......

umutmanas

Üye
Katılım
26 Tem 2008
Mesajlar
18
Puanları
1
herkese selamlar öncelikle şunu söylemekte fayda var biraz yalnış bir yerden başlanılmış bence konu olarak. topraklamaya gelinceye kadar elektriğin temelini anlatmak gerekir. hiç bilmeyen birisine bu mesleği öğretmek istiyorsak evvela mesleki terimleri açıklamalıyız. daha sonra basit elektrik devreleri nasıl çalışır bunları açıklayıp bu devrelerin işletmelerde nasıl uygulandığını anlatmakla başlamak daha makul gibi geliyor bana.basit bir elektrik devresini bilmeyen bir kişiye topraklama ölçümünden ve yapımından bahsetmek biraz mantıksız olur. zira bu kişi daha topraklamanın işletmelerde ne işe yaradığını ve bir elektirik devresinde topraklamanın rolünü bilmiyordur. faydalı olmak istiyorsak bu bilgileri kimsenin bilmediğini göz önüne alarak başlamalıyız.
 
arkadasım bence okadarını bilmyen birisinin bu forumda ne işivarki zaten.
biz başladığımız yerden devam edelim sizde bize katkıda bulunun.
saygılar
 
sn. engineer_84
Neden agresif davrandığınıza anlam veremiyorum? Arkadaş gayri ihtiyari fikrini söylemiş.Dikkatimi çeken şu ki size uymayan bir fikir beyan edildiğinde direk mühalefet oluyorsunuz.Geçmişte başıma geldiğinden biliyorum.Ayrıca empoze etmek için de ne tür oyunlar peşinde olduğunuzu da...
Lütfen bu tarz yaklaşımlardan uzak durunuz. Bunu bir arkadaş veya sitedaş tavsiyesi olarak algılamıyorsanız bile bir büyünüzün tavsiyesi olarak kabul edebilirsiniz.
Saygılarımla.
 
Sn.zeybek26

Kimseyi savunduğum falan yok sadece doğruların yanında olmaya çalışıyorum fakat Sn.engineer_84 arkadaşımızı en azından bu konuda yanlış anladığınız düşüncesindeyim. Sadece fikrini beyan etmiş ve bu siteyi kullananların zaten belirli bir temele sahip olduklarını söylemek istemiş sanırım
 
Yanlış anlamadım. Artı, tek söz üzerinden yorum yapma gibi bir alışkanlığım da yoktur. Bunu şu ana kadar yazdıklarımla anlayacağınıza inanıyorum.Genelde bireysel mesajlar yazma taraftarı değilimdir.Ama herşeyin de bir sınırı var.Mesaj gerekli yere zaten ulaşmıştır. Çok detaya girerek kimseyi de bunaltmak istemem. Aynı şeyi ben yaşadığım için artık başkalarının da bu davranışlara maruz kalmasını istemiyorum. Yoksa herkes istediği şeyi başkalarını rencide etmeyecek şekilde, usulünce söyleyebilir. Burada amaç artı değerler katmaksa insanları daha da cezbedici şeyler konuşulmalı ve katılımın artmasını sağlamalı."Hep bana" zihniyeti, bana göre yanlış.
engineer_84 ' Alıntı:
arkadasım bence okadarını bilmyen birisinin bu forumda ne işivarki zaten.
biz başladığımız yerden devam edelim sizde bize katkıda bulunun.
Bunun yerine şöyle yazsaydı belki kimse alınmazdı.(Arkadaşımın yerine empati kurdum ve alındım)
"Arkadaşım bu konunun içeriği şu ana kadar belli bir temel üzerine oturtulmuş. Muhakkak gelişmek isteyen arkadaşlarımız olacaktır.Ama onlar için yeni bir konu açılması, hatta konular arası derecelendirilmeler yapılması daha uygun olacaktır."

Ki konunun başlığına dikkat ederseniz (Elektrikciliğe sıfırdan başlama ve resimli uygulama ) katılımcılardan aranan belli bir seviye de yok.

Kısacası, doğru mantıkta yapılan yorumlarla katılımın daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Saygılarımla.
 
zeybek26 ' Alıntı:
Kısacası, doğru mantıkta yapılan yorumlarla katılımın daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Saygılarımla.

Evet bu sözünüzde haklısınız

açılan bu konu, forumda gerçekten "derli toplu bir içerik oluşturur" artık diye ümit ettiğim bir konuydu ne yazıkki sadece bilgi içermesi istendiği halde, en popiler görüş ve düşünce bildirme konusu oldu. düzenleme yaptığım halde (gereksiz içeriğe sahip mesajlar tarafımca silinmiş ve bir öneri getirilmişti) hala aynı formatta devam etmekteyiz.

İyi paylaşımlar
 
Arkadaşlar meslekten bahsedecek olursak.....
Ben yıllardır tesisatçılık yapan bir kardeşinizim. Elektrikçiliği severek yapıyorum. fakat gördüğüm en büyük sıkıntı bilinçsiz elektrikçiler. temelden başlamak dediğimde buydu. Bir usta eğer yirmi sene çalışıpta bu meslekte hala FARZ diyorsa bence bu mesleği yarım öğrenmiştir. bir mesleği pazarlamanın en iyi yolu o mesleği iyi ifade ederek mesleki terimleri yerinde ve düzgün kullanmaktır. buradaki paylaşımın amacı bir şeyler öğrenmek ise bu öğrendiklerimizi daha çok para kazanmak için kullanacağız. bir güzel yanı daha mesleğimizi yapan insanların piyasadaki sınıfları belirlenmiş olacaktır. standartları iyi bilen ayrıntılı bir şekilde konuya hakim olan bir kişi elektriğin olduğu her yerde ekmek yer ve ucuz iş yapan kişilerle farkı ortaya yaptığı işler sonucunda çıkar. neyse fazla uzatmayalım...

Elektriğin temeline gelirsek ; elektrik elektronlara yön verme bilimi olarakta tanımlanabilir. elektriğin varlığı çok eski zamanlardan beri bilinsede 19. yüzyıl başlarında elektrik konusunda bir çok keşif yapılmış ve sanayide bir devrim niteliği oluşturmuştur.

elektriğin elde edilmesini basit bir şekilde anlatırsak manyetik bir alanın etkisine maruz kalan metal bir cisimde elektronlar manyetik etki dolasıyı ile hareket eder ve yer değiştirir.işte bu yer değiştirme olayı sonucunda elektrik akımı oluşur.(bu yer değiştirme sırasında elektron hızları ışık hızına çok yakındır)

her hangi bir metali manyetik etkiye maruz bırakarak elektrik üretebilir, her hangi bir metal ile de bu elektriği iletebilirsiniz. fakat maliyet sebepleri, kullanım kolaylığı, dayanıklılık gibi çeşitli sebepler nedeni ile genelde bakır iletkenler elektrik üretim ve iletiminde tercih edilen metallerdir. yerine ve özelliğine göre diğer metallerde kullanılmaktadır.

bütün metaller elektiğe karşı bir direnç gösterir. buda gerilim düşümlerine(belirli miktarda enerjinin iletken direncinden dolayı kaybolması) sebep olur. bu sebepten elektrik üretildiği yerlerden transformatörler sayesinde yükseltilerek yerleşim birimlerine iletilir. daha sonra tekrar transformatörler sayesinde gerilimi düşürülerek yerleşim birimlerine dağıtılır.

elektrik enerjisinin tüketildiği yerlerden başlarsak en iyi bildiğim tesisat konusuna değinmek isterim. (yukarıdaki bölüm biraz gereksiz diyen arkadaşlarım özür dilerim şimdiden..

elektrik tesisatı meskenlerde ve iş yerlerinde standardına uygun yapılırsa asla arıza çıkarmaz. eğer bir evde antigron kabloyu duvara gömerek tesisat yaparsanız bu sadece ahmaklık olur. bu sebeple standarda uygun tesisat yapılmalıdır.

özellikle sıva altı tesisatlarda boru kullanılmalı, boru içerisinden tesisata uygun iletken çekilmelidir. mesela enerji kabloları ile bir telefon kablosunun aynı boru içerisinden geçmesi düşünülemez bile.
bunlar farklı işler yapan tesisatlardır.

standardına uygun tesisat malzemesi ve iletkenleri kullanılmalı, yapılan işin kontrolü kesinlikle iş bitiminde yapılmalıdır. yaptığınız tesisattan siz sorumlusunuzdur ve unutmayın ki yangınların %28'i elektrik arızaları sebebi ile çıkmaktadır.

bu sebeple evvela standartlara uygun iş yapılmalı ve iş güvenliği elden bırakılmamalıdır...
bu mesleği seçen ve bu meslek ile geçinen herkesin bence en önemli bu iki kurala kesin uyması gereklidir...


Elektrik ve meslek hakkında bir ön bilgi gibi algılanabilinir bu yazdıklarım. yarın inşallah tesisatla ilgili daha derinlemesine anlatmaya başlıycam. yalnış bilgi verdiysem şimdiden özür dilerim.....
 
sayın zeybek26 bu şekilde davranmanızada şimdi ben anlam vermedim burada sıfırdan elektrikçilikle ilgili bi konu açılmış ve biz bu konuya yoğunlaşmış iken sizin konuyla ilgili hiçbir yorum yapmadan adeta benim yanlışlarım arar bi tavır içersine girmeniz beni gerçekten soke etmiş ve üzmüştür.

benim kesinlikle sayın umutmanasa karsı ters bir tavır takındığım doğru değildir sadece konunun bir an önce ilgilenen arkadaşlar için kaynak olması isteği için çırpınıyorum.ayrıca sıfırdan elektrikçi derken konuyu açan arkadaşımızda aslında azda olsun temeli olan fakat bu işi gerçekten öğrenmek isteyen arkadaşlara atfen açtığını ilk yazısından net bi şekilde anlıyoruz.eğer önceki konularda sizi incitecek bi söz söylemiş ve öyle bi tavır sergilemişsem özür diliyorum.
ve diğer arkadaşlardanda burda böylesine güzel bi konunun tam orta noktasında düello zihniyeti ile girdiği için sayın zeybek26 kardesimizin adınada özür diliyorum.
ve rica ediyorum sayın zeybek26 lütfen gerçekten bi sorununuz varsa benle bana özel mesaj atın konuyu kirletmeyelim lütfen arkadaşarın emeğine saygısızlık olur.anlayışınızdan dolayı şimdiden teşekkür eder size ve diğer arkadaşlarıma başarılar dilerim
saygılarımla
 
Kimsenin adına özür dilemene gerek yok. Zaten bu (başkalarının adına kesin hüküm verme) mantığından dolayı ipin ucu kopuyor. Konu kirliliğini sen daha iyi bilirsin. Kendime buraya neden yazdığıma dair kızıyorum. Ama bi taraftan da bu tavırların sergilenmemesi için gerekli mesajın verilmesi gerektiğinden de kendimi alıkoyamıyorum. Tartışmayı gereksiz yere başlattığımdan dolayı herkesten özür dilerim. Fakat siz de insanları yargılayıcı özelliğiniz yerine nezaketle yaklaşırsanız çok sevinirim. Yukarıda şöyle söyleseydiniz dediğim yeri lütfen defalarca okuyunuz ve empati yapmaya çalışınız.Üslubunuz çok yanlış. Bilgiler okudukça,araştırıldıkça kazanılır yalnız insani değerler kolay kolay kazanılmıyor. Konuyu fazla da uzatmaya gerek yok.
Herkese katkılarından dolayı teşekkür ederim. Ayrıca konunun bölümlere ayrılarak incelenmesi fikri vardı. Ben bu fikre katılıyorum. En azından, hadi şundan başlayalım ya da daha ne kadar bu konuda kalacağız gibi taleplerin önüne geçilmiş olur. Muhakkak herkes kendi uzmanlığı alanında ilerlemekten hoşlanacağından dolayı bunu da hoşgörmek gerekir.
Ortak paydada güzel bir pasta oluşacağı ümidiyle herkese iyi çalışmalar dilerim.
Saygılarımla.
(engineer_84 isimli arkadaştan cidden özür diliyorum. Her doğru heryerde söylenmez prensibini çiğnediğim için üzgünüm.Kendime yakıştıramadım. )
 
mrb arkadaşlar.elektrik işlerine yeni başlayan arkadaşların öncelikle el aletleri nedir bunları öğrenmeleri gerekiyor.pense nasıl tutulur kablo maket bıçağıyla nasıl soyulur güvenlik açısından.benim çıraklardan biri kablo soyuyum derken bileğini kesti allahtan fazla derine gitmedi de kurtardı kendini.
daha sonra iş güvenliğini öğrenmeleri gerekiyor.biliyorsunuzki bizim meslekte bir çok kaza meydana gelir.gerek iskeleden düşmeler yada spiral taşıyla çalışırken taşı patlatma yada akıma kapılma vs gibi önce iş emniyeti
teknik terimler daha sonraki iş en basıt elektrik uygulaması daire tesisatlarıdır tabiiki bununda işcilik bazında bir çok zorlukları vardır boru döşemesi kasa tutturması tuğlaya dağıtmadan kanal açması ve işini sağlam pratik ve hızlı yapmaya kendini alıştırması gerekiyor.kablo çekmeye başlamadan önce kablo çaplarını bilmesi ve öğrenmesi gerekiyor.
bağlantılara başlamadan önce mantık yürütmesini öğrenirse bir çok zorlukla baş ede bilir sonuçta bizim meslek ezber işi değil daha çok mantık işi.
işin özünü kavramadan başarılı olamaz.öyle üç beş senede öğrenilecek bir meslek değil bunuda hiç bir zaman unutulmamalı.ben 23 yıldır bu mesleği yapıyorum ama hala bilmediğim bir çok konu vardır.yeni başlayan arkadaşlar son tavsiyem bu işi yaparken aman dikkat önce emniyetinizi alın sonra işinizi yapın saygılarımla............
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…