bi kaç tavsiye;
eleman değerleri için bunu kullan http://www.instructables.com/files/orig/FO2/8MUZ/H2CE78WC/FO28MUZH2CE78WC.pdf
bu şekilde de olur, çiftli opamp adları ve pinler için https://www.google.com.tr/search?q=...mr7AbK94HIBA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=802

Çok yorulmuşsun 10 dk istirahat, zihnini boşalt öyle başla...

Sadece şema karşılaştırması yapıyorum
düzelt/doğru değerler:
c1 = 2u2F kutuplu
r3 = 1k yok
r9 = 1K
r12 = 10r
d3 = znr mi
r2 = pot değil
pwm sinyali bağlantısı yok
Şimdilik gördüğüm bunlar
 
Uyarılarınız için teşekkürler potu bilerek bağlamamıştım şimdilik gerek yok diye. D3 40v 1A lik Schottky diyot. Eski versiyonda bu şekilde gözüküyor. Pwm bağlantısını da yaptım fakat yine tepki yok. Neden böyle oluyor anlamıyorum. İnsanlar yapmış ve bu devrenin başarısından bahsediyorlar ben bakarak dahi yapamıyorum. :( Mosfetim hala tetiklenmiyor. Komparatör ile bunu nedense hiç beceremedim. PWM ile bir kaç kez çalıştı lakin şuanda yine tepki yok önceden anlattığım gibi mosfet üzerinde diyot üzerinde düşen yaklaşık 23 voltluk gerilim ile çıkış besleniyor direkt olarak. Mosfeti tlp250 ile tetiklemeyi denedim onda da başarısız oldum tetikleme işlemini gerçekleştirmeme rağmen çıkışta akım gerilim ayarlama işlemlerini yapamıyorum. Birazdan bu devreye tlp ekleyerek deneyeceğim ama önce yarım saat mola :(
Yardımlarınız için tekrar tekrar teşekkür ederim inşallah bu akşam bu işi bitireceğim. Yaptığım çizimi buradan tekrar yayınlayacağım. Müsait olduğunuz taktirde yardımlarınızı esirgemeyeciğinizi biliyorum. Her şey için çok teşekkür ederim. Akşam sizi buradan haberdar edeceğim.
İyi çalışmalar.

Bu arada devrenin son hali ve başarısız sonucu:
 
r9 düzeltmemişsin, bir de bağlantılı iletkenler belli değil 2.jpg daha iyiydi sanki bağlantılarda atlama yapmışsın gibi kafa karıştıyor, Simple Buck LED Driver with PWM Input en altta 20v geçme diyor, senin beslemen kaç?
 
Efendim LM393 ISIS de var lakin simülasyon modeli yok. Ekstra olarak ekleyerek ancak kullanılabiliyormuş fakat bulduğum tüm linkler kırık bu dosya için.
Müsait olduğunuzda bakarsanız memnun olurum. Haberlerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

lent hocamıza katılıyorum, çünkü efendim tabiri biraz itici kalıyor. Proteus 7 de şimdi baktım bende LM393 var hem simülasyon modeli hem PCB modeli mevcut. Aşağıdaki linkte LM393 e göre simülasyon yaptım. PIC i de ekledim. Hiç hata vermedi hatta duty cycle da değişti fakat soldaki komparatör de akım sınırlaması olmuyor tahmin ettiğim gibi sadece çıkışı kesiyor. Bunu denemek için ordaki potansiyometrenin altındaki 1k yı kaldırdım ve öle denedim. Potansiyometrenin çıkışı ile devrenin çıkışından gelen voltajları eşitlemiş oldum fakat çıkıştaki PWM kesildi böylece ledlerde yanmadı. Akım sınırlaması halen göremiyorum. Düz DC akım geçmesi gerek fakat bunu sağlayan çıkıştaki bobindir ama proteus sanırım bunu tam simüle edemiyor. Çıkışta kapasitör olmadan ledler PWM e göre yanıp sönüyor. 1000uF kapasitör koydum rastgele ve ledler sürekli olarak yandı. Protues yine yapacağını yaptı, osiloskoplarda görüntü ilk varken, sonradan hiç gelmemeye başladı. Nasıl bir saçma program anlayamadım. Neyseki sonradan kendiliğinden düzeldi. Akım sınırlaması olmadan, led driver olması mümkün değil. Bence sen devreyi breadboard üzerinde denesen en garanti sonucu alırsın. Aşağıda isis 7 de simülasyonunu yaptığım devre var.

Pardon sen zaten devreyle board üzerinde falan uğraşıyormuşsun :)
 

Ekli dosyalar

  • LED Driver.rar
    69.4 KB · Görüntüleme: 1
R9'u da düzelttim. Bağlantı noktalarının jpeg de görünmediğini fark etmemiştim. Besleme olarak 24 volt kullanmam gerekiyor ama onu daha sonra bir voltaj regülatörü ile telafi edeceğim. Şuan için beslemelerde 20 V kullanacağım. Artık biraz devrem düzenlendiğine göre bence en büyük sıkıntı komparatörde. Ref dirençleri üzerindeki gerilim 0.60 V olurken opampın diğer bacağındaki gerilim ise 0.35 V gibi bir değer oluyor. Buna rağmen opamp devreye girmiyor. Opampın çalışma mantığını anlayabilmek amacıyla araştırma yaptım. Yazılanlara göre giriş bacakları arasında gerilim farkı çok ufak da olsa çıkışı 20.000 kat olarak verir diyor. Benim komparatör hiç devreye girmiyor ama nedense bunun sebebi ne olabilir?
 
wolf351 hocam kusuruma bakmayın kibarca hitap edebilmek adına kullanmıştım o kelimeyi :( Gönderdiğiniz devreyi ben de simüle ettim fakat bulduğum bir hata var:
Süreceğimiz ledler power led olduğundan properties'den forward voltage 3.5V ve full drive current'ı 350 mA olarak değiştirmek doğru olacaktır zannımca. Bu değerlere göre simüle ettiğimde çıkış akımı malesef 10^-3 ile 10^-5 değerlerinde değişken bir halde iken çıkış gerilimi ise 0 ile 10 arasında sürekli değişiyor. Ben bu devreyi breadboarda kurup daha önce denedim fakat çalıştıramamıştım. Şimdi tekrar deneyip okulda osiloskop ile test etmem salı günü ancak mümkün fakat o zamana kadar en azından sıkıntısını çözüp burda bari çalıştığını görmek istemiştim :( Ne yazık ki böyle bir imkan görünmüyor artık sanırım :(
Sizlerden ricam kafamdaki şu sorulara tecrübeleriniz ile cevap vermeniz en azından yol göstemeniz?

1) Devreleri direkt olarak pcb şeklinde basmak breadboardan daha randımanlı sonuç veriyor. En azından benim nacizane birkaç tecrübem bunu öğretti bana. Zira temassızlık vs. sebepler başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bizler çalıştıramasak da bu devrenin çalıştığından emin olduğumuza göre direkt olarak pcb baskı hazırlayıp yarın denemem uygun mudur?

2) Mosfet olarak IRF3710 yerine P-Mos kullanmam gerektiğini söylediniz. IRF9520 Bunun için uygun mudur?

3) Kondansatörlerden kutuplu olarak özellikle belirtilen yok. Benim kutuplu kullanmam gereken özel bir yer var mı?

4) Mosfetin BJTler ile sürülemediği Proteus üzerinde görülüyor malesef. Gerçekte de böyle mi olacak bunun için ne yapmalıyım?

Çok oldum farkındayım ama malesef başka da yardım alacağım bir yer yok. Tekrar teşekkür ederim. İyi akşamlar.
 
Akimi hic bi sekilde sabit yapamadim ister forward gerilimi 2.2 ister 3.5 olsun degismedi. Cikista kapasitor olmadigi surece voltaji sabit kalacagini sanmiyorum fakat pwm frekansi yuksek oldugu icin ledler surekli yanip sonse dahi goz onu sabit yaniyo olarak gorur onun icin kapasitor olmasada olabilir sanirim. Breadboard konusunda haklisiniz fakat sizin orda devreyi breadboard da denediginizi dusunmustum o yuzden ole demistim. Temassizlik vs hakkinda dedikleriniz dogru. Yinr disarda olup telefonla girdigimden semayi goremiyorum fakat dediginiz mosfetin sorun cikarcagini sanmiyorum. Kapasitorlerin ordaki gorevi parazitleri engellemek, devrenin calismayacagi kadar onemli bi gorevleri yok, onlar olmasada devre calisir. Size verdigim devrede cikis akiminin sabit olmamasi disinda bi hatasi yok gibi. Mosfetlerin suruldugunu gormustum siz nasil gozlemleyemediniz anlamadim. Cikista pwm i falan gormustum. Fakat simulasyon her zaman gercegi yansitmiyor kaldi ki proteus bazen inanilmaz sacmalayabiliyor. Onun icin devreniz basit bi devre oldugu icin ben yine breadboard da yapip denemenizden yanayim. Size bizden cok breadboard yardim edecektir.

Soldaki komparatorun devreye girmemesinin sebebi cikistaki 1r lik direnclerde cok dusuk gerilim olusmasidir. Dedigim soldaki komparatorun ordaki potansiyometrenin altindaki 1k yi kaldirdiginizda potansiyometre ile cikis pwmlerini kapatabileceginizi goreceksiniz. Ama bu nasil akim sinirlamasi getirecek cozemedim. Bu sadece belli akimdan sonra pwm i kesiyor.
 
Sanırım benim proteus'um sizinkisi kadar stabil çalışmıyor. Malum çok fazla crackli üzerinde oynanmış program var piyasada. Simülasyon olarak devremiz doğru olmasına rağmen istediğimiz sonuçları sanal olarak görememe ihtimalimiz de var dediğiniz gibi. Şuan derhal başlıyorum. Tekrar hem board üzerinde deneyip hem de pcb baskı için devremi hazırlayacağım. Fakat evde ancak akım gerilim değerlerini görme şansım olacak. Denedikten sonra durumu buradan yazacağım tekrar.

1k lık dirençle ilgili yazdıklarınızı da okudum lakin benim simülasyonumda bahsettiğiniz değişiklikler olmadı hatta soldaki komparatörün benim simülasyonumda zerre kadar etkisi yok diyebilirim. Dediğim gibi sanırım programın azizliğine uğradık.

Şimdiye kadar yaptıklarınız için çok teşekkür ederim. Sizleri buradan haberdar edeceğim.İyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,768
Mesajlar
929,832
Kullanıcılar
452,516
Son üye
imeysanelektrik

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst