Aç gözlü insanlarla ilgili anısı olan anlatsın

Kazuya5587

Katılımcı Üye
İlk ben anlatayım :) bu hafta psu bulur muyum diye hurdacıya gittim. İnternetten de araştırma yaptım fiyatları konusunda. Ne az vermek isterim ne de çok fazla.
Hurdacıya gittim. Dağ taş hurda. Kar içinde kalmış bir tane bilgisayar güç kaynağı buldum. Muhtemelen arızalı ama olsun, elimde parça çok. Yaparım dedim.
Usta kaç lira bu dedim?
250tl dedi.
Patron bu muhtemelen bozuk, 50tl etmez ama 100 vereyim dedim. Bana dedi bakırı lazım.
Çıksa çıksa 100 gram bakır çıkar. Ne kadar bakır lazım dedim. 1kg getir al senin olsun ya da 250tl.
Çıktım sinirle. Ne diyeyim? Bir elektronikçi tanıdığım var. Dükkanına uğradım ama yani onda bu var mıdır bilmiyorum. Hiç aklıma gelmedi yani. Anlattım, abi dedi kapıda pc var, çalışıyor, eski, al psu msu ne varsa. Para dedim? ne parası dedi...
La dedim parasız olmaz. Adama vereceğim 1kg bakırı sana vereyim (evde biriktirdiğim bakır vardı, beyaz eşya dükkanına götürecektim).
Neyse sonra bu bakırı aldım götürdüm bu arkadaşa. Lütfen dedi, ben kabul etmem, dükkana gelme verirsen dedi. Para diyorum ona da yok.
Bir tarafta hurdacı, diğer tarafta bu. Gerçi iki olayda içime sinmedi bu da ayrı mesele.

güzel insan daha önce paylaşmıştım ama şimdi iyi gidecek. yıllar öncesiydi oturduğumuz evde mutfak ayrıydı. kızıma bir oda yapabilmek için, mutfağı salona alalım açık mutfak olsun dedik. salonda mutfak alt yapısı vardı isteyen ev sahibi değiştirecek şekilde yapmışlar. benim hatun ben yaptıracağım dedi. sesimi çıkartmadım. bir marangoz bulmuş, getirmiş. adamın istediği değişim fiyatına oraya teni hazır mutfak yaptırmak daha ucuz geliyordu ve adam garanti vermiyordu. bu arada kızımın annesi avukattır.
ben biraz bekle iş yerinden bir gün izin alayım dedim. sadece cumartesi günü için izin aldım ve ctesi pazar. 2 günde, hem dolapları aktardım, hem fayansını yaptım, su tesisatı, giderler granit tezgahı keserek yerine yerleştirmek dahil, hepsini bir şişe büyük rakı karşılığında hallettim. pazar öğleden sonra avukat arkadaşı geldi, oo bakıyorum fayansçıyı bile halletmişsin dedi. hatun bütün işlerin tamamını benim yaptığımı söyleyince kadıcağızın ağzı açık kaldı. çünkü haftanın altı günü balkonda rakı mangal yapan benden böyle bir performans/ yetenek beklemiyordu.
eğer elimizden bir iş geliyorsa sakın başkasına yaptırmayın.

havya ucunu internetten sipariş vermek istemedim. Esnaf kazansız diye bir elektronikçiye girdim. Bu arada bu olay da çok taze.
2 tane uç çıkardı. birisi çakma, diğeri ise kaliteli dedi. Kaliteli olana baktım ve 55-60 yaşındaki dükkan sahibine verdim. Uzun uzun anlatmayayım. Ben diğerini almaya karar verince, sana verdiğim ne oldu dedi? (bir şey demesem de adam beni çalmakla suçluyor diye düşündüm ve tedirgin oldum)
Saygı ve sevgi çerçevesinde "abi sana verdim ya, bilmiyorum çekmeceye mi koydun? Cebine mi koydun? kamera var, aç izleyip bulalım dedim.
Adam "sen beni hırsızlıkla mı itham ediyorsun?" dedi. Yemin ederim şok oldum. Abi dedim dükkan senin. Ne alakası var? Müşteri benim... Hafıza yanılır dedim.
Vay sen bana ihtiyarsın hafızan kötü mü diyorsun dedi. 45 yıldır dükkanı işletiyormuş, ilk defa böyle bir şey başına gelmiş...
Kameralara bak abi dedim, neredeyse bulalım. Yok bağırıyor adam. Beni sen itham edemezsin diyor. Yahu bak dükkan senin dükkan şaka mısın dedim yok adam susmuyor ve sesi de arttıkça artıyor... Sabrımı taşırma bak yeter dedim, üstüne bir kaç adım attım. Kavga çıkacaktı sonra dedim ki içimden "bu adamla uğraşılmaz, başa bela" abi tamam dedim. Satıyor musun? sana satılacak mal yok dedi. Dükkanımdan çık dedi.
O kameraları kontrol et ve Allah'ından bul diyerek çıktım ki zaten araya bir kaç kişi girmişti. Kimse sen haklısın o haksız demiyor çünkü adamdan bıkmışlar sanırım. Tekel olduğu için de biraz muhtaçlık söz konusu. Kamerayı açıp bakmayacakmış çünkü ben onu hırsızlıkla itham etmişim. Abi o zaman o kadar kamera neden var? Elektronik market bir de. Aç görelim diyorum yok açmam bakmam diyor...
Abi sakinol, boş ver falan dediler ben zaten çıkacaktım ve kapıyı açarak çıktım.
Bir daha esnaftan ayakkabı ve giysi haricinde bir şey alırsam lanet olsun. Vereceğim internetten...

Ne yaşıyorum ben diye evrenin simulasyon olup olmaması konusunda biraz yolda yürüyerek kafa patlattım.

Son düzenleme:
Aç gözlülük de eğitimle ilgili bence, her şeyin başı eğitim. Maalesef ülkemizde çok büyük bir eğitim sorunu var
Dükkanın internet yorumlarına baktım. Yaşlı amcayla ilgili öfke sorunları ve gelen müşteriye köpek çekmesi konusunda bir kaç tane yorum gördüm.

bit pazarı ve ikinci el alışverişin yazısız kurallarında 1 numara:

satıcının malını kötüleyip fiyat verirsen çoğu zaman pazarlık kapanır. (iş anında ''vermiycem vermiycem, benim değil mi vermiycem, kuruyup gitse de vermiycem''e evriliverir)

bit pazarında oyuncak figurlerin bulunduğu bi tezgahın başında bakınıyorum.
kadının biri yanaştı ve bi süre sonra ''bu ne kadar, şu ne kadar'' diye sorular sormaya başladı.
satıcı abimiz de ''ablacım, bu sıra 10, şu sıra 30, şu sıra 50...'' diyerek tezgahı fiyatlandırdı.
kadın bi süre bakınıp eline bi figür aldı ve ''peki, bu ne kadar'' diye sordu.
abimiz, baştaki fiyatlandırmayı biraz daha detaylandırarak tekrarladı ve kadının elindeki figürün (tek) fiyatını söyledi.
kadın elindeki figürü bırakıp, aynı sıradan 6-7 tane birbirine çok benzeyen minik figuru zar zor avuçlayıp adama uzattı ve bunları ''poşete koyabilir misiniz, şu kadar ediyor, değil mi'' dedi. anladığım kadarıyla kadın x10 üzerinden ödeme yapmak istiyordu.
abimiz, ''ablacım, halimize bakıp malımızın ederini bilmediğimi ve fiyatlandırma yapamadığımı mı sanıyorsunuz'' dedi ve ekledi '' seçtikleriniz x30'luk gruba ait, koleksiyoner olduğunuzu anlıyorum ve iyi bi fiyat verdiğimi siz de biliyorsunuz''
kadının mimikleri ve sinsi gülümsemesi satıcı abimizin insan çözümlemesini haklı çıkaran nitelikteydi.
neyse, figurler alındı, parası ödendi, bi alışveriş de böyle bitti.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri