Sayın ŞEF, aşağıdaki yazıyı ilgili sitenin sıkça sorulan sorular bölümünden aldım.
Hızın insan vücudu üzerinde bir tesiri olamadığından, hızlanma ve yavaşlamanın insan üzerinde etki oluşturduğundan bahsetmiş. Uzaya çıkan insanların yörüngede 30000 km/h hızla gittiğinden bahsetmiş.
Yazıda da geçtiği üzere ve benim de bildiğim kadarı ile insan vücudu +8g ve -4g kuvvetlere dayanabiliyor. Ama bunlar sınır değerler. Yani size hiç dokunmaz ve beni öldürmez ancak muhtemelen kusturur.
Yazıda geçtiği üzere bir çok arabanın 1g ivmeyle hızlandığından bahsetmiş. Biz biraz daha konfor için 0,5g ile hızlandığımızı varsayalım bu aracın içinde ve biraz hesap yapalım.
İlk hızı sıfır olan bir aracın hızı için g ivmesiyle hızlanması durumunda hız formülü şöyleydi: V=1/2gt^2
Hedefimiz 6000 km/h hız ve ivmemiz de 0,5g olduğuna göre sürekli olarak bu ivmeyi sabit tutarak hedef hıza ne kadar sürede ulaşacağımızı bulalım.
g, m/sn^2 biriminden olduğundan hızı da sizin çevirdiğiniz ve bulduğunuz üzere bu birimden kullanacağız: 1666 m/sn
g=10 m/sn^2 yuvarlak hesap için alacağım.
1666=1/2*(10/2)*t^2
t^2= 666,4
t=25,8 sn
Evet hesabımızda bir yanlışlık yoksa yarım g ivme ile sıfırdan 6000 km/h hıza çıkmak yaklaşık 26 saniye tutuyor. Yarım g fazla geliyor ise ivme daha da düşürülebilir. 60 sn' yede bu hıza çıkılabilir örneğin. Bu durumda hızlandığınızı bile hissetmeyebilirsiniz.
6000 km/h hıza çıkıldıktan sonra ise sabit hızlı hareket yapılacağından hiç bir kuvvet etki etmeyecektir vücudunuza. Kahve veya çayınızı rahatlıkla içmeye başlayabilirsiniz. Tabii gideceğiniz yere varıp inmeniz gerekmiyorsa.