Ac Dc doğrultucular

Merhaba. AC’den DC’ye diyotlarla yapılan doğrutlma ; (Doğrultucu şekline /türüne/yöntemine göre çıkış çıkış DC gücündeki AC/DC değişimi)

1-Tek diyotla (yarım dalgalı) doğrultma

a) Elektrolitik kondansatörsüz (Filtresiz)

b) Elektrolitik kondansatörlü (Filtreli)

2- Köprü diyotla (tam dalga) doğrultma

a) Elektrolitik kondansatörsüz (Filtresiz) doğrutlma

b) Elektrolitik kondansatörlü (Filtreli) doğrultma

c) Voltaj regüleli doğrutlma

1) Basit regüle (paralel dirençli)

2) Entegre regüleli/ zenerli paralel/seri gerlim regüle devreli olarak ayrıca tek fazda ve 3 fazda yarm dalga ve tam dalga doğrultma olarak bu uygulanan faz türüne göre de çeşitlere ayrılır.

AC/DC akımın ayni amper/volt değerlerinde akkor (flamanlı) ampuldeki veya rezistansta (Rezistif yüklerde) verebileceği ışık veya ısı değeri (watt) eşittir. Köprü diyot + elektrolitik kondasatör + paparel dirençli basit regüleyle alınan voltajın DC değeri, elektrolitik kondansatör ve direncin uygun seçilmesiyle DC çıkışı boşta iken, girişle (AC) ile hemen hemen ayni olur. Voltajı ve seçilen köprü diyodun anma amper etiketine göre amperi fazla değiştirmeden sadece bu uygulamayla AC/DC değişimi fazla olmadan (Köprü diyotta P-N bölgesi silisyum diyotta 0.65-070 volt olan iç kaybının dışında) Tek bir diyotla kondansatör (filtre) kullanılmadan, hem volta hem güç değeri düşeceğinden blender, saç kurutma makinesi, vb. bazı uygulanma yerlerinde kademe fan deviri ve gücü (Rezistansı da yarım alterenansla kıydığından) ayarı olarak kullanımı vardır. Entegre regüleli ve seri geirilim regülatörleri sabit DC akımını en iyi veren bir uygulaması olup sıklıkla Elektronik devre elemanlarından önce AC>DC adaptörlerde, güç kaynaklarında daha kaliteli regüle devreleri olarak kullanılır. Kolay gelsin.

Evdeki Bir Uygulama: O kadar çok kişi bu uygulamayı yapmış ki ben de merakla bunu evde bizzat denemek istedim. Evdeki prizlerde şebeke AC voltajını 228 volt AC olarak ölçtüğüm True RMS (Proskit MT-1710'la) multimetreyle, KBPC3510 köprü bir diyotla DC ölçümü 205 volt DC olarak daha düşüğü ölçüldü. Bozuk bir tasarruf ampülü PBC'sinden yan keskiyle kesip aldığım 6.8 mF, 400 volt elektrolitik kondansatörü, köprü diyodun DC çıkışında, - işaretli yan polariteye uygun paralel bağladığımda ise 318 volt DC olarak köprü diyodun çıkışında ölçüldü, Demek ki sn. zeybek'in 220 volt AC'nin daha altında tahmin ettiğim şebeke voltajında, 190 volt DC olarak ölçebildiği bu değer doğru kabul edilebilir. Çünkü voltaj tam 220 volt AC olsaydı bu değer 205 volt DC'nin daha altında (190' lara kadar inebilir) , elektrolitikle paralel ölçülmesinde ise 310 volt DC civarında olacaktı. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sevgili arkadaşlar ölçme teknikleri hakkında sanırım bir kafa karışıklığı var. Bu sebeple büyüklükleri kabaca tanımlamaya çalışacağım. Vef efektif değer . Bir sinyal peryodundaki büyüklüğün anlık değerlerinin karelerinin toplamının karekökünün anlık değer sayısına bölünmesiyle bulunur. Alternatif akım ölçü aletleri Efektif değeri ölçerler. Vort ortalama değer. Bir sinyal peryodundaki büyüklüğün anlık değerlerinin toplamının anlık değer sayısına bölünmesiyle bulunur. Doğru akım ölçü aletleri ortalama değeri ölçer. Vpik pik değer (maksimum değer) Osilaskop ekranındaki bir sinyalin sıfır noktasından maksimum noktasına olan büyüklüğüdür. Osilaskop ekranındaki yatay kursörlerden birini sıfır noktasına birini en büyük noktaya getirerek ölçülür. Vpiktopik (tepeden tepeye değer) Osilaskop ekranındaki bir sinyalin minumum noktasından maksimum noktasına olan büyüklüğüdür. Osilaskop ekranındaki yatay kursörlerden birini minumum noktaya birini en büyük noktaya getirerek ölçülür.

Bu veriler ışığında monofaze şehir şebekesi için değerler aşağıdadır.

Şehir şebekesi

Vef =220V
Vort =0V
Vpik =311V
Vpiktopik =622V


Şehir şebekesi+tek diyot

Vef =110V
Vort =98.5V
Vpik =311V
Vpiktopik =311V

Şehir şebekesi+tek diyot+kondansatör

Vef =110-311V arası
Vort =98.5-311V arası
Vpik =311V
Vpiktopik =0-311V arası

Şehir şebekesi+köprü diyot

Vef =220V
Vort =197V
Vpik =311V
Vpiktopik =311V

Şehir şebekesi+köprü diyot+kondansatör

Vef =220-311V arası
Vort =197-311V arası
Vpik =311V
Vpiktopik =0-311V arası

Kolay gelsin...
 
Benim okuduugm kadariyla ac diyotla dogrulttuktan sonra bir miktar dusus olur.
Kondansitor baglanarak elde edilen 310dc voltaj ac voltajin tepe degerine esittir.
Ac voltaji multimetre ile 220v cikiyor bu zaten onun rms degeri.
Skopla baktigimizda ac voltajin tepe degeri 310v denk gelir ki zaten kond baglandiktan sonra yukselen bir deger yok.
Multimetre ac in rms i olcerken dc de ise degerini olcer. Dc nin voltaj degeri ac in tepe degerine esittir.
Veya dc nin etkin degeri ac in tepe degerine esittir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,173
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst