630kVA hk bir soru

tnctrkcell

Üye
Katılım
18 Eyl 2008
Mesajlar
104
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar 630kVA trafolar da bucholz mutlaka olur mu?
Direk üstünde ki 400kVA trafoyu 630 ile değiştirdiklerini düşünüyorum. Fakat ayırt edemedim. 630 un AG buşingleri büyük olur fakat bunda aynı. bucholz da yok ayırt etmenin başka bir yolu var mı?
Teşekkürler
 
Direk üstü trafolara,400 kva ya kadar müsaade edilmektedir.Bukoz rölesi,sekonder koruma ile çalıştırımak üzere tasarımlanır.Sekonder koruma yapmayı düşünürseniz,250 kva trafoya bile koyabilirsiniz.Buradaki sekonder koruma tabirim,trafoya otomatik açma konmasının düşünülmesi anlamında söylenmiştir.Etiketi okuma şansınız yokmu ?
 
Direk üzerinde max 400 Kva güce izin verilir yükünüz daha fazla artmış ise ve trafoyu mutlaka büyümesi gerekiyorsa buraya bir trafo için bina yapılması yada hazır trafo köşkü satın almalısınız, 630 kva trafoya direk üstünde müseade alamazsınız.yada başka bir yöntem artan yük miktarınız için mevcut direkten yeni bir branşman alarak yeni trafo direği ve trafo montajı yapılabilir.ayrıca tüm trafo markalarında 630 kva trafolarda bucholz rölesi mevcuttur.
 
Fahri hocam etiket 400kVA diyor. Ama etiketi değiştirdiklerini düşünüyorum. Trafo büyük görünüyor 630kVA gibi geliyo bana. Çıkıp AG buşinglerine baktım 630 un genelde daha büyük 400kVA dan, ama burdan anlayamadım. Bucholz da yoktu üstünde. Fakat trafonun değiştirildiğinden şüpheleniyorum. Adam zaten kabin koymamak için bu yola başvurmuş diye düşünüyorum. Fakat bir türlü emin olamadım değiştirdiğinden. Fahri hocam sekonder korumayı biraz açabilir misiniz rica etsem? Sekonder dememizin amacı nedir(sadece AG tarafında meydana gelecek herhangi bir arızada mı devreye giriyor korumalar bu yüzden mi sekonder diyoruz?)
 
Direk üstü trafolara,400 kva ya kadar müsaade edilmektedir.Bukoz rölesi,sekonder koruma ile çalıştırımak üzere tasarımlanır.Sekonder koruma yapmayı düşünürseniz,250 kva trafoya bile koyabilirsiniz.Buradaki sekonder koruma tabirim,trafoya otomatik açma konmasının düşünülmesi anlamında söylenmiştir.Etiketi okuma şansınız yokmu ?

Yazıda," Primer koruma " ifadesi yerine,yanlışlıkla " Sekonder koruma " ifadesi kullanılmış.Düzeltir,özür dilerim.
 
arkadaslarında bahsettigi gibi 250 yada 630kVA'da her ikisinde de istenildigi takdirde bucholz koruma yapılabilir. Ancak tabi bu maliyeti arttıracaktır. Nitekim 250kVA yada 630kVA dagıtım trafoları og sigortalar ile daha cok koruma yapılabilmektedir. Siz bunlara bucholz koruma isterseniz trafoları kesici ile korumak zorunda kalırsınız yani Sigorta yerine kesicili akım trafolu trafo koruma hücresi montaj etmeniz gerekir ki bu da ekstra br maliyet oldugu icin tercih edilmemektedir.
 
bucholz koruma Genleşme kabı olan trafolarda olur. Trafo hermetik tip ise bucholz olmaz.

Kolay gelsin...
 
Murat Bey; KÖŞK ler de kullanılan trafolar genellikle hermetik tip trafolar, yani daha doğrusu kabinlerde genelde genleşme tankı olmayan trafolar kullanılıyor fakat bir çoğunda bucholz var.Yanlışınız yok mu?
(Yeri gelmişken; genleşme tanklı trafolar ve hermetik trafolar arasındaki fiziksel farklar nelerdir?)
 
630 kVA direk tipi trafo olacağını sanmıyorum.
 
1. Trafonun markasına göre en-boy-yükseklikleri değişir. Etiketinde yazan markanın kataloklarında (gerekirse üreticisi ile irtibata geçip) trafo ebatından gücünü tahmin edebilirsiniz.

2. Trafo yeniden sarılmış ve sarımı yapan şirket kendi etiketini perçinlemiş ise etikete (içimize sinmese de) güvenmemiz gerekir. Çünkü bazen sarım yapılan trafo gövdeleri birebir eski gücünde kullanılmıyor piyasada. Yani eskiden 500kVA gücünde bir trafo gövdesi içerisine 400kVA gücünde sarım da yapılmış olabilir, 400kVA gücünde trafo gövdesi içerisine 500kVA gücünde sarım da. 15kV'luk bazı eski trafo gövdeleri geniş olduğu için 34,5kV gerilim seviyesinde, eski gücünden fazla (400kVA yerine 500kVA) sarım yapıldığı durumlarını biliyorum.

3. Mevcut trafonun gücü ne olrursa olsun trafonun AG çıkışında kullanılan TMŞ 630A olmak zorunda. Yani AG'den çekilebilecek akım sınırlandırılmış oluyor. Bunu da kılıfına uydurup 630-800A ayar sahası olan TMŞ ile akım ayarı yapılıyorsa TMŞ'nin üst sınırının 630A olması için gerekli bildirimi yapın.

4. İşletme sahibi 400kVA yerine daha büyük güçteki trafoyu bir şekilde kılıfına uydurup 400kVA trafo balkonuna yerleştirmiş ve AG'deki TMŞ'yi de daha sonya baypas ederek kullanma "cesaretini" sergileyecek ise sizin yapmanız gereken, olayı akışına bırakmaktır.

5. Bir müddet sonra işletme yüke bindirilip çalışmaya başlayınca, Elektronik sayaca optik portla bağlanarak geçmişe dönük olarak demant bilgisini alıp işletmedeki güç akışının gerçek durumuna bakarak usulsüz kullanım varsa gerekli yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceksiniz!

Şimdiden kolaylıklar dilerim...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,607
Kullanıcılar
452,664
Son üye
Kilowhat

Yeni konular

Geri
Üst