4x2,5 kobloya sade faz verdiginde digerlerinde neden olur

Katılım
21 Mar 2007
Mesajlar
120
Puanları
1
Yaş
39
4x2,5 kabolun 1 herhangi bir ucuna sade faz veridiginde diger üç uçtada faz gözüküyor kablomda kısa devre yoktur diger uçları boştur ölçtügümde faz olan 220 digerleri 180v civarınad göstermektedir koblonun boyu 10 metre cıvarndadır bilen arkladslardan yardım istiyorum saygılar
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
çok enteresan bir sorun !!!! Ölçü aletinin bir ucunu faz olan kabloya dıger bır ucunuda faz olmayan ucu tutarsan belki 180 volt gıbı bi deger ölçmüş olabilirsin.
 
Kardeş boşta olan kablolar Enerjili olan kablonun manyetik alanı içinde kaldığı için, boş kablolarda bir miktar İndiksiyon gerilimi oluşur. Şayet kablo rulo şeklinde sarılı ise bir miktar fazla olur.
Bu durum gayet normaldir. Herhangi bir sakıncası veya zararı yoktur. Ayrıca bu indiksiyon geriliminin hayati tehlikeside yoktur.
NOT: Siz yinede emin olmadan dokunmayınız....
 
ewt bende manyatik alandan şüphelendim tek sorun bota kalan kabloları başka devre için kulandıgımda arıza araken kapalı olan kontakların ucunda da faz görüp işin içinden cıkamayıp kbloları ayırıp yeni tesisat cekmem olmuştu
 
Ertek68 arkadaşın dediği gibi manyetik alan içinde kaldığı için gözüken gerilimdir.Sakıncası yoktur.Başka kaplolarda deneme şansın varsa o kaplolardada aynı olayı görürsün.
 
İndiktüf elektrik arkadaşım o gözüken elektrik elinle tut bak çarpmaz...
 
İndiktüf elektrik arkadaşım o gözüken elektrik elinle tut bak çarpmaz...

evet bizimde basımıza aynı sey gelmişti.biz de kabloda kısa devre var dıye butun kabloları değiştirmiştik.ama anladık sonra kablo sağlammış. biraz işgucu kaybına neden olmuştu.yani senın kablonda herhangi bnı sorun yok.
 
Ben, O.G. trafosunun yanında lambanın bir ucunu toprağa verdim. Diğer ucunu havada tutunca lambayı yakmıştım. Bu arada lamba derken duya takılı.
A.C. tam olarak sinüsoidal sinyal şeklinde olmuyor üzerinde parazit denilen harmonikler oluşuyor. Senin sorununda bunlar harmonkten kaynaklanıyor. Şebekedeki trafo, yakın zamanda patlayabilir yada trafonun içindeki sargılardan biri yanabilir. Sen, R fazını verıp ölçüm yaptıysan aynı işlemleri sırasıyla S ve T fazlarını vererek dene. Göreceksin ki aynı farklı değerleri okuyacaksın.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bir arkadaşım böyle bir durumla karşılaşıldığında boştaki diğer uçlardan herhangi birine nötr verildiğinde sorunun ortadan kalkacağını söylemişti. denemedim ama doğru olma ihtimali YÜKSEK.
 
manyetik alandan dolayı olma ihtimali çok yüksek benzeri bir olay birkaç kez bizimde başımıza geldi A.G dağıtım şebekesinde hat bakımı yapıyorduk yüksek gerilim ile ag. şebekesi aynı direkten gidiyordu trafonun şalteri indirdik ag. kısmına dokunduğumuzda elektiriğe çarpıldık hatta şalterin bozuk olduğundan şüphelendik trafonun ayırıcısını açtık sonuç değişmedi daha sonra yüksek gerilimi kesince voltaj sıfırlandı ölçü aleti ile ölçtüğümde 3 fazda 140-80-23 gibi voltaj okudum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,891
Mesajlar
921,374
Kullanıcılar
451,032
Son üye
ercango

Yeni konular

Geri
Üst