Ekli dosyayı görüntüle 14208
arkadaşlar öncelikle selam benim 48 V dc de çalışan power ledlerim ve bu değerde güç kaynağım var fakat benim istediğim ledleri 30 ms hızında yakıp söndürmek çizimdeki kutucuğa nası bi devre koymam gerekir yardımlarınız için teşekkürler
Merhaba.Bu kutucuk yerine bir zamanlayıcı devre koymanız gerekecektir.Aşağıdaki yeşil kutucukta,(Cihaz) yerine power ledleri seri bağlanmış olarak 12 volt rölenin kontak çıkışına bağlamış olacaksınız.Zamanlayıcı örneğin 30 msn aralıklarla röleyi çalıştırdığında,bu power led devresinin de (Yeşil cihaz kutucuğunun yerine geçmiş olarak) 30 msn. aralıklarla yanmasını sağlamış olacaksınız.Power led devresinin çalışmasını kesmek için devredeki "A" anahtarını kapatmanızla bu zamanlamalı yanma da sona erecektir.
KONU: A
SHMİTT TRİGGER TİPİ ZAMANLAYICI ile yapılmış yukarıdaki devrede,100 k.ohm.luk potansiyometre ile istediğiniz zaman ayarını (30 msn. gibi) yapabilirsiniz.Yalnız bunu ayrı 220volt ac /12 volt dc. çıkışı olan regüleli bir ac/dc adaptörle beslemeniz gerekecektir.Güç kaynağınız 48 volt çıkışlı veya 12 volt çıkışlı da olsaydı,zaten power ledlerin gereksinimi olan bu hesaplanmış güçten (Amper miktarından) bir miktar alarak,yani onu eksilterek ortak da besleyemezdiniz.Yani her halükarda zamanlayıcı devrenin beslemesinin ayrı olması şartı da bulunmaktadır.Kolay gelsin.
Merhaba.Bu kutucuk yerine bir zamanlayıcı devre koymanız gerekecektir.Zamanlayıcının röle çıkışındaki kontak bağlantılarına power ledleri seri bağlanmış olarak bu röle çıkışına bağlamış olacaksınız.Zamanlayıcı örneğin 30 msn aralıklarla röleyi çalıştırdığında,bu power led devresinin de 30 msn. aralıklarla yine yanmasını sağlamış olacaksınız.Power led devresinin fasılalı olan bu çalışmasını kesmek için zamanlayıcının devre anahtarını kapatmanızla,zamanlamalı yanma da sona erecektirZamanlayıcıda yer alan bir potansiyometre ile istediğiniz zaman ayarını (30 msn. gibi) yine yapabilirsiniz.Yalnız bu zamanlayıcıyı da ayrı 220volt ac /12 volt dc. çıkışı olan (12 volt dc. ile çalışan bir zamanlayıcıyı seçerseniz) regüleli bir ac/dc adaptörle beslemeniz de gerekecektir.Güç kaynağınız 48 volt çıkışlı veya 12 volt çıkışlı da olsaydı,zaten power ledlerin gereksinimi olan bu hesaplanmış güçten (Amper miktarından) bir miktar alarak,yani onu eksilterek ortak da besleyemezdiniz.Yani her halükarda zamanlayıcı devrenin beslemesinin ayrı olması şartı da bulunmaktadır.Kolay gelsin.
Ekli dosyayı görüntüle 14212 Binbaşı hocam son bi sorum olacak şimdi ben bağlantıyı bu şekilde yaptığımda 12 V luk röleye bi zarar gelirmi ledler benim 48 volt ile besleniyorlar...
Bu ilk verdiğim zamanlama devresini ben iptal etmiştim,siz daha önceden bu devreyi almış oldunuz.Bu devre sürekli yanıyor,ben hatalı olarak,dalgınlığımla da seçmiştim.Burada sizin kullanacağınız zaman devresi merdiven otomatiği şeklinde olmayacak,yani turn-on,turn-off veya uzun zaman gecikmeli bir zaman devresi değil de,arka arkaya periyodik olarak çalışan bir zaman devresi olacaktır.
Aşağıdaki linkte yer alan "Zamanlayıcılar.pdf" dökümanında,sayfa 42,şekil 3.26 de entegreli periyodik olarak çalışan bir zamanlayıcı devresi (555’li) verilmiştir.Devredeki 220 kohm. veya 470 koh.luk sabit dirençlerden biri trimpot veya potansiyometre şeklinde devre içerisinde tadil edilip (Değiştirilmek suretiyle) seçilerek çıkış zamanı belirli aralıklarda ayarlanabilir.
Devrede kullanılan L lambası yerine siz doğrudan doğruya power led devrenizi kullanmış olacaksınız.Değeri değiştirilebilen trimpot veya pot.u 2 sabit dirençten biri yerine kullanarak zaman sabitini ayarlamış (değiştirmiş) olacaksınız.Böylece fasılalı (Periyodik) olarak ledleri ayarladığınız zamanda yakan bir devreyi elde edersiniz.
12 voltluk röleye bir zarar da gelmez.Çünkü bobin tarafı ve kontak tarafı birbirlerinden tam bir elektrik izolasyonuyla da ayrılmaktadır.Çünkü her ikisinin elektrik hattı birbirinden ayrı ayrı çalışır.Kolay gelsin.