40 aamper tartışması yapılan şalter,KAR tabir edılen Kaçak Akım koruma rölesi.standart anma akımı 40 amoer yük geçirebilir ama, tesisatda meydana gelebilecek 30 mA lik bir kaçakda devreyi keserek öncelıkle ınsan hayatını koruma amaçlıdır. Kalitesi ayrıca tartışılır, konumuz dışı. Resımdekı 4 kutuplu, soldan birinci eleman. Bana bir arkadaş, eger KAR atmışsa, devreye alıdğınında test butonuna basarak resetleyın,i sonra devreye alın öğütlemişdi.
Bır arkadaş, daire başına 10 amper yük demiş. Projelde daire başına 3 kw. gibi bir yük dagıtımı yapıluyor biliyorum.40-50 sene öncekı sayaçlar 10 amp ımal edıyordu. O günün kullanım ıhtıyacında yeteriydi. Bugün ayaçlar daire tipi (momonafaze veya trıfaze) 30 amper ımal edılıyor ve takılıyor. O hoca, az geride kalmış.
 
alıp takayım siemens alıcam teşekkürler...
 
32A'liği çıkartıp 40A takarsak sakıncası olur mu?
Sigorta nın görevi oluşan kısa devrede ve tesisatın çekebileceği amperden yüksek miktarda amper geçerse devredeki elektriği eksmektir.32A bağlı olan devrede kaçlık kablo kullanılmış?Eğer 32A bağlı devrede 2,5 luk bir kablo bağlıysa en baştan yanlış zaten http://www.beserelektrik.com.tr/teknik/kablo_akim.gif buradaki tablo da bir iletkenin boru da,toprakta ve havada kaç amper çekeceğini gösteriyor ancak buradaki değerler maksimum değerlerdir bu nedenle 2,5 kablo 20A amper yazıyor diye sürekli 20A verilmez eğer 20A çekiyorsa devre en azından 4mm lik kablo bağlanmalı devreye ve 20A çeken devreye 20A lik sigorta bağlamak demek demek en ufak sıkıntıda sigortanın atması demektir bu nedenle 20A çeken devreye en azından 25A sigorta ve 4mm kablo bağlanmalı ki devre uzun süre sorunsuz çalışsın
Bu nedenle bir devrede bağlı olan sigortayı 32A den 40A çıkarmak sorun olur derken ve bu soruya
sakıncası olmaz
cevabını verirken devrede çekilen amper kaç amper bilmeden ve en önemli tesisatta kullanılan kablo kaç mm bilmeden olur demek yanlıştır!
 
daire tesisatı bina tesisatı iç yönetmeliğe uygun yapılmışsa 40 a otomat sorun olmaz tabi sayaç girişi için
günümüz şartlarında kullanılan elektrikli cihazlar nedeniyle zaten daha düşük otomat sürekli açacaktır tesisat yönetmelik dışı ise doğacak sorunlardan tesisatçı sorumludur
 
Yanlisim varsa duzeltin.ordaki 30 mA KAK ana girise takilmis dogru mudur? Eger ana girise takiliysa 30 mA yerine 300 mA takilmasi gerekir.Bunun disinda hangi dairenin KAK rolesi tutmuyor ise ev icerisindeki bulasik,camasir,buzdolabinda Kacak tespiti yapilmasi gerekir.
 
Şartelin atması herhangi bir fiş takılır takılmaz olmuyor.

Mesela biraz önce elektrikler gitmişti bütün mahallede. Sonra gelip gitti. Sokağa baktım herkese gelmiş elektrik. Ama bizim KAR şarteli atmış. Şarteli kaldırıyorum sıkıntısız devam ediyo çalışmaya.

anlaşılan bütün prizleri kontrol etmem lazım. Faz ve toprak arasında bir kısa devre mi aramam gerekiyor? ya da herhangi 2 kablo arasında mı? ama bi bakımdan da şöyle düşünüyorum. eğer kısa devre varsa kablolar arasında, o prizden enerji alınır alınmaz şartelin atması gerekirdi. Ben bu işi çözemedim anlamadım.

sağoln yine de destekleriniz için.
 
Şunu da sorayım. KAR dediğimiz şartelimizin üzerinden geçerek dağılıyor değil mi dairelere? yani bu KAR üzerinden geçen toplam akım değeri = 6 daire X kullanılan amper ?
Yani acaba KAR kaçak akımdan dolayı değil de üzerindeki değer 40Amperi geçtiği için atıyor olabilir mi? buraya bir açıklık getirebilir miyiz?
 
bina komplemi atıyor sadece sizin daireninki mi atıyor en sağdaki trifaze sayaç nereye bağlı atan sigortayı resimde işaretleyip tekrar yükleyin birde kompakt şalterin kapağını açın resim çekerken bağlantıları görelim yardımcı oluruz binada asansör varmı
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,343
Mesajlar
936,048
Kullanıcılar
453,639
Son üye
0zanovski

Yeni konular

Geri
Üst