Kaldığımız yerden devam edelim.
Çift sargılı 3 hızlı motor güç devresinde 4 adet kontaktör, kumanda devresinde de 3 adet yardımcı röle bulunur.
Güç devresinde C1 kontaktörü devreye girdiğinde motor seri yıldız olarak yavaş hızda çalışır. C2 kontaktörü devreye girdiğinde yıldız olarak orta hızda çalışır. C3 ve C4 ortak devreye girer ve motor paralel yıldız olarak çalışır, yüksek hıza erişmiş olur.
Buradaki C4 kontaktörü U4 - V4 - W4 uçları köprü yaparak, mevcut yıldız köprüsüne bağlar ve paralel yıldızı oluşturur.
Kumanda devresinde ise;
B1 başlatma butonuna basıldığında R1 rölesi ile C1 kontaktörü çeker. R1 rölesinin açık kontakları kapanacaktır. Açık kontakların bir tanesi B1 butonunu mühürler, diğeri ise C1 kontaktörünü besler. C1 kontaktöründen motorumuz seri yıldız olarak yavaş hızda çalışır. Stop butonuna veya orta hız B2 butonuna ya da yüksek hız B3 butonuna basana kadar motor yavaş hızda çalışır.
B2 butonuna basıldığında R2 rölesi devreye girer. Rölenin normalde açık kontaklarında bir tanesi butonu mühürler, diğeri ise C2 kontaktörünü çekerek, motor yıldız olarak orta hızda çalışır. R2 rölesinin normalde kapalı kontağı açıldığından, R1 rölesinin ve C1 kontaktörünün nötr hattı kesildiği için devreden çıkar.
B3 butonu çalışma prensibi de aynen B1 ve B2 de olduğu gibidir.B3 butonu ile C3 kontaktörü ile birlikte C4 kontaktörünüde devreye alır. C3 kontaktörü C2 de olduğu gibi motorun yıldız bağlantılarına enerji verirken, C4 kontaktörü de U4 - V4 - W4 uçlarını yıldız birleştirerek, yıldız köprüsüne bağlar. Motor paralel yıldız olarak yüksek hızda çalışır.
Motorun yüksek hızda çalışması stop butonuna basıncaya kadar devam eder. Yüksek hızda çalışırken B2 ya da B3 butonuna basıldığında, normalde kapalı olan R3 rölesinin kontağı açık olduğu için R1, R2 röleleri ile C1, C2 kontaktörlerine nötr gidemeyeceğinden yüksek hızda çalışma kesintisiz devam eder.
Yüksek hızdan çıkmadan yavaş hız ya da orta hıza geçilemez. Kolay gelsin. HOŞÇAKALIN.