5 adet trafomuz var. Ölçüm tek noktadan. İndüktiften ve kapasitiften cezadayız.

akif12345

Üye
Katılım
20 Nis 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
sorunumuz şu beş adet 15000/400 volt değişik güçte trafomuz var.bu trafoları besleyen tek
hat var.tek sayaç var.büyük oranda reaktif ve kapasitif cezaya giriyoruz.her trafoda klasik
kompazasyon ünitesi var.yüklerimiz dengesiz ve harmonik üreten yükler var.
ne yapmamız lazım.

kondasatörlerin arızalarını nasıl tespit ederiz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sorunumuz şu beş adet 15000/400 volt değişik güçte trafomuz var.bu trafoları besleyen tek
hat var.tek sayaç var.büyük oranda reaktif ve kapasitif cezaya giriyoruz.her trafoda klasik
kompazasyon ünitesi var.yüklerimiz dengesiz ve harmonik üreten yükler var.
ne yapmamız lazım.

Sayacınızın marka ve modeli nedir?

Harmonikler ne oranda?
Harmonikler sizi rahatsız ediyorsa, iyi bir güç analizi yapırarak , harmonik filtre uygulaması yaptırabilirsiniz. Fakat harmonikleri yok etmek, oranlarınızı değiştirmeyecektir. Klasik kompanzasyonla ya da, lokal kompanzasyonla sorunu aşamazsanız , kesin çözüm olarak alronu öneririm. Alron firmasını arayarak destek alın bence. Web sitesinden telefonunu bulabilirsiniz.

Kondansatörlerin sağlamlığını en pratik olarak, akımlarını ölçerek bulabilirsiniz.
her hondansatörün, her kolunun akımını, düzgün bir pensampermetre ile ölçün. Normalde çekilmesi gereken akımın altında akım çekiyorsa bozuktur.

Örnek: 10 kvarlık kondansatörün akım değerleri:

10 kvar= 10 000 var
P= U.I.cosq
10000=400.I.Cosq ( pano kompanzasyon panosu olduğundan, genelde cosq1 olur ama,siz röledeki cosq değerine göre hesaplama yapınız)
Buradan ----> I= 10000/400/cosq / (her fazın akımını bulmak için karekök3 e bölmeliyiz)
Yani:
I= 10 000/400/1,732/cosq

Eğer her hangi bir firmadan destek alacaksanız:

Rölenizin marka ve modelini.
Set ayarlarını
Kondansatör diziliminizi
akım trafosu oranını ve class ını
Sabit grup var mı yok mu , varsa kaç kvar

Bu değerleri bir kağıda yazın. oranlar nasıldır, bunu da yazın. Soracaklardır. Hatta buradan siz yardım edin, ben firma istemiyorum derseniz, buraya bunları yazın.
Önceden de, kondansatör, röle ve kontaktörlerinizin sağlamlığından emin olun.
Bir de şu var, her trafonun rölelerine ayrı ayrı bakın. Hepsinde cosq 1 gösteriyor mu? Röleler 3 fazdan referans alıyorsa, her fazı ayrı ayrı kontrol edin ve not alın. Belki de sorun 1 ya da iki trafodadır.
Eğer imkanınız varsa ve analizörünüz yoksa ( panoya sabit ya da seyyar) her trafoya , en azından ag tarafına, süzme sayaç bağlayın ( aslında normalde bu tip uygulamalarda sayaç koyarlar) Böylece sorunun nereden kaynaklandığı hakkında daha iyi bir bilgimiz olmuş olur.

Kolay gelsin...
 
Dengesiz yüklerinizin ve uzun OG hatlarınızın kapasitif etkisinide görecek şekilde sayaca yakın OG trafonuzdan ölçüm alıp AG den düzeltme yapacak bir sistemle sorunu çözebilirsiniz. Bu tür uygulamalarımız var..

sorunumuz şu beş adet 15000/400 volt değişik güçte trafomuz var.bu trafoları besleyen tek
hat var.tek sayaç var.büyük oranda reaktif ve kapasitif cezaya giriyoruz.her trafoda klasik
kompazasyon ünitesi var.yüklerimiz dengesiz ve harmonik üreten yükler var.
ne yapmamız lazım.
 
her iki arkadaşın cevaplarıda doğru ama sizin tesisin iyi bir analizi yapılmadan tam tespit yapılamaz. trafolar ile ölçü arası uzaklık hat tipi (havai yeraltı) trafoların yüklenme oranları v.b.gibi bir çok etki olabilir bunlar iyice incelenmeden çözüm bulamazsınız
 
Başka bir forumda belirttiğim gibi röleden de kademeleri tek tek devreye alıp kademelerin sorunlu olup olmadığını anlayabilirsiniz buda bir yöntem. tabi röle çok eski değilse.Adil arkadaşın dediği gibi en sağlıklısı tesisle alakalı iyi bir analizle birlikte münferit olarak trafoların kendi içerisinde kompansazyonların röle ayarları mutlaka kontrol edilip reaktif değerlere göre ayarlamalar yapılmalıdır. Tabi trafolar arası hattın havai veya yeraltı olması da bunun etkileyecektir.Faturaların elektrik değerleri ile alakalı bir bilgi verebilirsen belki biraz daha yardımım dokunabilir
 
Sayacın orta gerilim tarafında olduğu işletmelerde, yüksek güç tüketimi durumunda alçak gerilim tarafında yapılan kompanzasyon reaktif sorunu çözmede yeterli olmaktadır. Fakat aktif tüketimin düştüğü durumlarda alçak gerilim tarafından yapılan kompanzasyon işletmenin cezaya girmesine engel olamamaktadır.

Bu sorunun kaynağında;

  • Ttrafo sabitinin değişen akıma göre ayarlanamaması,
  • Düşük akımlarda akım trafolarının ve ölçüm ekipmanlarının hassasiyet sınıflarının yetersiz kalması,
  • Boştaki trafoda gözlenen faz dengesizliğinin orta gerilim tarafında reaktif enerjiyi hem endüktif hem de kapasitif yönde bozucu etki oluşturması,
  • Sayaç ile trafo arasındaki uzun hatların varlığı gibi detaylar yatmaktadır.
Smart SVC – OG kompanzasyon rölesi bu problemi çözmek için sahalarda elde edilen tecrübe ve uzun uğraşlar sonucunda geliştirilmiştir. OG rölesi, akım bilgisini orta gerilim tarafında bulunan yada yeni takılacak 3 adet akım trafoları üzerinden alır. Gerilim bilgisi ise alçak gerilim tarafından alınarak her fazın gücü, faz acısı farkı dikkate alınarak, bağımsız olarak ölçülür. Bu ölçüm sonucunda röle hem mevcut kademeleri hem de SVC çıkışlarını kullanarak sisteme alçak gerilim tarafında çözüm üretmektedir.

Uygulama sonrasında sayaçtan ve röleden yapılacak gözlemler neticesinde fazlar üzerinde hassas ayarlamalar yapılarak reaktif sorun tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Orta gerilim tarafında bulunan sayaç ekranında her fazın Cos fi değerlerinin yada reaktif güçlerinin gözükmesi de ayarların yapılmasında oldukça faydalı olmaktadır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,686
Mesajlar
929,008
Kullanıcılar
452,387
Son üye
fevzican

Yeni konular

Geri
Üst