6000 küsür km/h hızla gidecek tren.

Peki ya çinlilerin yaptığı metroya ne demeli:duraklamadan yolcu alıp indirebilen metro yapmış adamlar zekaya bak kardeşim.mükemmel...
 
denilecek bir sey yok.Zamanında atalarımız kullandıkları oklar 600 metre menzili varmış.Zamanında çinliler buna oha diyorlarmış.Zaman değişti ve biz bu adamların yaptıklarına oha demeye başladık.İnşallah kendımıze gelır ve teknolojide çok daha hızlı ılerleriz.
 
Bakalım Einstein'in "görelilik teoremi" bu trenin yolcuları üzerinde nasıl işleyecek :)
 
Peki ya çinlilerin yaptığı metroya ne demeli:duraklamadan yolcu alıp indirebilen metro yapmış adamlar zekaya bak kardeşim.mükemmel...
O metroya hayran kaldım...

Yanlız Bildiğim kadarıyla o daha proje aşamasında.. hayata geçmedi daha ??
 
evet ilk trenler 50 ile giderken şimdi 500 ile gidilebiliyor. ama 6000 çok ilginç
 
japonyada 650-700 ile gidiyor trenler.belli bi hıza ulaştıktan sonra tekerlekleri kapanıyor ve manyetik alan sayesinde havada gidiyor.buna ne demeli peki:)
 
6000 kmde gitmek kısa süreli hafıza kaybı yapar herhalde :)
 
tüp içinde oluşacak basınç insanda hareket bozukluğuna sebep verir bence ci kuvveti bi anlamda basınca kulaklar ve baş iç organlar dayanamaz belki polirötan köpükle yolcuyu kaplayıp gideceği yerdede çözüp halledebilirler tabi yolcu hala sağlamsa....:))
 
tüp içinde oluşacak basınç insanda hareket bozukluğuna sebep verir bence ci kuvveti bi anlamda basınca kulaklar ve baş iç organlar dayanamaz belki polirötan köpükle yolcuyu kaplayıp gideceği yerdede çözüp halledebilirler tabi yolcu hala sağlamsa....:))

Basınç ve g kuvveti ile ilgili endişeleriniz yersiz. Basınçla ilgili mühendislik problemlerine çözüm üretilmiş olmasaydı bugün uçan binlerce yolcu uçağı olmazdı. G kuvveti ile ilgili olarak ise aşağıdaki yazıyı bir daha okuyun bence. Bırakın köpüğü, kaz tüyü ile sarılsanız dahi g kuvvetinin doğasına uygun davranmazsanız kaz tüyünün içinden organlarınız parçalanmış şekilde çıkarsınız.

Biraz hesap yapalım.
Alıntı:
ŞEF Nickli Üyeden Alıntı
6000 / 60 = 100 km/dak.
6000 / 3600 = 1.66 km/saniye
G-3 piyade tüfeğinin mermi hızı saniyede 800 m. Bu da demektir ki mermi hızının 2 katı hızda yolculuk yapacağız. Tabii indiğimiz zaman organlarımız hala sağlamsa ve yer değiştirmemişse.
Sayın ŞEF, aşağıdaki yazıyı ilgili sitenin sıkça sorulan sorular bölümünden aldım.

Alıntı:
Can people handle the forces of going that fast?

Just going fast does not affect the human body. Astronauts in orbit travel faster than 20,000 MPH. The human body can tolerate 8g of acceleration or more for short periods of time. Top fuel dragsters are capable of about 4g acceleration. Many roller coasters produce 3g of acceleration. Most cars produce almost 1g under maximum braking. If acceleration is limited to 1g, most people will not experience any discomfort. The time to travel estimates assume a maximum of 1g of force, and a top speed of 4,000 MPH .

Hızın insan vücudu üzerinde bir tesiri olamadığından, hızlanma ve yavaşlamanın insan üzerinde etki oluşturduğundan bahsetmiş. Uzaya çıkan insanların yörüngede 30000 km/h hızla gittiğinden bahsetmiş.
Yazıda da geçtiği üzere ve benim de bildiğim kadarı ile insan vücudu +8g ve -4g kuvvetlere dayanabiliyor. Ama bunlar sınır değerler. Yani size hiç dokunmaz ve beni öldürmez ancak muhtemelen kusturur.
Yazıda geçtiği üzere bir çok arabanın 1g ivmeyle hızlandığından bahsetmiş. Biz biraz daha konfor için 0,5g ile hızlandığımızı varsayalım bu aracın içinde ve biraz hesap yapalım.
İlk hızı sıfır olan bir aracın hızı için g ivmesiyle hızlanması durumunda hız formülü şöyleydi: V=1/2gt^2
Hedefimiz 6000 km/h hız ve ivmemiz de 0,5g olduğuna göre sürekli olarak bu ivmeyi sabit tutarak hedef hıza ne kadar sürede ulaşacağımızı bulalım.
g, m/sn^2 biriminden olduğundan hızı da sizin çevirdiğiniz ve bulduğunuz üzere bu birimden kullanacağız: 1666 m/sn
g=10 m/sn^2 yuvarlak hesap için alacağım.

1666=1/2*(10/2)*t^2
t^2= 666,4
t=25,8 sn

Evet hesabımızda bir yanlışlık yoksa yarım g ivme ile sıfırdan 6000 km/h hıza çıkmak yaklaşık 26 saniye tutuyor. Yarım g fazla geliyor ise ivme daha da düşürülebilir. 60 sn' yede bu hıza çıkılabilir örneğin. Bu durumda hızlandığınızı bile hissetmeyebilirsiniz.
6000 km/h hıza çıkıldıktan sonra ise sabit hızlı hareket yapılacağından hiç bir kuvvet etki etmeyecektir vücudunuza. Kahve veya çayınızı rahatlıkla içmeye başlayabilirsiniz. Tabii gideceğiniz yere varıp inmeniz gerekmiyorsa.

Çok kısa kısa bir daha söylemem gerekirse piyade tüfeğinin mermisinden iki kat hızlı gidileceği doğru, ancak mermi gibi bu hıza 1 sn' de değil örneğin 60 sn' de çıkılacaktır. Yavaşlama da hızlanma sürecinin tersi olacaktır. Bu durumda tüm organlarınızın yerinde duracağını söyleyebilirim.
Aşağıdaki haberden Çin' nin bu işe başladığını bile görebilirsiniz. Şimdilik hedefleri sadece 1000 km/h. Ama gerisi emin olun gelecektir.

Saatte 1000 km hız yapacak! / Teknoloji ve Bilim Haberleri
 

Forum istatistikleri

Konular
128,832
Mesajlar
920,848
Kullanıcılar
450,924
Son üye
ayhankarmn

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst