Teknikadam_41
Üye
şöyle bir durum oluyor sanırım yanlışsam düzeltin.. resim belki daha iyi anlatır diye düşündüm...
Sn ToLiveIsToDieprojede bir hata var sanırım, o kablo kesıtını hesaplarken 1x240 yerıne neden 1x150 yazılmıs anlamıs degılım, sonucta 6set kablo cekılecek 18x1x150 kablonun ıscılıgının nedemek oldugunu projeyı hazırlayan zat-ı muhterem bılmıyor sanırım...
Faz kabloları 3x(6x(1x150)) ifadesi için doğru,nötr kablolarını yanlış belirtmişsiniz.
Nötr 3x(1x150) yani sadece 3 adet tek damar 150mm2 kablo.
Sn ToLiveIsToDie
Düz mantıkla düşündüğümüzde haklısınız ancak. Kablo döşeme şekli ve pozisyonunun (redüksiyon faktörünün) kötü olduğu bir durum düşünülürse ısınma açısından bir alt kesit seçip adeti arttırmak doğru olur. Projelendirmenin amacı ortam şartlarına ve konuma göre en uygun malzemenin ve yöntemin belirlenmesidir.İşçilik zor olabilir ancak 1 kez yapılır ısınma sorunu ile direnç artışı teknik problemleri daimi olur.
ilk defa bu şekilde bir yöntemi sizden duyuyorum sevgılı meslektaşım. eger reduksiyon faktoru ve kablo dızılıs şeklı yalnış ise 240lıktada 150lıktede aynı faktoru gostermeyecekmı? tabıkı dırenc oranları kablo kesıtıne gore degısecektır, ama kablo doseme seklı yada pozısyonu kablo kesıtıne gore degısen bır faktor degıldır.
Bu konuda sızınle bılgı alısverısı yapmak ısterım acıkcası. iyi calışmalar, kolay gelsın...
saygıdeger meslektasım;
aynı ıfadelerı kullanmamıza ragmen ya sorumda bır anlatım bozuklugu yada sızın anlamanızda bır gucluk oldugunu sezımledım bır anda cunkı asagı yukarı aynı seylerden bahsetmısız! anlatmak ıstedıgım kablo kesıtıyle reduksıyon faktoru arasında farkın olmamasıdır,size tek soru sorarak olayı cozumlemek ısterım...
1- 3x1x240 NYY kablo yanyana kablo sistemi sayısı 1, kötü havalandırılmıs tasıma sisteminde tasıyıcı sayıdır 1dir, reduksiyon faktoru 0,92
2- 3x1x150 NYY kablo yanyana kablo sistemi sayısı 1, kötü havalandırılmıs tasıma sisteminde tasıyıcı sayıdır 1dir, reduksiyon faktoru 0,92
kısacası anlatmak istedigim budur.
Kabloların akım tasıma kapasitelerindede hemfikiriz. aynı ornegi 1x35 ile 1x70 arasındada vermek mumkundur. benim anlatmak istediğim reduksıyon faktorunu hesaplarken kesitin alakadar olmadıgıdır.
iyi calışmalar dilerim...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?