AC akımda NÖTR hakkında yardım?

blade035

Üye
Katılım
1 Ara 2010
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
30
Adım Mutluhan lise 3. sınıf öğrencisiyim. Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı Endüstriyel Kontrol Dalı öğrencisiyim ve atölye hocamız bize bir soru sordu ama bir türlü doğru cevabı bulamadık soru şu:

AC akımda artı (+) eksi (-) yer değiştiriyor bunu biliyoruz.Peki kontrol kalemiyle prizi kontrol ettiğimizde Yanan taraf Faz dır . Madem artı , eksi yer değiştiriyor Neden NÖTR e değdirdiğimizde Kontrol kaleminin lambası yanmaz.

:D Soruma cevap verirseniz sevinirim Ne desek kabul etmedi . Yardım eden için şimdiden teşekkür ederim iyi Forumlar iyi Akşamlar.
 
+ve- nasıl yer değiştiriyor?
nötr e kontrol kalemini değdirdiğinde yanmaz zaten:)
 
Nötr - kutup değil kutupsuzdur. Alternatif akım dalgalı bir akımdır genliği ve yönü periyodik olarak değişir. Bir noktaya göre referans alıp yönü + ve - olarak belirlenir yani bu + ve - ler tamamen soyut kavramlardır kolaylık olsun diye oluşturulmuştur gerçekte - veya + diye bişey olmaz.
Saygılarla identify...
 
sayın MUTLUAY kardeşim o hocaya söyleyin nötür dediğimiz olgu işletme topraklamsı nın bağlı olduğu uçtur yani elektriksiz uçtur akım a yön vermek için mone faze sistemlerde kulanılır..yani tek fazlı sistemlerde kulanılır ve kotrol kalemi ile bişey göremesin nereye kadar ileri bir noktadan kopana kadar ...şimdi konumuza dönelim artı + eksi - alternatif akımın tarif kısaca dalgalı akımdır alternans oluşturan akım bir asal eksen düşün ve bu asal eksenin alt kısmı eksi- üst kısmı + dır ve bu dalgalar saniyede 50 kez yerdeğiştiri bunu adı firekanstır . yerdeğişimi asal eksen üzerin de altan üste veya üsten alta doğru başlar ve devam eder ta ki alternatör durana kadar bu altan yada üsten başlamsını nedeni alternatörün gurup açısı ile alakalıdır çizim yapamıyorum san çizerek anlatmak isterim ama sen 3 sınıf öğrencisisin anlamışsındır... art eksi yön asal eksen üzerin de olşur yani faz üzerin de nötür eksi diye bişey olmaz ...sadece DC sistemlerde artı + ve eksi vardır dan sorun olursa yaz görüşelim konu üzerin de ....
 
Alternatif akımda + veya - olmaz..akımın zamana göre yönü ve şiddeti değişir ama bu bişey ifade etmez.yani nötr herzaman nötr faz da herzaman fazdır..Ayrıca nötr dediğimiz uç trafoların yıldız bağlantıların ortak noktasından çıkan uçtur.bunun da değeri sıfırdır.yani kontrolkalemini değdirdiğinizde ışığı yanmayacaktır.
 
Öğretmenine çok selam söyle AC konusunda bi ton yanlış şey anlatmış .. istertsen nurmarasını yaz arayayım. bende lise okudum ve kitaptaki şeyleri anlatıp durdular.. hele şu çok ilginç" artı ve eksi yer değiştirir".. bunu eğer o öğrettiyse yandınız derim...
 
nötr yani namı diğer üç fazlı sistemin yıldız noktasıdır ki 120 şer derecelik faz farkından dolayı buradaki alternans değerlerinin toplamı (dengeli yüklerde) hep sıfırdır.nötr her zaman nötr dür, fazda ise gerilimin alternansı nötre göre +220,-220 diye frekansa bağlı olarak değişir.
 
hoca nız bu + - yi bulutlarla karıştırmış + - çakışırsa yıldırım olur trafonun içinde yıldırım oluşturmak istemiş hocanız faz farkından haberi yok hocana sor faz farkı olmasa frekans olmasa acaba ne olurdu? Bu hocanızın Elektronik bilgisi var bence sistemin yanlışı
 
blade035 dediğiniz olay illde nötürde faz görmek istiyorsan 1 adet monafaze jeneratör alır çalıştırsın bunu bir prize ver sonra kontrol kalemi ile kontrol et her iki uçdada faz göreceksin ama trifaze de nötr trafonun yıldız ucu olduğu için faz göremezsin ama momofaze jeneratörde aynen hocanın dediği gibi oluyor yani her iki uçdada faz görürsün ve bu 220 dir.
 
Bir lambanın yanması için iki ucu arasına potansiyel fark uygulanması gerekir. Bu durum kontrol kaleminin içindeki lamba içinde geçerlidir. Kontrol kalemindeki lambanın bir ucu öndeki metal kısma bir ucuda direnç üzerinden arka tarafa bağlıdır. Kontrol kaleminin metal ucunu bir iletkene elinizide arka kısmına deydirirseniz. Kontrol kaleminizin lambasını dirençler üzerinden iletkenle bastığınız (toprak) zemin arasına bağlamış olursunuz. İletkenle toprak arasında lambayı ışıtacak kadar gerilim farkı varsa lamba yanar. Trafoların çıkışındaki yıldız noktası nötr dür. Bu çıkış işletme topraklaması adıyla toprağa bağlanır. Bizde potansiyel olarak bu nötr noktasının üstünde dolaşırız. Eğer kontrol kalemini faza deydirirsek içindek lambayı direnç üzerinden faz ve nötr arasına bağlamış oluruz. Yani lamba yanar. Nötr e deydirirsek lambayı nötr ile nötr arasına bağlamış oluruz yani her iki ucuda aynı yere bağlamış oluruz doğal olarak lamba yanmaz. Aynı şey DC sistemler içinde geçerlidir. Örneğin 110VDC bir kaynağın eksi ucunu toprağa bağladığımızı düşünelim. Kontrol kaleminin ucunu artıya deydirirsek lamba bizim üzerimizden artı ve eksiye bağlanacağından yanar. Ama eksiye deydirirsek yanmaz. Çünki lambanın her iki ucubuda eksiye bağlamış oluruz. Eğer kaynağın artı ucunu topraklarsak bu seferde kontrol kalemi eksiye deydirince yanar. Artıya deydirdiğimizde yanmaz.

Kısacası kontrol kaleminin yanması artıyla eksiyle yada doğru akım veya alternatif akım la ilgili değil. Üzerinde durduğumuz zeminle (toprak) kontrol kaleminin ucunu dokundurduğumuz yer arasındaki gerilim farkıyla ilgilidir.

Kolay gelsin.......
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,607
Kullanıcılar
452,664
Son üye
Kilowhat

Yeni konular

Geri
Üst