6x(3x1x150)+3x(1x150) (N)2XH

şöyle bir durum oluyor sanırım yanlışsam düzeltin.. resim belki daha iyi anlatır diye düşündüm...

Faz kabloları 3x(6x(1x150)) ifadesi için doğru,nötr kablolarını yanlış belirtmişsiniz.
Nötr 3x(1x150) yani sadece 3 adet tek damar 150mm2 kablo.

Son düzenleme:
projede bir hata var sanırım, o kablo kesıtını hesaplarken 1x240 yerıne neden 1x150 yazılmıs anlamıs degılım, sonucta 6set kablo cekılecek 18x1x150 kablonun ıscılıgının nedemek oldugunu projeyı hazırlayan zat-ı muhterem bılmıyor sanırım...

projede bir hata var sanırım, o kablo kesıtını hesaplarken 1x240 yerıne neden 1x150 yazılmıs anlamıs degılım, sonucta 6set kablo cekılecek 18x1x150 kablonun ıscılıgının nedemek oldugunu projeyı hazırlayan zat-ı muhterem bılmıyor sanırım...
Sn ToLiveIsToDie
Düz mantıkla düşündüğümüzde haklısınız ancak. Kablo döşeme şekli ve pozisyonunun (redüksiyon faktörünün) kötü olduğu bir durum düşünülürse ısınma açısından bir alt kesit seçip adeti arttırmak doğru olur. Projelendirmenin amacı ortam şartlarına ve konuma göre en uygun malzemenin ve yöntemin belirlenmesidir.İşçilik zor olabilir ancak 1 kez yapılır ısınma sorunu ile direnç artışı teknik problemleri daimi olur.

Sn. kazemharme,
Benim anladığım şu: Her faz için 6'şar adet 1x150mm2 kablo kullanılacak. Nötr için de 3 adet 1x150mm2 kablo kullanılacak.

Faz kabloları 3x(6x(1x150)) ifadesi için doğru,nötr kablolarını yanlış belirtmişsiniz.
Nötr 3x(1x150) yani sadece 3 adet tek damar 150mm2 kablo.

sonradan farkettim evet haklısın mesajda yazdım mesajları okurken yanlış okumuşum teşekkürler düzeltip tekrar ekledim..

Ekli dosyalar

• adsiz.jpg
    adsiz.jpg
    44.8 KB · Görüntüleme: 46
Son düzenleme:
Sn ToLiveIsToDie
Düz mantıkla düşündüğümüzde haklısınız ancak. Kablo döşeme şekli ve pozisyonunun (redüksiyon faktörünün) kötü olduğu bir durum düşünülürse ısınma açısından bir alt kesit seçip adeti arttırmak doğru olur. Projelendirmenin amacı ortam şartlarına ve konuma göre en uygun malzemenin ve yöntemin belirlenmesidir.İşçilik zor olabilir ancak 1 kez yapılır ısınma sorunu ile direnç artışı teknik problemleri daimi olur.

ilk defa bu şekilde bir yöntemi sizden duyuyorum sevgılı meslektaşım. eger reduksiyon faktoru ve kablo dızılıs şeklı yalnış ise 240lıktada 150lıktede aynı faktoru gostermeyecekmı? tabıkı dırenc oranları kablo kesıtıne gore degısecektır, ama kablo doseme seklı yada pozısyonu kablo kesıtıne gore degısen bır faktor degıldır.

Bu konuda sızınle bılgı alısverısı yapmak ısterım acıkcası. iyi calışmalar, kolay gelsın...

ilk defa bu şekilde bir yöntemi sizden duyuyorum sevgılı meslektaşım. eger reduksiyon faktoru ve kablo dızılıs şeklı yalnış ise 240lıktada 150lıktede aynı faktoru gostermeyecekmı? tabıkı dırenc oranları kablo kesıtıne gore degısecektır, ama kablo doseme seklı yada pozısyonu kablo kesıtıne gore degısen bır faktor degıldır.
Bu konuda sızınle bılgı alısverısı yapmak ısterım acıkcası. iyi calışmalar, kolay gelsın...

SN ToLiveIsToDie
Elektrik mühendisi meslektaşım olmanıza rağmen bu şekilde bir yöntemi ilk defa sizden duyuyorum ve kablo döşeme şeklinin kablo kesitine göre değişen bir faktör olmadığı gibi talihsiz ifadeler kullanmanız beni hem şaşırttı hemde üzdü. Ama önemli değil mühendis olmuş insan mantık yürütür ve sonunda doğruyu bulur sizinde aşağıdaki açıklamalarımı okuduğunuzda doğruyu bulacağınızdan şüphem yok.

Yukarıdaki tabloları iyice inceleyiniz kablo döşeme şeklinde kabloların birbirine olan yakınlığından dolayı redüksiyon faktörü neden azalıyor? yani akım taşıma kapasitesi neden düşüyor dersiniz? Havalandırması zayıf olan ortamda bu neden daha fazla dersiniz? cevabı bulmak için düşünmeye gerek yok cevap tek kelime ile ısınma faktörüdür.
Pekala ikinci cetvelde 2 adet 1x150mm2 kablo akım taşıma kapasitesi redüksiyon faktörü ihmal iken 540A+540A=1080A ike aynı kesite eşdeğer 1x300mm2 kablonun akım taşıma kapasitesi neden 820A dir?
Evet sevgili meslektaşım alternatif akım kabloları skineffect etkisi neticesi yüklenme akımı arttıkça ısınırlar. Tek kablo yerine aynı kablo kesitinin yarısı iki tane kullanılması skineffect etkisini dolayısıyla ısınmayı azaltır çünkü akım yolu hacim olarak daha fazladır.

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.

saygıdeger meslektasım;

aynı ıfadelerı kullanmamıza ragmen ya sorumda bır anlatım bozuklugu yada sızın anlamanızda bır gucluk oldugunu sezımledım bır anda cunkı asagı yukarı aynı seylerden bahsetmısız! anlatmak ıstedıgım kablo kesıtıyle reduksıyon faktoru arasında farkın olmamasıdır,size tek soru sorarak olayı cozumlemek ısterım...

1- 3x1x240 NYY kablo yanyana kablo sistemi sayısı 1, kötü havalandırılmıs tasıma sisteminde tasıyıcı sayıdır 1dir, reduksiyon faktoru 0,92

2- 3x1x150 NYY kablo yanyana kablo sistemi sayısı 1, kötü havalandırılmıs tasıma sisteminde tasıyıcı sayıdır 1dir, reduksiyon faktoru 0,92

kısacası anlatmak istedigim budur.

Kabloların akım tasıma kapasitelerindede hemfikiriz. aynı ornegi 1x35 ile 1x70 arasındada vermek mumkundur. benim anlatmak istediğim reduksıyon faktorunu hesaplarken kesitin alakadar olmadıgıdır.

iyi calışmalar dilerim...

Ayrıca konuyla alakalı olarak tartısma demeyımde bılgı alısverısının baslangıc sebebıne donersek şöyle bir celişki cıkıyor ortaya;

1- zaten reduksıyon faktoru kotu olması nedenıyle fazla olarak cekılecek kablo mıktarını secmek yerıne, reduksıyon faktorunu duzeltmeye gıderek hem fazla kablo malıyetını ve uygulanacak ıscılıgı dusurmek daha mantıklı degılmıdır sizce?

2- birde şöyle düşünelim; mevcut reduksıyon faktoru kotu olan kablo kanalına 6x1x150 + 3x1x150 kesitli iletken cekılmesıyle dahada kotuleştırmeye gıdılmeyecekmıdır?

5 yıllık şantiye şefliği hayatım boyunca devamlı malıyet ve ıscılık kıstasları arasında kalarak şirketim ve çalışan işçilerimin cıkarlarını goze alarak kararlar vermeye calısmısımdır ki sanırım bundada basarılı olmusumdur(yoksa sırketım yurtdışına gondermezdı herhalde). yukarıda bahsettıgımız kablo kesıtını arttırmak yolu ıle gıdılen bu cozum yerıne benım sunmaya calıstıgım cozum hakkında bılgınız nedır saygıdeger meslektasım...

tekrar ıyı calısmalar dılerım, selamlar...

saygıdeger meslektasım;

aynı ıfadelerı kullanmamıza ragmen ya sorumda bır anlatım bozuklugu yada sızın anlamanızda bır gucluk oldugunu sezımledım bır anda cunkı asagı yukarı aynı seylerden bahsetmısız! anlatmak ıstedıgım kablo kesıtıyle reduksıyon faktoru arasında farkın olmamasıdır,size tek soru sorarak olayı cozumlemek ısterım...

1- 3x1x240 NYY kablo yanyana kablo sistemi sayısı 1, kötü havalandırılmıs tasıma sisteminde tasıyıcı sayıdır 1dir, reduksiyon faktoru 0,92

2- 3x1x150 NYY kablo yanyana kablo sistemi sayısı 1, kötü havalandırılmıs tasıma sisteminde tasıyıcı sayıdır 1dir, reduksiyon faktoru 0,92

kısacası anlatmak istedigim budur.

Kabloların akım tasıma kapasitelerindede hemfikiriz. aynı ornegi 1x35 ile 1x70 arasındada vermek mumkundur. benim anlatmak istediğim reduksıyon faktorunu hesaplarken kesitin alakadar olmadıgıdır.

iyi calışmalar dilerim...

Sn ToLiveIsToDie
Siz şimdi kalktınız olayı hiç alakasız bir noktaya getirdiniz. Benim baştan beri izah ettiğim olay net ve belli ! büyük kesitte 1 adet kablo kullanmak yerine aynı kesitin yarısı 2 adet kablo kullanmanın avantajını anlatmaya gayret ediyorum. Başta mualif olduğunuz konuyda buydu geriye dönüp okursanız. Bir önceki ve daha daha önceki mesajlarımda aynı olayı ispatlıyorum. Bana 1 tane tek damar 300'lük kablo ile 2 tane tek damar 150'lik kablonun değerlenirmesini yapın. Aşırı akımda 1 tane tek damar 300'lüğün ısınması ile aynı devrede iki tane tek damar 150'lik kablonun mukayesesini ısınmasını gösteren bir örnek gösterin. İki adet tek damar 150'lik yerine tek damar 300'lük çekmek şu nedenlerden dolayı avantajdır mantıklıdır diye ispat edin o zaman sizi anlayayım. Hani çok kablo olursa işçilik zor olur demiştinizya başa dönüp yazılanların hepsini iyice okuyun savunduğunuz şeyin ne olduğunu iyice irdeleyin.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,112
Kullanıcılar
453,174
Son üye
dogukankaragoz

Yeni konular

Geri