Öncelikle Elektrik mesleğimizi bu şekilde panolar ve tesisatlar yapıp, ayaklar altına alan, kablo renk ve düzenlemelerine uymayan, kabloları pense ile büken ve birbirlerine bantlayan, açık uçlar bırakan, topraklamaları düzgün yapmayan, tüm tesisatta bina kaç katlı olursa olsun 2.5'luk kablo kullanan tesisat kurallarına uymayan meslektaşlarımıza şükranlarımızı sunalım.

Bina tesisatlarında aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.
1- Elektrikte bina tesisatınızın en önemli koruma noktası topraklamadır. Bu sizin ve aileniz için hayati önem taşır. Topraklaması düzgün yapılmayan bir binada, yandaki binadaki bir arıza bile sizde ölümcül sonuçlar doğurabilir.
2- Topraklamanızın düzgün yapıldıktan sonra diğer bir hastalık sıfırlama olarak bilinen nötr-toprak birleştirmesi. Eğer sisteminiz ve kablolamalarınız doğru yapıldı ise sıfırlama yapılmasına gerek kalmayacaktır. En kolay yol sıfırlama yaparak sorumluluktan kaçmaktır.
3- Bina ana giriş kablosu, katlara çıkan kablolar gerilim düşümleri dikkate alınarak doğru kesitte olmalıdır. Örneğin ana girişte 40A'lik sigorta bulunan dairenin, daire kablosu 2.5mm çekilmesi binada yangın riskine neden olur.
4- Bina ana girişinde 300mA kaçak akım koruma rölesi yangın riskine karşın mutlaka konulmalıdır. Her dairenin veya her linyede mutlaka 30mA Kaçak akım bulunmalıdır.
5- Elektrik kablolarında kabloları bükerek birleştirme ve üzerlerini bantlama doğru değildir. Tesisatınızda nötr barası, topraklama barası olmalıdır. Faz kablolarında bu tip birleştiremeler özellikle kesitlerin bükme noktasında incelmesinden dolayı yangın riski yaratacaktır. Elektrik yangınlarında sistem kısa devre olana kadar elektriğin koruma elemanları tarafından kesilmeyeceği unutulmamalıdır.
6- Eğer daire tek fazdan besleniyor ise daire dağıtım panosuna 3 kablo olmalıdır. Faz- Nötr - Toprak. Yine aynı şekilde nötr kabloları nötr barasında, toprak bağlantıları toprak barasında birleştirilmelidir. Fazlar sigortalardan geçerek dağıtılmalıdır.
7- Tesisatınızda özellikle mutfak ve banyo önemlidir. Mutfaktaki tüm prizlere tek linye olmalıdır. Tüm prizlere toprak, nötr ve toprak hattı çekilmelidir. Renk kodlarında uymak önemli zira uyulmaması durumunda toprak ve nötr genellikle yanlış bağlanır.
8- 8 Liralık sigorta maliyetinden, 5 liralık kablo maliyetinden kurtulmak için duvarlara buatlar yapıp burda kabloları büküp iç dağıtımı bu şekilde yapmak kesinlikle yanlıştır. Bir evde elektrikten yangın çıkma ihtimalini anlamanız için sigorta kutusuna bakmanız yeterlidir.
9- Sigortalar selektivitelerine ve gecikmelerine uygun olarak seçilmelidir. Kaçak akım sigortası ana sigorta olarak kullanılmamalıdır.
10- Sigortalar atıyor diye danışılmadan yükselterek değiştirmek yangın riski ile sizi karşı karşıya bırakır.

Tüm tesisat kurallarına uygun yapılan sistemde kaçak akım atıyorsa iki sebeb vardır.
1- %99 bağladığınız cihazda kaçak var yani arızalı veya bağlantısı yanlış.
2- %1 kaçak akım sigortanız arızalı.

Saygılarımla
Okan SARIKAYALAR
Y.Elektrik Müh.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,343
Mesajlar
936,047
Kullanıcılar
453,639
Son üye
0zanovski

Yeni konular

Geri
Üst