3 Fazlı Asenkron Motorların Jeneratör Olarak Kullanılması

manyeto

Üye
Katılım
14 Nis 2009
Mesajlar
353
Puanları
6
Yaş
44
Konum
Usa
merhaba arkadaşlar

3 fazlı asenkron motorların ac jeneratör olarak kullanılması ile ilgili forumda pek çok başlık açıldı.3 fazlı veya 1 fazlı asenkron motorlara uygun kondansatör ekleyerek bu motorlar jeneratör gibi kullanılabilinyor.
internette araştırırsanız pek çok bilgiye ulaşabilinir.

bende kendim ufak bir deneme yaptım,aynı güçte iki motorun uygun biçimde millerini biribirine kenetledim.bir motoru diğerini çevirecek şekilde 1/1 oranında kavrattım. sonra motorun birisine ac sürücüyle hareket verdim. üçgen bağlı diğer boştaki motorun iki ucu arasına osilaskopu bağladım. sürücü bağlı motora hareket verdiğimde osilaskopta çok parazitli ve yaklaşık 2.5 volt gerilime sahip ve frekansı ve gerilimi dönme hızına bağlı bir ac sinyal oluştu.akabinde bu sargıya yaklaşık 50 uf kondansatör bağladım paralel biçimde.

bu kez sinyal tam ve prüssüz sinüz biçimini aldı ama gerilim düzeyi düşük.
sonra sürücü hızıyla oynayınca belli bir devirde gerilim çok yükseldi.

yaklaşık 160 volt gerilim ölçtüm.motor devrini değiştirince gerilim yine düştü 2 volt civarına.tekrar uygun devire alınca gerilim yine yükseldi.sonra 25 uf kondansatör daha ekledim.kondansatör kapasitesi artınca bu kez gerilim daha düşük devirde yükseldi. sanırım belli devirde kondansatörle bobin rezonansa giryor.

ama 160 volt ölçtüğüm uçlardan üretilen gerilime bir cihaz bağladım
cihaz 100w ampuldü gerilim anında düştü.sonra internetteki sayfalardan
faydalanıp tüm yöntemleri denedim c 2c vs....ama üretilen yüksek gerilimi
bir türlü kullanamadım.

acaba nerde yanlış yapıyorum.bunu denemiş arkadaşlardan fikir alma
amaçlı bu yazı
 
Son düzenleme:
tek şey şöylicem motor sıfır bir asenkron motorsa olmaz ;) tek diyo

üniversiteden arkadaşlar denemelerinde boşta bir ara 750v yanlış hatırlamıyorsam (1hp motor) yükte 370v çivarına düşmüştü kondasatör ise 2,5kvar lıktı frekans ise 48-51 arası birşeydi onu tam hatırlamıyorum
 
Son düzenleme:
Bu uygulamayı bir kömür ocağında bende görmüştüm.Adam su pompasının miline bir motor bağlamış ve kondansatör ekleyerek kömür ocağının aydınlatmasında kullandığı elektriği üretiyordu.Açıkcası o an işim acil olduğu için pek ilğilenmemiştim.
 
Arkadaşım bu konuda epeyce bir uğraşım oldu
benim yaptığımda döndürücü makina dizel motordu devir ayarını çok iyi yapabiliyordum.Gerilim verebilmesi için motor etiket gücünün yaklaşın yarısı kondansatör ve jeneratör olacak motorun etiketindeki devirden yukarıda bir devir sayısı
Daha sonra motor gücünün 1/3 yük bağladım başlangıçta 450v gibi bir gerilim Yüke girdiğinde 360v düşüyordu
Size tavsiyem Yük bağlamadan önce 15w lambalardan oluşan yıldız bağlı gözlambası şeklinde akım çeken bir düzenek oluşturun bu size gerilimin birden yükselip yük devreye girdiğinde aniden belirgin bir şekilde düşmesini engeller.
***Yukarıda yazılanları yaptığınız halde sonuç alamayabilirsiniz.Eğer mümkünse alternatör olacak motoru değiştirip deneyin aynı güçte motorlar dan farklı sonuçlar alabilirsiniz çünkü rotor yapıları farlkı olabilir.
 
Denemediğim için teorik konuşuyor olacağım: Asenkron motorlar senkron hızlarının (Diyelim 1500 d/d) altında motor, üstünde jeneratör olarak çalışırlar. Sürücünün çıkışını 52-53 Hz gibi bir değere getirseniz olacak sanki.
 
manyet0 arkadaşım ; Ekonomik bir değermi elde etmeye çalıştınız yoksa sadece deneysel ve teorik bir çalışma mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,173
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst