3D (3 Boyutlu) Yazıcı

Yusuf&CNC

Usta Üye
Katılım
14 Ağu 2015
Mesajlar
1,554
Puanları
181
Konum
İstanbul
Malzemelerini 6 ay kadar önce aldığım 3D yazıcımı tamamlamaya başlıyorum. İlgilenen arkadaşlara yardımcı olabilmek için deneyimlerimi buradan paylaşacağım. 3D yazıcı ve CNC router birbirine benzer yapılar hatta 3D yazıcıyı CNC router gibi kullananlar var. Router, özellikle boyutları ve spindle ın gücü arttıkça rijitliğini koruyabilmeli. 3D yazıcıda gövde görece küçük ve hafif olsada iyi bir baskı için olabildiğince titreşimşiz olmalı. 3 boyutlu çizim oluşturularak, yardımcı programlarla en son G koduna dönüştürülerek baskı yapılıyor. RepRap'de (ve Arduino'da) kullanılan yazılım ve donanım açık kaynak kodlu, tamamı ücretsiz programlarla çalışma olanağı var. CNC router veya 3D yazıcı konularından birinde deneyimli olan diğerini daha kolay yapabilir.

Üç boyutlu cisim "dilimlenerek (slice)" yazıcıya gönderiliyor. Varsayalım 0.5 mm lik dilimler halinde basmayı seçtiniz. Önce cismin en altındaki 0.5 mm kalınlığındaki dilim, tabla (genelde ısıtılmış) üzerine eritilen plastik ile "yazılıyor", diğer dilimler alt dilim tamamlandıktan sonra ve sıcakken birbiri üzerine binerek kaynaşıyor. Yüksek baskı kalitesi elde edilmesi ise tüm ayrıntıların iyi çözülmesine bağlı.

İnternette gördüğüm en iyi kaynaklardan biri RepRap'in sitesi, kendi yazıcısını yapmak isteyenler için öneriyorum. Ana sayfada Türkçe olsa da malesef diğer sayfalarda Türkçe tercüme yok.
http://reprap.org/wiki/RepRap/tr

Benim yazıcım RepRap Prusa-Mendel türevi olacak. Malzeme seçimi yapmadan önce konuyu iyice anlamaya çalıştım. CNC deki gibi çok seçenek var, abartınca karar vermek aylarca sürebilir. Bir noktada kararımı verip seçimlerimi yaptım, ne kadar doğru olduğunu yazıcı çalışırken göreceğim. RepRap'in bir amacı da kendi kendini üretebilen (Rep-Replicate den) yazıcılar yapabilmek (plastik parçalar). Bense kısmen farklı bir model olması, rijitlik ve dışarıdan plastik parça almamak için tamamını alüminyumdan yapacağım.

Kullanacağım ana malzemeler (çoğu Çin üretimi klon, Şahin Rulman ve Doğuş Sigma);
Arduino Mega 2560 R3, Ramps 1.4 yardımcı kart (shield), DRV8825 motor sürücü, 12864 Lcd Controller, bowden ekstrüder ve E3D V6 hotend (yazıcı kafa), heated bed MK2B, 8 mm trapezoidal vidalı mil, NEMA 17 step motor, 8-12 mm indiksiyonlu mil, 30x30 alü sigma profil ve sunucu (server) bilgisayarın ikinci el 12V 400W güç kaynağı.
 
Son düzenleme:

Kullanılan step motorlar genelde NEMA 17 ve 1-1.5 A civarı. Pololu veya Çin malı klon, A4988 ve DRV8825 motor sürücüleri yaygın olarak kullanılıyor;
A4988____ 1.2 A (max=2 A ?),____ 1/16 step,
DRV8825__ 1.5 A (max=2.5 A ?),__ 1/32 step (tavsiyem).
Yukarıdaki videyoda motor sürücüsünün akım ayarının yapılması iyi anlatılmış. Orjinal ve klon arasında kısmen yapım farkları da olabilir.

Sürücüler küçük (15x20 mm), ısınma sorun olabilir. Alü soğutucu + fanla soğutma öneriliyor, özellikle yüksek amper değerleri için. DRV8825 fansız çalıştığında bir kaç sn içinde 60 dereye kadar çıktı! CNC de olduğu gibi gerilim varken motor ve sürücüleri takıp çıkarmamak gerekiyor, yanabilir!
 
Son düzenleme:
Takipteyim, çalışma alanı ve parça parça fiyatlarını da lütfen yaz.
 
Takipteyim, çalışma alanı ve parça parça fiyatlarını da lütfen yaz.

Bitirince kullandığım malzemelerle ilgili özet bir fiyat listesi oluşturacağım. Dediğim gibi bir kısmını Çin'den, adresini verdiğim iki siteden aldım. Diğerleri ise CNC'den bildiğiniz malzemeler (Şahin, Doğuş)
 
Yazıcının (sigma) boyutları;__X=440 Y=460 Z=460 mm
Çalışma yüksekliği; ____________________Z=240 mm
Tabla(4 mm alü levha);______X=340 Y=280 mm
Isıtıcı tabla (heatbed); ______X=214 Y=214 mm.

Isıtıcı tabla PCB den yapılıyor, cam ile beraber kullanılıyor. Yeni MK3 ün alü yüzeyi doğrudan kullanılabiliyor.

Yazıcılar genelde 200x200 mm çalışma alanlı yapılıyor. Isıtıcı tabla baskı alanını sınırlıyor. Kendim ısıtma yaparsam diye alüminyum tablayı (ve yazıcıyı) büyük tutmuştum. Isıtma için hazırlar dışında pratik bir yöntem yok, uğraşıp çözmek gerekiyor.

Bu da aylardır bekleyen gövde;

3D.jpg
 
Son düzenleme:
Başarılar. Merakla takip ediyorum.

Ben de bir tane yapmak istiyorum ama sırada çok proje var.
 
Herkese teşekkürler. 3D yazıcı CNC nin küçük kardeşi gibi, forumdakilerin ilgi duyabileceği bir konu. Küçük, düşük maliyetli CNC yapmak isteyenler, 3D yazıcının Elektronik ve yazılımları ile sanırım ikisi (veya birkaçı, plotter, lazer gibi) bir arada bir makina da yapabilir.

Ben de farklı konuların peşine takılmaktan bir şey yapamadım. 3D yazıcı ortada sürününce dönüp tamamlamak istedim. Farklı konuların, geniş açıdan bakabilmek için birbirine faydası da oluyor.

Arduino da ilginç bir kart. CNC elektroniğine göre ilave veya farklı bir çok şey yapma olanağı sağlıyor. Elektroniğe ilgi duyanlara bir tane edinmelerini öneriyorum.
 
Ben komple bir 3d yazıcı yapmak yerine elimdeki mevcut makineyi aynı zamanda 3d yazıcı gibi de kullanabilmek isterdim. Yani sadece spindle'ı çıkartıp yerine 3d yazıcı kafasını koyarak kolayca router'dan 3d yazıcıya çevirebilmek güzel olurdu. Burada aklımdaki en önemli soru acaba TB6560 kartlar 3d yazıcılarda kullanılabiliyor mu!
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,607
Kullanıcılar
452,664
Son üye
Kilowhat

Yeni konular

Geri
Üst