5 kw verip 8 kw yada 15 kw alabilirmiyiz?

ayildiz

Üye
Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
177
Puanları
1
Yaş
40
Bir proje üzerinde çalışmaktayım örneğin; 5 kw lık redüktörlü bir motorun devrini 3000 den 300 devire düşürmek istiyorum. Daha sonra 300 devirle torkumuz yükseleceği için 250-300 devir 10 kva lik bir altrernatörü çalıştırmak istersek. Ne gibi problemler yaşarız yada 10 kva lik alternatörden istediğimiz verimi tam olarak alabilir miyiz? Konuyla ilgili deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa memnun olurum.
 
redüktörde ilave güç kaybına sebep olacağından gücü yükselmek bir yana daha az bir güç elde edersiniz. enerjinin sakınımı kanununu araştırırsanız size faydası olacağını umuyorum.
 
güç (kW)= moment(Nm) x devir(d/d) /9550. bu formüle göre devir düşürüp moment artırmakla güç yükselmez.
 
Enerjinin korunumu kanununa göre imkansız.

sabit bir enerji kaynağının gücü düşürülebilir fakat yükseltilemez.

bu gücü yaratan değerler sadece birbirine dönüşebilir

mesela senin sisteminde tork artmış, hız düşmüş formüle vursan hiç kayıpsız yine aynı gücü elde edersin
 
Sn. kontaktör, mckayrak ve i.tandoğan öncelikle yorumlarınız için teşekürler. Enerji kaynağım sabit ama kumanda edeceğim alternatör bağımsız olmuyor mu? Benim bu sistemin amacına ulaşıp ulaşamayacağı konusunda dair kesin bir iddiam yok. yada Amerikayı tekrar keşfetme gibi bir düşüncem de yok. Ben bu konuya kafa yormak ve tecrübe edinmek istiyorum. Eğer bu konuyu bana formüllerle ve verdiğim değerlere göre bir örnekle açıklarsanız memnun olurum. Öncelikle şebeke elektriği ile çalışacak olan Endüktörlü motorun giriş gücü 5 kw ve 3000 d/dak olsun Endüktör çıkışımızı 300 d/dak düşürerek torkumuzu yükseltelim. Daha sonra bu yüksek torkla 10 kVA lik bir alternatörü çalıştıralım (alternatör de 250 yada 300 d/dak olsun) Alternatörün çıkışından ne kadarlık bir güç elde ederim.
 
Sürtünme ,bakır ve demir kayıplarını hesaba katmazsanız girişe verdiğiniz kadar çıkış gücü alabilirsiniz.Kolay gelsin.
 
redüktördeki sürtünme kayıplarını tamamen göz ardı etsek bile sayın mckayrak arkaşımızın verdiği formülden gücün değişmediğini göreceksiniz. siz devri düşürme ile momenti yükseltiyorsunuz güç değişmiyor.
 
5kw motor ile çevirdiğiniz redüktörün çıkışına 10kw alternatör bağladığınızda, kayıpları saymazsak 5kw enerji elde edersiniz, 10kw lik alternatörden alacağınız 5kw üzerindeki her birim güç için, çevrim kaynağı olan motor şebekeden daha fazla güç çekmek isteyecektir ki; muhtemelen çevrim kaynağı olan motor sargıları bu güce dayanamayacaktır. Redüktörler kayıpları olan makinalardır, mekanik hareketlerde hızlı veya yavaş olması gereken durumlarda kullanılır, enerji arttırmak yolunda kullanılması mümkün olmaz, zaten kendi kaybı bile azımsanmayacak kadar fazladır..
 
5 kw verdiğin bu sistemden 5kw dan az bir enerji alırsın
 
Bazı arkadaşlar çok hevesliler, bu güzel bir şey ama onlardan önceki hevesli arkadaşlar tecrübelerini paylaşmalılar. Yoksa bu heveslerin sonu gelmeyecek.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,606
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst