Şimdi ben niye parafudr topraklamasını izole olmalı diyorum onun tahkikini yapalım. Parafudr nedir. Hatta işletme voltajı türkiyede genelde 31.500 faz faz arasıdır diyelimki gerilim anlık olarak yıldırım gibi bir nedenden ki yıldırım 3 msn diyorlar süresi oldu. İşte bu yıldırımda iletime geçiyor. Yani kebandaki karakayadaki atatürkteki üretilen gücün voltajını santraldan artırmak imkansız gibi bişey. Yani teiaşında eli armut toplamıyor. Bu santrallardede gerilim röleleri var. Hatta teiaş trafo merkezlerinde fider çıkışlarında gerilim ve frekans röleleri var. Sadece aşırı akım ve toprak röleleri yok. Neyse konumuz parafudr. Yani diyelimki senin trafonun yakınında iletken yıldırım düştü. İşte bu 3 milisaniyelik yıldırımın voltajı artık belli bir voltajı açarsa parafudr aynı elektronikte ki diyot misali iletime geçer. Ve toprağa bu zararlı voltajı enjenkte etmeye başlar. İşte bu voltaj 20.000 volt olmadığından eğer parafudr topraklaması galvanizli şeritle yapıldıysa koruma barasından işletme cihazları olan sayaç akım trafosu röle kontaktör gibi cihazlara sıçrayabilir. İşte bundan dolayı bu parafudr topraklamasında kesinlikle cimrilik yapılmadan izole kabloyla bu zararlı voltajı panodan ve diğer işletme topraklamasından en az yirmi metre bir uzaklığa yapmak gerekir. Karaman'da bundan dolayı panosu çok yanan tarımsal sulama abonemiz oluyordu. Tabi bazen elektrikçilerin bilgisizce trafonun işletme barasıyla koruma topraklamasını birleştirmesindende kaynaklanabilir. Fakat yıldırımda etkiliyordu. Arazide yıldırım genelde trafo dureği en yüksek olduğündan ve biş arazide paratoner etkisiyle yıldırımı çekiyor maalesef. Elektromanyetik dalga teorisi dersi alanlar iyi bilir. Yıldırım boş bir arazide en sivri yere düşer. Bundan dolayı aman aman parafudr topraklamanızı üç demeyin beş demeyin direkten yirmi metre uzağa izole kabloyla yapın. Karaman ikinci organize sanayii bölgesinde üç dağıtım merkezi otuz trafo binası ve kesici ölçü kabinini tek tek enerjilendirerek iki haftada geçici kabulünü yaptım. Yani bu yüksek gerilim işletmeciliğinde otoriteyim. Sene 2002 civarlarında. Övünmek gibi olması günde özellikle ilkbahar aylarında zaman zaman günde on trafoya kadar geçici kabul yaptığımı bilirim. Yani yüksek gerilim işletmeciliğinde türkiye bazında otoriteyim. Hiçte bu konuda alçak gönüllü ve mütevazi olamam.