7805 pil sorunu

bahsettiğiniz ısıyı 78xx türü bir gerilim reğülatörü ile yapamazsınız. ısıtıcı için direnç kullanmanız gerekir.
 
isi istıyorsan peltier drencı kullan regule entegresı ısıtıcımı olur
 
ben iddia etmiyorum zaten olacağını sadece biri önerdi bende katalog bilgilerine baktım 30 w yazıyor o zaman olabilir dedim ama ben hiç anlamam elektrikten ki ben zaten makineciyim daha öncede hiçbir yerde böyle bir devre kullanmadım ama bir kısmını hazırladım sanırım deneyecem bu 7805 i ama bende çok umutlu değilim sizin dediklerinizden sonra peki ne yapmalıyım max ısıyı elde edebilmem için ben bi yüksek lisans öğrencisiyim ve hocam benden akıllara zarar bir ısı akısı istiyor nasıl olacaksa (değer yazmak istemedim çünkü gerçekten abartı bir rakam) en yakın nasıl olabilirim o değere onun çabasını veriyorum ve boyutu 30 mm*30 mm olacak bu cihazı deneme nedenim de bu kadar küçük olmasıydı zaten
 
Dediğiniz gibi,kısa zamanda büyük ısı enerjisi çıkaran bir kaynak arıyorsanız ve peltier(Elektrikle termoelektrik ısıtıcı ve soğutucu etkisi=Bir taraf ısınırken,diğer taraf soğur) de kullanmayacaksanız,2. veya 3.nesil değil de,1.nesil 85-130 watt.lık "Pentium4;2.4 GHz-3.2 Ghz." bir işlemciyi,soğutucusuz kullanırsanız,kısa anda muazzam bir ısı açığa çıkarıyor,çünkü son derecede verimsiz bir işlemcidir,adeta ısı vermek içindir,pc çalıştırmak ise 2.yan göreviymiş gibi çalışmaktadır.Tabiki sadece örnek oluşturacak bir fikir verebilmek amaçlı olarak bunu size söylüyorum.Anakartın üzerinde soğutucu takılı olmazsa eğer,bu işlemcinin zaten birkaç dakikada yanması da mümkündür,bu da herkesçe biliniyor ve sizin deneysel amaçlı kullanım yerinize pek uygun da olmaz zaten.

7805,ayrıca ısı üretmek amaçlı değil,(Belki ayni yukardaki pentium örneği gibi atık ısıyı,şartları tam sağlayamazsanız,aşırı olmamak kaydıyla çıkarabiir.) yalnızca sabit voltaj stabilitesi,yani regüleli düzenli bir elektrik akımı sağlamak için geliştirilmiş olan,çok popüler olan "78XX serisi" ailesinden olan bir gerilim regülatörü entegresidir.Ben bunu direk ısı amaçlı olarak kullanmanızı da pek tavsiye etmiyorum,datasheetinde gösterilen ısı miktarı,sizin şartlarınız değişik olduğunda bir hayal kırıklığına da uğratabilir diye düşünüyorum.Yani aslında söylemek istediğim şudur;bazı elektronik elemanların yan atık(Egzoz) olarak çıkarabildikleri ısı enerjisini,direk bu projenizde değil,elektrik verildiğinde başka hiçbir görevi bulunmayan,yalnızca ısı vermek amaçlı olarak düşünülen bir kaynağı (Elemanı) bu iş için düşünebilmeniz önemlidir,bunu söylemeye çalışıyorum.

Bir rezistansa (Direnç teline) haddinden çok fazla (Yüzde 50,75 voltaj fazlasıyla verilebilir,yüzde 100,yani tam 2 katını veirseniz eğer,tel eriyip kopabilir.) elektrik verirseniz,kısa zamanda,çok büyük bir ısı enerjisini,birim bir alanda,kesitte kolayca da elde edebilirsiniz.Bence bu yöntemi ağırlıklı olarak düşünmelisiniz.

Bu aşırı ısı mutlaka "elektrik akımı(Enerjisi)----ısı enerjisi" şeklinde şart mıdır?Şart değilse;o zaman " kimyasal bileşimler-----ısı enerjisi" şeklinde de olabilirse,"termit elemanlı toz karışımı"(Güvenlik önlemleri,gereçleri tam olarak ele alındığında) bile kullanılabilir.Çelik rayların tamirinde,büyük kablo pabuçlarının tamirinde bu karışım tozu(Termit) bir mağnezyum şeritle birlikte ateşlenir ve kısa sürede kimyasal reaksiyonla çok fazla ısı enerjisi çıkarıp,rayları veya kablo pabuçlarını kaynatır.Bunun küçük bir modeli,örneğin 30*30 mm.lik ebatlarda olanı yapılıp,eğer enerji şekli de serbestse,deneysel amaçlı olarak,yani teşhir amacıyla da kullanılabilir sanırım.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

videosunu çekinde bari bizde gülelim ısınalım biraz.
 
Diode ile ilgili öneriler sunulurken bir nokta sanırım gözden kaçmış.
Diode ile yapılan yöntemlerin 2 sakıncası vardır;
1- Diode dahili ve harici etkenlerle ısıdan etkilenir(Thermal Drift Current) bu sebeple de jonction değerleri kayar. Bu etki sayesinde diode ile ısı sensörü yapılabilir(özellikle uzakdoğu menşeeli ürünlerde ekonomikliği sebebi ile sıkça kullaınılır, lineer değildir)
2- ADC vb uygulamaların kullanıldığı ve/veya demeraj yapan devrelerde( kontrollü LCD backlight,side driving, RF uygulamaları vb) pil voltajı fix değerlerde berilendiği için, Pil voltajı azaldıkça besleme voltajı da aynı seviyede düşer.(12 voltluk pil 11 volta düştüğünde besleme de 4 volta düşer)
Maliyet önemli değilse LDO+LQC(Low Drop Out >> LP38692 vb) veya yüksek frekanslı LQC (Low Quiescent Current)tip step down regülatörler tercih edilmelidir.
Daha makbul olanı ise VBat desteği ile MCU nun sleep özelliğini kullanmak ve LDO veya Step down u OE(output Enable) tip seçip gerektiğinde uyandırmaktır.
 

konunun 1 sayfasında çizdiğim şemada diyotları sadece and gate olarak kullandım hangi butona basılırsa basılsın regülator enerjileniyor. 2. sayfadada diyotla voltaj düşürme işlemi için thermal drift durumundan bahsetmiştim.
 
Diode konusunda öneride bulunan sadece siz değilsiniz, üzerinize alınmayın...

Asıl dikkat çekmek istediğim konu Threshold Voltage. Basit uygulamalarda önem arz etmese de, ölçme ağırlıklı(ADC, Compare vb) sistemlerde kritik bir konudur ve tecrübesiz olanlar; arge aşamasında farketmezler, zamanla ortaya çıkan bir etki söz konusudur.
 
...yüksek lisans öğrencisiyim ve hocam benden akıllara zarar bir ısı akısı istiyor nasıl olacaksa (değer yazmak istemedim çünkü gerçekten abartı bir rakam) ...

Nerede hangi bölümde yüksek lisans öğrencisisiniz mahsuru yoksa yazın lütfen.
"Akıllara zarar akıyı" da merak ettim.
Yaz yaz korkma , bizde zaten yok o dediğinden , zarar gelemez.
Ne olduğunu ne kadar olduğunu ne kadar zamanda hangi ortamda gerektiğini bilmeden nasıl fikir yürüteceğiz ?

3-5 mm2 yüzeyde 5-10kW enerji üretiyor her gün sanayide eğitim görmemiş çıraklar.
..de senin işine yararmı nasıl bileceğiz ?

Gerçekte hocan kafa bulmuş ve ya yoklamış olmasın ?

--------

Yıllar önce büyük oğlum orta okulda iken matematik hocası ödev vermişti.
5-10 kolay sorunun arasında çok kolay gibiydi ama çözümü daha doğrusu ispatı yapılacak gibi değildi.
Az kurcalayınca hatırladım.
Emin olmak için biraz dolaştım , hani bu kadar güçlü pc ler filan , belki çözülmüştür diye.
Cıkk
Hala çözülmemişti ve milyon dolarlık ödülü duruyordu.
Fermat ın çözdüm dediği ama görmediğimiz meşhur teorilerinden biriydi.
Şimdi unuttum yine hangisiydi..
-------

Hani yani çok küçük yerde çok yüksek ısı filan derken sıcak-soğuk füzyon ayaklarına telef olmayalım ?





-----
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…