Ac Dc doğrultucular

EARTH++

Üye
Ac dc doğrultucularda akım veya volta düşermi

diyotla yapılan doğrultucularda voltaj akım düşmez fakat tristör veya triyak ile ateşleme açısı kontrol edilerek yapılan doğrultmalarda gerilim ve akım düşer.

220 volt gerılım köpru dıyotla dogrultugunda, 190 volt cıvarına düşer. akım, sistemın, beslemeın koruma, sıgorta degrlerıne baglıdır, (dogrultucunun akımına da tabi)

doğrultmak istediğin voltajına ve amper değerine göre araya koyduğun her eleman köprü diyot dahil doğrultma elemanlarından geçerken belli bir kayıba uğrar, ama doğrulma çıkışına konan filtreler(kondanstör) bunu eskisinde daha üst seviyeye çıkarırlar ve uygun diğer elemanlarla(transistör direnç vb) istediğiniz seviyede sabitlenir.

Doğrultucu şekline göre akım ve/veya gerilim düşebilir yükselebilir.

220 volt gerılım köpru dıyotla dogrultugunda, 190 volt cıvarına düşer. akım, sistemın, beslemeın koruma, sıgorta degrlerıne baglıdır, (dogrultucunun akımına da tabi)

Sanırım biraz aceleye geldi.

220V köprü diyotla doğrultulursa gene yaklaşık 220 V olur. Çıkışa kondansatör bağlanırsa kondansatörün kapasitesine kaynağın ve yükün gücüne bağlı olarak 220V ile 310 V arası bir değer olur. Bu arada DC veya AC ayrımı yapılmaksızın ölçümler RMS yapılmalı. RMS değerler söylenmelidir.

Kolay gelsin...

Murat bey, tecrube billgınıze saygım sonsuz. 24 volt trafo cıkısını dogruttugumda, 18 volt dc gerilim buluyorum ve bunu kondansatörle fıltr eettıgımde, tam 24 volt DC gerilim alıyorum.
220 volt gerılımı KPC35 köpru dıyotla dogrulttugumda da, 190 volt cıvarında ac gerilim aldıgımı hatırlıyorum.

Son düzenleme:
Murat bey, tecrube billgınıze saygım sonsuz. 24 volt trafo cıkısını dogruttugumda, 18 volt dc gerilim buluyorum ve bunu kondansatörle fıltr eettıgımde, tam 24 volt DC gerilim alıyorum.

220 volt gerılımı KPC35 köpru dıyotla dogrulttugumda da, 190 volt cıvarında ac gerilim aldıgımı hatırlıyorum.
220vac doğrulttuktan sonra yine 218vdc RMSv elde edilir. average 196 v elde edilir.
similatörde ölçtüğüm değerler
ardaki fark diyot aşma voltajlarından kaynaklanıyor.
sizin ölçümdeki hata ölçü aletinizin rms ölçüm yapmamasından kaynaklanıyor.

Haklısınız . Bende zaman zaman sizin ölçtüğünüz değerleri ölçtüm. Bunun teorik hesaplamalarla ortaya çıkan değerlerle uyuşmadığını fark ettim. Bu sebeple ölçümün RMS yöntemle hatta mümkünse true RMS yöntemle yapılmasını tavsiye ettim. Bazen aletler bizleri yanıltıyor :):)

Kolay gelsin...

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m

Çevrimiçi üyeler

Geri