Açıkta Toprak Olmayan Tesiste Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

Toprak olmayan bir yerde deneyebileceğin başka bir yöntemde topraklaması iyi olduğuna inandığın diğer iki cihazı referans olarak kullanmaktır. Örneğin PLC makinesi topraklaması ölçeceksin. PLC etrafında topraklaması olduğunu bildiğin ( tabi plc ile aynı yerden topraklanmış olmayacak ) 2 cihaz varsa komprasör ve çamaşır makinesi olabilir. Bunları referans kabul edip ölçüm yaparsan ve dönüş göstermez ise yani ölçtüğün yerle referansının aynı olduğu uyarısını vermez ise ölçümün uygundur

Ia akımı koruma şalterinin açma akımıdır. Formülden bulacağın R değeri 50 V / 30mA (30mA KAKR takılmış olduğunu kabul edersek) 1666 ohm çıkacaktır. Bu da cihazın topraklaması bu değer altında olduğu müddetçe korumaya uygundur.

Elektriksel olmayan mekanik cihazlarda ve paratonerde bu sınır değer 5 ohm'dur. nötr barası için 2 ohm. jeneratör için 2 ohm.

Eksik olsa da bildiklerim bu şekilde.

Nötr barası için 2 ohm , jeneratör için 2 ohm demişsiniz ilgi yönetmeliği ve madde numarasını söyler misiniz?
 
Arkadaşlar bu hesap konusunda bana yardımcı olabilecek kimse yok mu
 
Kompakt Şalter için 50/6*Ia yani sende 50/6*630=0,01 olması gerekmektedir. Bu değeri yakalayacak bir topraklama yapman çok zor. Bunun yerine TMŞ sonrasında K.A.K.R. takmak daha uygundur.

İşletme ( Nötr ) topraklaması RB < 2 ohm kabul edilir.
 
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Ama öğrenmek istediğim 630A'lik bir ana şaltere sahip olan dağıtım panosunun (Kaçak Akım Koruma Kombinasyonu Yok.) toprak geçiş direncinin olması gereken değer. Bu konuda bir bilginiz var mı. Re=50V/630A=0,079ohm dersek bu değeri sağlama şansımız yok.

Hesap doğrudur hatta şalter açma eğrisine göre birde katsayı gelir ve topraklama direnci sizin hesabınızdan dahada küçük bir değer çıkar. Bu nedenden ötürü ana panolarda kaçak akım koruma zorunluluğu vardır. Çünkü hesap neticesi çıkan sonucu uygulamada sağlama imkanı yoktur.
 
Sigortalar hayat koruma amaçlı olmayıp sadece tesisin kısa devre ve aşırı akıma karşı korunmasına yönelik çalışan cihazlardır. Geçmiş zamanlarda kaçak akım röleleri olmadığı için ise ayrıca can koruma amaçlı olarakta çalışmaları gerekliliğinden yani 50V dokunma geriliminde hızlı bir açma sağlamak için hesaplar bu yönde yapılmaktadır. Re toprak geçiş direnci değeri olup hesaplamanızı ana şaltere göre yapmak yerine tali panodaki 16A lik bir şaltere göre yaparsanız 50/16x5= 0,625 Ohm çıkarbu değerin yakalanması halinde eğer bir kaçak halinde kaçakakım rölesi olmadan Sigorta ile can güvenliğini korumuş olursunuz.
 
Elektrik tesislerinde topraklama yönetmeliğini okursanız sorunuza cevap bulabilirsiniz. Yönetmeliği mevzuat.gov.tr adresinden ücretsiz edinebilirsiniz.

630A salterin olduğu bir panoda dolaylı temasa karsı bir koruma gerekiyorsa (yani 50v gerilimde açma isteniyorsa) ya kacak akım rolesi kullanılır, ya da 0.01 ohm direnç sağlanır ;-)
 
Burada hesap yapmak için gerekli kural topraklama tipine göre değişir. TT sistemde farklı hesap TN sistemde farklı hesap yapılır.
Kompakt Şalter için 50/6*Ia yani sende 50/6*630=0,01 olması gerekmektedir. Bu değeri yakalayacak bir topraklama yapman çok zor. Bunun yerine TMŞ sonrasında K.A.K.R. takmak daha uygundur.

İşletme ( Nötr ) topraklaması RB < 2 ohm kabul edilir.
Hesabınızdaki 50/6*Ia daki 6 katsayısı nereden geliyor. Bütün kompakt şalter için bu geçerli midir? Yoksa akım 6 katı ile sınırlandığı için midir?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,852
Mesajlar
930,759
Kullanıcılar
452,707
Son üye
128bpm

Yeni konular

Geri
Üst