sorunumuz şu beş adet 15000/400 volt değişik güçte trafomuz var.bu trafoları besleyen tek
hat var.tek sayaç var.büyük oranda reaktif ve kapasitif cezaya giriyoruz.her trafoda klasik
kompazasyon ünitesi var.yüklerimiz dengesiz ve harmonik üreten yükler var.
ne yapmamız lazım.
Sayacınızın marka ve modeli nedir?
Harmonikler ne oranda?
Harmonikler sizi rahatsız ediyorsa, iyi bir güç analizi yapırarak , harmonik filtre uygulaması yaptırabilirsiniz. Fakat harmonikleri yok etmek, oranlarınızı değiştirmeyecektir. Klasik kompanzasyonla ya da, lokal kompanzasyonla sorunu aşamazsanız , kesin çözüm olarak alronu öneririm. Alron firmasını arayarak destek alın bence. Web sitesinden telefonunu bulabilirsiniz.
Kondansatörlerin sağlamlığını en pratik olarak, akımlarını ölçerek bulabilirsiniz.
her hondansatörün, her kolunun akımını, düzgün bir pensampermetre ile ölçün. Normalde çekilmesi gereken akımın altında akım çekiyorsa bozuktur.
Örnek: 10 kvarlık kondansatörün akım değerleri:
10 kvar= 10 000 var
P= U.I.cosq
10000=400.I.Cosq ( pano kompanzasyon panosu olduğundan, genelde cosq1 olur ama,siz röledeki cosq değerine göre hesaplama yapınız)
Buradan ----> I= 10000/400/cosq / (her fazın akımını bulmak için karekök3 e bölmeliyiz)
Yani:
I= 10 000/400/1,732/cosq
Eğer her hangi bir firmadan destek alacaksanız:
Rölenizin marka ve modelini.
Set ayarlarını
Kondansatör diziliminizi
akım trafosu oranını ve class ını
Sabit grup var mı yok mu , varsa kaç kvar
Bu değerleri bir kağıda yazın. oranlar nasıldır, bunu da yazın. Soracaklardır. Hatta buradan siz yardım edin, ben firma istemiyorum derseniz, buraya bunları yazın.
Önceden de, kondansatör, röle ve kontaktörlerinizin sağlamlığından emin olun.
Bir de şu var, her trafonun rölelerine ayrı ayrı bakın. Hepsinde cosq 1 gösteriyor mu? Röleler 3 fazdan referans alıyorsa, her fazı ayrı ayrı kontrol edin ve not alın. Belki de sorun 1 ya da iki trafodadır.
Eğer imkanınız varsa ve analizörünüz yoksa ( panoya sabit ya da seyyar) her trafoya , en azından ag tarafına, süzme sayaç bağlayın ( aslında normalde bu tip uygulamalarda sayaç koyarlar) Böylece sorunun nereden kaynaklandığı hakkında daha iyi bir bilgimiz olmuş olur.
Kolay gelsin...