6 volt akülü arabayı 12 volta çevirme yardım

1- hocam diyot konusunda dediklerinizi yaparım. sıkıntı olmaz. icabında 1N5822 diyatla değiştirebilirim

2- rölede benimde yapacağım zaten buydu. eğer 12 volta geçersem aynı tip ölçülerde 12 volt olan röleyi alacam.

3-akü konusuna gelince şuan üzerinde 6 volt 12 amper akü takılı ve sağlam bir akü. benim düşüncem bunun yanına aynı ölçülerde yine 6 volt 10 amper civarında (8-10 12 vs.amper) bir akü daha almak. ikinci akü için mevcut akünün yanında boş bir akü yeri var. (galiba aynı aracın 2 akülü veya 12 voltluk modellerinide üretiyor aynı firma) eğer 6 volt ama devirli motorla devam edersem aküleri parelel bağlarım. yok 12 vol motor ve devre tadilatı da yaparsam aküleri seri bağlar 12 volt olarak kullanırım. tercih imkanım olur. Ayrıca şarj konusunuda hesap ederek normal sınırlarda bir akü alacam.

4-motoru aliexpresten araştırdım orada 12v15000-16000-17000 rpm türleri yazyordu bende ondan dolayı öyle dedim yanliş söylemiş olabilirim. problem şuki elimdeki motorun devri yada voltajı konsunda üzerinde bir bilgi yok üzerindeki numaralardan internette arattım ama net bir bilgi bulamadım. benim amacım aracın mevcut hızını iki katına kadar çıkarsam yeterli olur. Arac tek motorlu ve tek tekerden çekişli diğer teker boşta dönüyor. eğer bu motorun devrini ve çalışma voltaj aralığını öğrenebilirsem işim ve tercihim daha kolay olacak. bu motorun devri konusunda net bilgisi olan veya elinde döküman olan varsa bilgi verirlerse çok sevinirim işim dahada kolaylaşır.

Elimdeki motorun devrini öğrenebilirsem, ya aynı voltaj ama daha devirli bir motor varsa onu alır kullanırım. akülerimide parelel bağlarım 6 volt ama iki katı kapasitede kullanırım. ikinci seçenek eğer elimdeki motordan daha devirlisini bulamazsam bende 12 volt motor alırım akülerimi seri bağlantı 12 volta çevrir devreyide düzenler öyle devam ederim

vereceğiniz bilgileri bekliyorum

Merhaba, bir önerim olacak.
12 volt akü, 12 V akü için şarj aleti, 3 adet röle, 1 adet diod ,1 adet motor almaktansa öncelikle bu araba mevcut haliyle ne kadar hız yapıyor onu ölçsek. Mesela 1 dakika da kaç metre gidiyor.
Ondan sonra motorun üstündeki dişli ve motorun karşısındaki dişli/dişlilerin çaplarını ölçsek kabaca motor devri hakkında fikrimiz olur.
Hızı ne kadar yapmak istiyorsak o devirde 6 volt bir motor arasak minumum masrafla bu iş çözülür.

Şayet 6 volt olarak istediğimiz motor yok ise o zaman 12 volt motor ararız. 6V dan 12 Volta dönüşümü ondan sonra düşünürüz. Ancak her halukarda bize şimdiki motorun devri ve bununla ilgili veriler lazım olacak. 12 volt motor için kaç devirlik motor bakacağız onu bilelim.

Selamlar
http://www.johnsonelectric.com/en/p...motive-dc-motors?series=low-voltage-dc-motors
Sanırım sizin motor buradaki motorlardan biri.

Merhaba @sadikdurak, Sayın Koçlu'nun da ulaştığı siteye ulaştım. Ayrıca ebay da da aynı marka motorlar var fakat ne kendi sitesinde ne de ebayda sizin motorun seri numarası ile eşleşen motor bulamadım.
Daha iyi bir şey bulduğumu düşünüyorum. İstanbul ofisleri var
İstanbul ofisleri ile görüşüp derdinizi anlatırsanız aynı ölçülerde daha hızlı veya başka bir motor önerirler diye düşünüyorum. Belki kendilerinden direk alınabilir. Bir denemekte fayda var.
Bu arada motorun çapını ölçermisiniz. Motor ya endüstriyel yada otomotiv motorları başlıklarından birinin altında

aynı siteye bende baktım ama eşleşen bir ürün bulamadım
Motor çaplarını ön plana çıkarmışlar,motor çapından bulunabilir belki.Genel olarak motorları incelediğinizde motor besleme voltaj aralıklarının fazla olduğunu gördüm,sizde ayarlı bir güç kaynağı ile 6v tan başlayarak 12v ta kadar yükselterek deneme yapabilirsiniz(dikkatli bir şekilde).

Sebebi şu, motor üzerindeki numaralar başka şeyi ifade ederken motor anma isimleri farklı kodlanmış. Pdf leri indirmek istedim bi anne kızlık soyadını sormadıkları kaldı.
Motor çapı kaç ? birde motorun dişli tarafında redüktör var değil mi ?

Aynen motor çapından hareketle verdiği devri bulursun öte yandan gözden kaçan bilgi var sanırım bu üreticinin motorları oto endüstrisi için olduğundan 10v ve üstü yani motor değiştirmen gerekmiyor 12v ile rahatlıkla kullanırsın.

Bana da öyle geldi. Arabayı yapan firma 6 voltla çalıştırıp X model demiştir. 12 voltla çalıştırıp Y model demiştir. Ben olsam şimdiye 12 voltu dayamıştım motora

Merhaba,sn.Serkan_48.Bu yazıda adeta kendimi (binbaşı halimi) buldum gibi,sanki çok eski tarihlerdeki bir yazımı tekrar tekrar okuyorum mu dedim,kendi kendime.

Bir ara ben de sn.Kazım Uğur Hoca'mın kendi yazış tarzına çok yakın veya ona yakın bir yazı tarzını sürekli yazmayı kısa süreliğine seçmiş,ama kendi tarzıma (Paragraflı olanına) tekrar dönmüştüm.(Bunu forumdaki bazı yazılarımdan çok iyi de biliyorsunuz)

Bu stil çok iyi bir stildir,bu yolda devamlı yürüyün,hiç pişman olmazsnız,sn.Serkan_48..Yanlış anlamayın sadece bir Şaka şaka Kolay gelsin.Saygılarımla.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…