Ertug_TR
Üye
Sayın Hocam;Sayın Ertuğ_TR;
Tek fazlı sistemlerde (faz - nötr) iletkenin faz kesiti ile nötr kesiti eşdeğer olması zorunludur, fakat bu üç fazlı sistemlerde geçerli değildir. Her ne kadar üç fazlı sistemde eğer her bir faz dengeli yüklenmişse nötr iletkeninden sıfır akım geçer, yalnızca fazlar dengesiz yüklenmiş ise nötrden belli bir miktar akım geçer, bu da en yüksek faz akımından fazla olamaz. Buna göre ısınmada olamaz. Hesaplama faz iletekenine göre yapılır.
Çok damarlı kablolar üretilirken belli bir kesite kadar nötr iletkeni faz iletkenleri ile eş değer imal edilirler (4x10 mm²'ye kadar) Üst kesitlerde ise nötr iletken kesiti, faz iletken kesitinin (yaklaşık) yarısı kesitte imal edilir. Nedeni (yukarıda da açıklandığı gibi) üç fazlı sistemlerde nötr iletkeninden dengesiz yükleme de olsa faz akımı kadar akım geçmeyeceği ve buna bağlı olarak maliyet düşüreceği içindir.
Üç fazlı sistemlerde dengesiz yüklerle ilgili sitede konu başlığı https://www.kontrolkalemi.com/forum...toprak-notr-ayirt-etme/sayfa3.html#post473271 olan ve #23 başlıklı yazıyı incelerseniz sevinirim.
Ekli dosyayı görüntüle 14284Ekli dosyayı görüntüle 14285
Şekil 1 ............... Şekil 2
Ayrıca Kablo kesitleri, akım taşıma kapasiteleri ve taşıyabilecekleri en fazla mesafeler cetvelleri de aşağıdaki tablolardadır, umarım faydalı olur.
Ekli dosyayı görüntüle 14289Ekli dosyayı görüntüle 14288
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Benim takıldığım nokta şurası,panoya gelen besleme 3 faz,fakat panodaki yüklerin büyük kısmı monofaze yükler,dolayısıyla her fazdan geçen akım nötründen geçmesi gerekmiyor mu?Yükler trifaze yükler olsa zaten takılmayacağım,
Hocam;
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda şunu anladım,doğrumudur bilemiyorum.3 fazlı dengeli yüklerde,nötr trafonun yıldız noktası olduğu için
nötr üzerine herhangi bir yük binmiyor.Dengesiz yüklerde ise,3 faz akımının geometrik toplamı kadar geçer.Allah razı olsun.Çalışmlarınızda başarılar dilerim.