775 DC motoru 12V 5A lık bir adaptöre bağlarsam ne olur?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan frekons
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

frekons

Üye
775 DC motoru 12V 5A lık bir adaptöre (krokodil çevirici ile bağlayacağım, Pm-22974 5.5x2.5mm Dişi To Krokodil Çevirici 25 Cm Kablo) bağlarsam ne gibi sorunlar yaşayabilirim? GPT, stall akımı 25A civarında olduğu için yangın bile çıkabilir diyor ama motorun max çekebileceği 5A olduğundan ötürü sadece stall gücü daha düşük kalmaz mı? yoksa gerçekten büyük riskleri olan bir durum mu?

Motoru direksiyon setinde güç geri besleme için kullanmayı düşünüyorum ama elektrikle daha önce hiç uğraşmadığım için karmaşık güç kaynaklarıyla tehlikeye girmek istemiyorum.

775 DC motoru 12V 5A lık bir adaptöre (krokodil çevirici ile bağlayacağım, Pm-22974 5.5x2.5mm Dişi To Krokodil Çevirici 25 Cm Kablo) bağlarsam ne gibi sorunlar yaşayabilirim? GPT, stall akımı 25A civarında olduğu için yangın bile çıkabilir diyor ama motorun max çekebileceği 5A olduğundan ötürü sadece stall gücü daha düşük kalmaz mı? yoksa gerçekten büyük riskleri olan bir durum mu?

Motoru direksiyon setinde güç geri besleme için kullanmayı düşünüyorum ama elektrikle daha önce hiç uğraşmadığım için karmaşık güç kaynaklarıyla tehlikeye girmek istemiyorum.
güzel insan, rs775 motorun ilk kalkışta kaç amper çektiğini biliyor musunuz? ve çalışırken 5 amper çekeceğini nereden biliyorsunuz? sadece forum içi araştırma yapsanız bile, 5 ampere kadar besleme yapan bir ünitenin yetersiz kalacağını öğrenebilirdiniz. o sexi krokodil kabloya ve adaptöre yazık olur.

güzel insan, rs775 motorun ilk kalkışta kaç amper çektiğini biliyor musunuz? ve çalışırken 5 amper çekeceğini nereden biliyorsunuz? sadece forum içi araştırma yapsanız bile, 5 ampere kadar besleme yapan bir ünitenin yetersiz kalacağını öğrenebilirdiniz. o sexi krokodil kabloya ve adaptöre yazık olur.
cevabınız için teşekkür ederim. bir yazılımcıyım ve maalesef bugüne kadar elektrikle ilgili hiçbir şey yapmadım, cahilliğimi mazur görünüz. direksiyon seti içerisinde 12V 5A ile geri güç besleme olarak kullanabileceğim motor önerebilir misiniz?
bir de 12V 5A sağlayan adaptöre ve kabloya yazık olur demenizi merak ettim, bağlantı sağladığım hâlde ne olur? yanma gibi ciddi fiziksel yaralanmalara sebep olabilecek durumlar mı ortaya çıkar? ya da normal evimdeki prizlere takacağım ben bunları, prize ya da eve zarar verebilecek durumlar ortaya çıkar mı?

belki çok fazla soruyor olacağım ama 12V 5A'lik yolu seçmemin sebebi normal prize takıp güvenli bir şekilde prizdeki elektriği kullanabilmek, mâlum elektrik bilgim olmadığı için tehlikeli bir yola girmek istemiyorum. yine basit ve güvenli olacak şekilde 5 amperden fazla alabileceğim bir yol varsa öğrenmek isterim.

cevabınız için teşekkür ederim. bir yazılımcıyım ve maalesef bugüne kadar elektrikle ilgili hiçbir şey yapmadım, cahilliğimi mazur görünüz. direksiyon seti içerisinde 12V 5A ile geri güç besleme olarak kullanabileceğim motor önerebilir misiniz?
bir de 12V 5A sağlayan adaptöre ve kabloya yazık olur demenizi merak ettim, bağlantı sağladığım hâlde ne olur? yanma gibi ciddi fiziksel yaralanmalara sebep olabilecek durumlar mı ortaya çıkar? ya da normal evimdeki prizlere takacağım ben bunları, prize ya da eve zarar verebilecek durumlar ortaya çıkar mı?
bak güzel insan, datasheet dediğimiz elektronik bileşenlerin bilgisini öğrendiğimiz belgeler vardır. RS775 dc motorun benim bildiğim 5-6 çeşidi var. motor etiket bilgilerinin kuyruk uzantıları bunu anlatır. ve bir RS 775 motor sahibi olarak diyebilirim ki, benim elimde sadece 3 modeli var ve kalkışta anlık olarak 15 amper filan çekiyor. sizin link verdiğiniz adaptör kötü bir adaptör değil fakat bilgi eksikliğinden dolayı yanlış anlıyorsunuz. 5 amper vermez, 5 ampere kadar besleme yapar. (elektronikçiler genelde üzerinde yazan değerin en az % 10 kayıpla çalışabileceğini bilirler, ve üzerinde yazan değeri vereceğinin garantisi yoktur) boşta çalışırken 0,7 ila 1,2 amper çeken 775 amcayı yüke bindirdiğinizde (direksiyon seti dediniz) sola viraj dönüş aniden sağa döneceksiniz ki bu motor ters yöne dönecek anlık yüklenmelerle yaklaşık 20-25 amper zorlanmaları görecek demektir. motor zorlanmaz ama adaptör ve diğer bileşenler dayanabilecek mi?

Son düzenleme:
GPT'nin uyarısı haklı: 5A'lik adaptörünüz, 25A stall akımı olan bir motora güç vermek için ciddi derecede yetersiz. Motor kilitlenirse adaptör aşırı yüklenip aşırı ısınabilir, eriyebilir veya yangın riski oluşturabilir. "Max 5A çekmesi" kavramı yanlış—motor ihtiyaç duyduğu akımı çeker, adaptör ise ancak belirtilen değere kadar dayanabilir. Daha güçlü bir adaptör (en az 12V 30A) veya stall korumalı bir motor sürücüsü kullanmanız şart.

1. Önce , güç kaynağınızın tipi?.
Yani SMPS mi? yoksa transformatör ve köprü + kondansatörden mi oluşuyor. (2. tipte ise şansınız olabilir.)

2. Bu motora ne kadar yük binecek Yani kalkıştaki yük? dolayısı ile Tork?
Kullanım ile ilgili çizim yapabilirmisiniz?

Yükte Çektiği Akım: 11A +12V
Maksimum Akım : 25A +12V
5 amper bağlarsanız muhtemelen motor tırt tırt edecek ve kalkamayacak. Denemeyin bile bence.
3 tane seri bağlı 18650 pil ve 1 adet 1s 30 amber bms işe yarayabilir. Başka bir yöntem de led trafoları.

Bu motorların çektiği max akım, motor aşırı yükte, durma noktasına gelince (STALL) çekilen akımdır.
Motor milini pense ile sıkıca tutup, voltaj verirseniz yine böyle max akım çeker, sargılar ısınır motor yanar.

Tabiki motorun çektiği akım yükünüze göre artar.

Ancak bu motor için verilen akım 1,24A dir.

Kalkış anında kısa süreliğine fazla akım çekebilir, eğer güç kaynağınızda "Aşırı Akım Koruma" devresi varsa bu, gerilimi kesebilir.

Ayrıca bir yönde dönerken, motor durmadan diğer yöne çevirmeye kalkarsanız da aşırı akım çeker.

İmalatçının bu motor için verdiği datalar ektedir.

Max. Efficiency (Verim) kısmındaki datalar göz önüne alınmalıdır

RS775_MOTOR_SPEC_12V.webp

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular