74266 kullanımı

Katılım
8 Eki 2007
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
merhabalar öncelikle herkese kolay gelsin benim bir sorunum var 74266 entegresinin kullanımı ile ilgili ben bunu borda kurduğum zaman çıkışı bir türlü alamıyorum bağlantılarım doğru bir şekilde düzgünce yaptım. 14 nolu bacağa besleme olarak +5v verdim 7 nolu bacağına şaseye bağladım. 13 ve 12 nolu bacaklar giriş ve bunlara lojik 1 için beslemeye bağladım doğruluk tablosuna göre bu durumda 11 nolu bacaktan çıkış olarak lojik 1 yani +5v almam gerekiyorken lojik 0 yani 0v alıyorum girişlerin diğer durumlarına görede yine hep lojik 0 alıyorum yani hiç bir durumda lojik 1 alamıyorum bacaklarını boşta bıraktığım zaman da girişlerinden 1.2v okuyorum. elimde 4 tane sıfır entegre var hepsinde de aynı sonucu alıyorum. bu konuda ba yardımcı olursanız sevinirim. tekrardan hepinize kolay gelsin
 
Entegre açık kollektör çıkışlı olduğu için çıkışlarına pull-up direnci bağlayarak kullanmalısınız.
 
74266.gif
 
açık kollektör terimini açıklarmısınız?
 
Açık kollektör (open collector) Entegre devrelerde, encoderlerde, sensörlerde vb. kullanılan bir çıkış tipidir. Npn açık kollektörü açıklayacak olursak (yukarıdaki entegredeki gibi) Entegrenin çıkışında NPN tip bir transistörün kollektörünün bağlanmış olduğunu düşünebilirsiniz. Kollektör entegre dahilinde herhangi bir yere bağlanmamış, transistörün emitteri ise içeriden gnd'a bağlanmıştır.
Bu pine dışarıdan bir pull-up direnci bağlandığında:
Lojik devrenin çıkışı 0 iken kollektör çıkışında herhangi bir potansiyel olmadığından, pull-up direnci üzerinden Vcc görülür.Lojik çıkış 1 olduğunda ise , (-) çıkış alırsınız.

OC-Model.png
 
teşekkürler açıklamanız için
 
tüm açıklamalarınız için teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler benim için çok faydalı oldu
 

Forum istatistikleri

Konular
128,913
Mesajlar
921,640
Kullanıcılar
451,075
Son üye
bugra_6761

Yeni konular

Geri
Üst