99'lu Led Isınma Problemi

@Walernor led gerilimi 3.2v akımı aynı ,02mA ele aldım ve direnç başına düşen akımı ,048 elde ettim online hesaplayıcıları deneyebilirsin benzer hesap raporu vermekteler.

Direnç başına düşen akım değil direncin yapacağı iş 0,048 w çıkıyor.
 
Son düzenleme:
Suna takilmamak lazim. Led gerilimi 3.2 volt ve akimi 20 ma diye takilmamak lazim.

Her led bu kriterlere uymayabiliyor o nedenle bazen akim farkliliklari ortaya cikabiliyor. Bazen ledleri lehimlerken biraz fazla isitmak ta bu tur sorunlara yol aciyor. Gerci siz lehimlememissiniz ama.

20 ma de 1/4 watt direncin isinmamasi lazim yani isi olusur ama 0.05 watt isinacaktir. O kadar normal. Tabi bu normal neye gore normal bisey diyemiyorum. Oyle 45 C gibi sicakliklara cikmamasi lazim.
 
Merhabalar. İlk devrede 1/4w 100 Ohm dirençleri kullanmıştım ve çok ısınıyordu. Ayrıca dirençleri plaketin lehim yaptığımız yerine lehimlemiştim. Yani plaketin bir tarafında ledler, diğer tarafında da dirençler vardı görüntüyü bozmaması açısından. Isının bu yüzden olabileceğini düşündüm. Dirençleri de ledlerin yüzüne koyup yeni bir devre yaptım. Hem dirençleri 120 Ohm'a çıkardım hem de bu sefer 1/2w lık dirençlerle yaptım devreyi @serkan_48 'in dediği gibi. Önceki yaptığım devrede yarım saat çalıştıktan sonra ledler teklemeye başlamıştı kurtaramadım ledleri. Bu yeni devrede 20 dakikadan sonra bir led teklemeye başladı korktum tabi aklıma devredeki lehim kalıntılarını temizlemek geldi. Aseton ve diş fırçasıyla temizledikten sonra tekleme kayboldu. Yeni devre eski devre kadar ısınıyor nedense. Dirençleri yükseltmem pek bir şey değiştirmedi.

Bunun yanı sıra direnci arttırsam da yükseltsem de beyaz ledin akımını ya da gerilimini ayarlayamıyordum. Breadboard üzerinde bir devre kurup devreye 12v verdim. 1k direnç ile beyaz ledi bağladım tam 3v çıktı çalışma gerilimi. Gerekli direnci bağladım yine tutturamadım değerleri. Aynı şeyi kırmızı led için yaptım 1.85 çıktı. Gerekli direnç değeriyle led üzerine düşecek akımı da gerilimi de ayarlayabiliyorum.

Sonuç olarak sıkıntı beyaz ledlerde. Beyaz ledlerde istenilen akım ve gerilim değerleri ayarlanamıyor bunu anladım. 3 farklı yerden aldığım ledlerde hep aynı sıkıntı var. Kırmızı ledlerde hiçbir sıkıntı olmuyor. Konuyu takip eden arkadaşlar açısından faydalı olması dileğiyle.
 

Ekli dosyalar

  • 2017-04-13 004.JPG
    223.2 KB · Görüntüleme: 7
Ben de kac ledli hatirlamiyorum 4 bacakli beyaz ledlerden lamba yaptim. 12 volt aku ile kullaniyorum. 3 led ve direnc yerine 4 led seri ve paralel kollar yaptim 12-13.8 volt civarinda gerilim veriyorum 2 yildir geceleri 10 saat kadar calisiyor hic bir sikinti olmadi.

sadece deneyimimi paylasayim dedim.

kolay gelsin.
 
36 adet 1 watt.'lık power ledlerden seri-paralel grup yaptıktan sonra (Tümü smps adaptörüyle birlikte 100 tl. maliyetliydi) (24 voltta 6*6 'lık seri-paralel gruplarla, grup başlarında da 4 voltu 3.2' ye düşüren ayrı ayrı dirençler de ayrıca yer alarak) bu gruptaki bazı ledlerin renk sıcaklığında (Kelvin) bazı farklar olduğunu gözlemledim. Bu power ledleri 3 gün arayla, ancak ayni elektronikçiden satın almama rağmen. Ledler veya power ledler arasında dış görünüşleri ayni ve örneğin tümü beyaz led olmasına rağmen çok küçük imalat farklılıkları veya avometreyle omajlarının ölçümünde küçük direnç farklılıkları da olabiliyor. Çünkü 36 adet power ledi ayrı ayrı küçük 1 watt.lık soğutuculara tam yapıştırıp da ara bağlantılarını kablolarla yapmadan (lehimle montelemeden) önce avometrede direnç ölçümü yaparken tek tek ölçerek çok hafif yanmaları (9 voltluk avometre piliyle omaj ölçümünde çok hafif yanmaları gibi) sırasında da renk ve ışık farkı yapanları hemen farketmiş, bunları ayni bir 12' lik grupta (3*12=36 şeklinde 3 ayrı plakette ve 24 volt dc. smps adaptörle ortak beslemeyle) kullanmaya çalışmıştım, 3-4 sene önce.

Söylediğiniz bu farklar çok doğrudur, zaten siz de 3 gün arayla yani çok değişik zamanlarda bunları satın almışsınız. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…