İşin teorik kısmını çok güzel hesaplayıp ilerlemişsiniz. Şimdi pratik kısmına geçelim.
Ölçü aletinizi alınız ve adım adım ölçünüz.
1- her led kolundan geçen akımı ölçünüz. Kaç ma oldugunu yazınız.
2- her led kolunda birer led seçiniz ve üzerine düşen voltajı ölçünüz yazınız.
Geleceğim nokta devrenin çektiği akımın fazlası direnç ve ledlerinizden akıyor. Ledleriniz 3.3 volttan daha düşük bir gerilimde çalışıyor bu nedenle fazla akım çekiyor. Yapmanız gereken ledlere bağlı seri dirençlerin değerini yükseltmek. mesela 120 ohm yada 160 ohm gibi.
Seri taş direnç takarak bir nevi zaten bu görevi yapmışsınız.
Kolay gelsin.
Nihayetinde akim gectigi icin isinma olacak. Watt hesabi yapip uygun gucte bir direnc kullanmalisiniz.
Onemli olan led basina dusen voltaj ledin gercek calisma geriliminden fazla olmamali.
Adaptordeki voltaj dusumu normaldir.
Prpjeboardda kurdugunuz devrede gecen akim nedir ? Direncinizin gücü nedir? Kac watt?
Onu da denedim. Ne yaparsam yapayım istediğin değerleri elde edemiyorum. Ya ledin üzerine düşen gerilim azalıyor ya çekilen akım artıyor. p = ı * v den 0,02 * 2.1 = 0,042. 1/4 w direnç 0.25 oluyor. 0,042 0,25 Watt'a yakın bile olmamasına rağmen tamam onu görmezden gelip 1/2 Watt direnç takarım. Ancak bu değerleri neden tutturamıyorum. Yapım gereği birşeyi tam olarak anlamak isterim. Bu yüzden bu kadar çok kurcalıyorum bu hesaplamaları. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Direnci 120 olarak dener misin?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?