3D (3 Boyutlu) Yazıcı

hayır yanlışın var. arduino tek başına neme17 motorlarını döndürmüyo. gene step dir enable uçları olan ufak 1.5 amperlik sürücülere bilgi yolluyor. sürücüler de motoru döndürüyor.
araştırabilirsin sürücüler, a4988 ve drv8825 en yaygın kullanılanları.

extruderı hiç makro değişik kod olmadan çalıştırıyor mach3 yani printer programları ile alınan kodu direkt çalıştırıyor mach3.
ben macro ile demedim zaten macrosuz yazımda dediğim gibi yapılırsa sorunsuz kulanılır mach3 ile.
önemli olan istediğimiz gcode u VERECEK program.
 

Eksik yazınca yanlış anlaşıldı evet o sürücüleri biliyorum ardunio direkt sürmüyor. Benim bildiğim araştırdığım, sorup öğrendiğim kadarıyla a4988 sürücüleri falan bizim o kara kutu microstep sürücüler gibi hassas değilmiş. Kendim test ederek söylemiyorum sadece teorik bilgiler neticesinde size aktarıyorum

ben macro ile demedim zaten macrosuz yazımda dediğim gibi yapılırsa sorunsuz kulanılır mach3 ile.
önemli olan istediğimiz gcode u VERECEK program.

gnexlab ın yaptığı wizardı mach3 klasörü içine 2 dk da kurunca herşey tamamdır program adına


https://cnc2printer3d.wordpress.com/software/
 
dediğim sürücülerde de microstep özelliği var. ama o kara kutu dediklerin kadar büyük değil.

ayrıca nurinin sitesindeki bilgileri okudum hala extruderdeki filamenti iten step motoru neye göre ittiğini anlamadım. mach3 ekranında 4. ekseninde çalıştığını gördüm büyük ihtimal 4. eksen olarak da kullanıyor olabilir. aslında evt nurinin programı ile mach3 cnc miz 3d yazıcı haline direk dönüşebilir.
mesela benim extruder im olsa hemen denerdim. ama maalesef yok
 
extruder evet 4. eksene bağlanıyor. Normal eksen motoru gibi bağlıyorsun sadece step olayını nasıl ayarlıyoruz onda onu tam bilmiyorum ardunio kullanmadığım için.

Nuri kim

kara kutular o kadar büyük değil derken ?
 
nuri = gnexlab

kara kutular = örnek m542 1/128 mikro step çözünürlüğü var yani bir turu 25600 adımda tamamlıyo
drv8825 : 1/32 çözünürlüğü var max. yani bir turu 6400 adımda tamamlıyo (1.8 dereceye sahip motorlar için)

aslına bakarsan 128 ayarında kullanan hiç göremedim ben drv8825 de gayet hassastır ufak motorlar için çünkü max 2.5 amperi destekler
 
A4988 1/16, DRV8825 1/32 adım, nozul ile 0.4 mm çap civarında basılan plastik için fazlasıyla yetmesi gerekir ki hassasiyet sadece nozuldan da gelmiyor.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
robotistan.com dan;
DRV8825 step motor sürücü kartı, kanal başına 1.5A akım verebilmektedir. Zorlanma ve ani durumlarda bu değer 2.2A'e kadar çıkabilmektedir. Sürücü ayarlanabilir akım sınırlaması, aşırı akım ve aşırı sıcaklık koruması ve altı mikrostep çözünürlük(1/32 Step) özelliklerine sahiptir. 8.2V ve 45V arasında geniş bir çalışma voltaj aralığı ile bir çok projede rahatlıkla kullanılabilinmektedir.

Özellikleri:
  • Basit step ve yön arayüzleri
  • 6 farklı step çözünürlüğü; full-step,half-step,1/4-step,1/8-step,1/16-step ve 1/32-step
  • Ayarlanabilir akım kontrolü
  • Maksimum Motor Gerilimi:45V
  • Kısa devre koruması
  • A4988 motor sürücü pin arayüzü ile aynıdır.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Örnek olarak Şahin Rulman 42HS03 step motoru ele alacak olursak 64 volta kadar (1A, 4.6V, 4 endüktans) çalışabiliyor. Voltaj sınırı Ramps kartından kaynaklanıyor, 14-15 voltta sorunsuz çalışabilir. Kartın üzerindeki komponentler (Kapasitör, sigorta) değiştirilerek 24 volta çıkarılabilir. Isıtıcı tablada 12V veya 24V (daha kısa sürede ısınır) ile çalışabiliyor.

Ektsrüderi bağlı step motorun görevi, tüketime bağlı filament beslemesi yapmak. Duraksama olduğunda ise filamenti geri çekmek. Hotend üzerinde alu soğutucu için fan, ısıtıcı ve termistör var. 19-250 derecelerde plastiğin eritilebilmesi için kontrollu ısıtma sağlıyor.



İkinci resim hotend'in ucundaki alu ısıtma bölümü, sağda 12V 40W lık seramik ısıtıcı.

Mach3 - 3D yazıcı kullanımını internetten araştırırsak belki kolay, hazır uygulamalar bulabiliriz.
 
Son düzenleme:
Eline sağlık abi döktürmüşsün. Buradan çıkaracağımız şey. a4988 ve DRV8825 mach3 ile kullanılabilir yani ama bu sürücüler ile bizim kara kutuların arasında iletişim hızları olsun hz değerleri falan olsun bu tip farklılıklardan dolayı yetersizlik durumu olabilir mi acaba dedim bi an

mach3 ile kontrolün tek şeysi ısı kontrolleri. Ped ve nozulun ısısını kontrol edecek harici bir sistem tamamdır zaten gerisi mach3 ün işi.
 
A4988 ve DRV8825 fiyatları yakın, yurtdışı fiyatları da ucuz. Almak gerekirse önerim yeni ve daha iyi olan DRV8825.

Sanırım CNC'ye benzeterek düşünüyoruz. Hotend hafif bir parça, ekstrüder (dişli ile de kullanılabiliyor) Bowden tipinde uzakta olabiyor ki ben de öyle seçtim, yazıcının gövdesine bağlanabiliyor. Filament düşük sürtünmeli teflon bir borunun içinden hotende ulaşıyor. Hareket eden parça hafif, bence daha önemlisi CNC'de kalemle iş parçası arasında büyük bir kuvvet ve buna bağlı moment var (yanılıyor olabilirim), bu nedenle sadece spindle ve köprü ağırlığını önemsememiz de doğru değil. 3D yazıcı ise daha çok mürekkep püskürtmeli yazıcılara benziyor.
 
Son düzenleme:
Masallah. Allah bagislasin.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
] Burada mach3 ile 3d printer çalıştırmışlar .Biraz üzerine düsersek olmayacak bi şey değil.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…