30-40 kg vinç yapımı, vinç ile yapılabilen işler düşünüldüğünde (ağır olan kaldırma hızı ile birlikte) kapasiteden büyük taviz veriyor görünmekte. Nihayetinde tasarım mevzu olduğundan bilimsel olarak gerekli yol takip edilmeli. Yaptığımız hesapta 100 Watt ı bulmayan güç, bahsettiğimiz (ve bahsedilmeyenler) gibi hesaba katılmayan bir kısım bilgi ile kombine edilmeye ihtiyaç duysa da ifade etmeye çalıştığımız gibi kW rakamlarını bulmadan tasarım incelenebilir. (İlk cevapta m/dak bilgisi m/san olarak incelenmiş, hesabın yüksek çıkmasının bir sebebidir.) Zira mevzu olan tasarım olduğundan her tip hesap dışı kabul bir açıklamaya dayandırılmalıdır.
Elektrikli Vinçler-724 Magaza Hızlı ve Güvenilir Alışverişin Adresi! linkindeki ürünler incelenebilir ve bunlardan;
GALILEE GA200D ELEKTRİKLİ MİNİ VİNÇ 100/200 KG-Elektrikli Vinçler-GALILEE linkindeki vinç;
Giriş Gücü: 450 Watt
Giriş Voltajı(Elektriği?): 230-50 volt / hz
Current: 2,0 amper
Kaldırma Kapasitesi: 100 / 200 kg
Halat Boyu: 18 / 9 m
Halat Çapı: 3,0 mm
Halat Çekme Dayanımı: 1870 N / mm²
Kaldırma Hızı: 8 / 4 m/dk
Çalışma oranı: S3 - % 25-10 dk
Ölçüler: 350 x 1 40 x 226 mm
Ağırlık: 10,5 kg (bilgilerin güvenilirliğini bilmemekteyiz) değerleri ile karşılaştırılırsa;
15-20 m/dak tasarım hız bilgisinden 20 m/dak hız 10 kg yük (yüksek hızda aynı cihazda daha düşük yük incelenir) ile birlikte iken, örnekte 8 m/dak hız 100 kg yük ile birliktedir ve motor gücü 450 Watt tır. (Doğrusal formüller nihayetinde) oranlanırsa, 112,5 Watt sonucu çıkar ki (genel mühendislik bakışı ile de) ilk başta bulunan 66 Watt kombine edilmesi gereken değer ile alakalıdır. Tasarım bilgileri 20 m/dak ve 20 kg alınırsa kıyas 225 Watt, 20m/dak ve 40 kg alınırsa 450 Watt olarak sonuçlanır.
(Yalnız tasarım bilgilerindeki 10-20 kg yük değil belki vincin ağırlığı, 30-40 kg da vinç değil yükün ağrlığı olduğu halde belki mesaja yanlış aktarılmıştır.)
10-20 ve ya 30-40 kg için 50-100 metre mesafeye nerede ihtiyaç duyulur incelemek gerekir ama makinanın küçük ebatları ve yükün hafifliği ele alınırsa çelik halata (güvenlik hali ele alınarak) uygun bir ip alternatif olabilir mi bir mesele iken, uzun olan halatın sarılması namına çelik halatın çapının düşürülmesi düşünülür.(Tabi halat için tek hesap yükün kaldırılması (statik) bakışı değil aynı zamanda dinamik bakıştır ki yorulma(fatique) vb etkileri sarılma boşalmada gerilip-boşalmaları incelemek gerekir.)
Bahsedildiği gibi, tasarımda sadece mekanik gereksinimler değil aynı zamanda ekipman özellikleri de düşünülmelidir. Elektrik motorları karakteristik olarak incelenmelidir ve daha önce bahsettiğimiz daha ele alınmayan birçok bilgi (yani güç gereksinimini arttıran etkiler-kalkış anı vb) motorun kalkış anında verebildiği normal çalışma torkunun 2 katı değer ile karşılanması da bahsettiğimiz gibi devamlı olmamak kaydıyla incelenebilir.
Sistemler kıyaslanırken mekanizmalar da incelenebilir ve konu sahibi kendi elde ettiği bilgileri de paylaşarak izleyenlere fayda sağlayabilir. Sistemin kullanım alanını bilmesek de yükün hafifliği ile hız arttırımı ve ya yükün arttırımı düşünülebilir. Kıyasladığımız ürün 10 kg civarında ve konudaki vincin ekipman ağırlığı (sınırı) düşünülürse istenilenden daha farklı kapasitelere çıkılması düşünülebilir.(Tabi tasarımın da ekipman ağırlıkları toplanarak başlı başına ağırlığı bulunmalıdır.)
---Düzeltme : Önceki mesajımızın 12. satırı Watt girdisi ifadesi Nm olarak ele alınabilir ve ya hiç ele alınmayabilir ve halatın sarıldığı makara ve halat esnekliği, makara çapının halat(çap,esneklik vb) özelliklerine uygun olması ile alakalıdır. Makara çapının düşmesi sarılma halinde halatın daha fazla şekil değiştirmesine sebep olur.)-----
Hayırlı akşamlar