Arkadaşlar meslekten bahsedecek olursak.....
Ben yıllardır tesisatçılık yapan bir kardeşinizim. Elektrikçiliği severek yapıyorum. fakat gördüğüm en büyük sıkıntı bilinçsiz elektrikçiler. temelden başlamak dediğimde buydu. Bir usta eğer yirmi sene çalışıpta bu meslekte hala FARZ diyorsa bence bu mesleği yarım öğrenmiştir. bir mesleği pazarlamanın en iyi yolu o mesleği iyi ifade ederek mesleki terimleri yerinde ve düzgün kullanmaktır. buradaki paylaşımın amacı bir şeyler öğrenmek ise bu öğrendiklerimizi daha çok para kazanmak için kullanacağız. bir güzel yanı daha mesleğimizi yapan insanların piyasadaki sınıfları belirlenmiş olacaktır. standartları iyi bilen ayrıntılı bir şekilde konuya hakim olan bir kişi elektriğin olduğu her yerde ekmek yer ve ucuz iş yapan kişilerle farkı ortaya yaptığı işler sonucunda çıkar. neyse fazla uzatmayalım...
Elektriğin temeline gelirsek ; elektrik elektronlara yön verme bilimi olarakta tanımlanabilir. elektriğin varlığı çok eski zamanlardan beri bilinsede 19. yüzyıl başlarında elektrik konusunda bir çok keşif yapılmış ve sanayide bir devrim niteliği oluşturmuştur.
elektriğin elde edilmesini basit bir şekilde anlatırsak manyetik bir alanın etkisine maruz kalan metal bir cisimde elektronlar manyetik etki dolasıyı ile hareket eder ve yer değiştirir.işte bu yer değiştirme olayı sonucunda elektrik akımı oluşur.(bu yer değiştirme sırasında elektron hızları ışık hızına çok yakındır)
her hangi bir metali manyetik etkiye maruz bırakarak elektrik üretebilir, her hangi bir metal ile de bu elektriği iletebilirsiniz. fakat maliyet sebepleri, kullanım kolaylığı, dayanıklılık gibi çeşitli sebepler nedeni ile genelde bakır iletkenler elektrik üretim ve iletiminde tercih edilen metallerdir. yerine ve özelliğine göre diğer metallerde kullanılmaktadır.
bütün metaller elektiğe karşı bir direnç gösterir. buda gerilim düşümlerine(belirli miktarda enerjinin iletken direncinden dolayı kaybolması) sebep olur. bu sebepten elektrik üretildiği yerlerden transformatörler sayesinde yükseltilerek yerleşim birimlerine iletilir. daha sonra tekrar transformatörler sayesinde gerilimi düşürülerek yerleşim birimlerine dağıtılır.
elektrik enerjisinin tüketildiği yerlerden başlarsak en iyi bildiğim tesisat konusuna değinmek isterim. (yukarıdaki bölüm biraz gereksiz diyen arkadaşlarım özür dilerim şimdiden..
elektrik tesisatı meskenlerde ve iş yerlerinde standardına uygun yapılırsa asla arıza çıkarmaz. eğer bir evde antigron kabloyu duvara gömerek tesisat yaparsanız bu sadece ahmaklık olur. bu sebeple standarda uygun tesisat yapılmalıdır.
özellikle sıva altı tesisatlarda boru kullanılmalı, boru içerisinden tesisata uygun iletken çekilmelidir. mesela enerji kabloları ile bir telefon kablosunun aynı boru içerisinden geçmesi düşünülemez bile.
bunlar farklı işler yapan tesisatlardır.
standardına uygun tesisat malzemesi ve iletkenleri kullanılmalı, yapılan işin kontrolü kesinlikle iş bitiminde yapılmalıdır. yaptığınız tesisattan siz sorumlusunuzdur ve unutmayın ki yangınların %28'i elektrik arızaları sebebi ile çıkmaktadır.
bu sebeple evvela standartlara uygun iş yapılmalı ve iş güvenliği elden bırakılmamalıdır...
bu mesleği seçen ve bu meslek ile geçinen herkesin bence en önemli bu iki kurala kesin uyması gereklidir...
Elektrik ve meslek hakkında bir ön bilgi gibi algılanabilinir bu yazdıklarım. yarın inşallah tesisatla ilgili daha derinlemesine anlatmaya başlıycam. yalnış bilgi verdiysem şimdiden özür dilerim.....