AC GÜÇ kontrolü (PID?)

exhornet

Üye
Katılım
24 Ocak 2013
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
34
Merhabalar. 2kW civarı rezistans için ekonomik ve güvenilir bir güç kontrol yöntemine ihtiyacım var. Sanırım zero cross SSR ve bir çeşit PWM sinyal jeneratörü ile bu gerçekleştirilebiliyor. İstediğim şey sıcaklık kontrolü değil güç kontrolü. Mesela 2kW rezistansı 1kW ve 500W güçte çalıştırabilmek istiyorum.
Kendim SSR ve bir çeşit PWM sinyal veren bir devre vs ile bunu yapabilirim ama ne kadar güvenilir olur meçhul. Ayrıca soğutma bloğuydu PWM devresiydi ekranıydı kutusuydu vs derken toplam maliyeti hazır PID sıcaklık kontrol cihazlarına yaklaşıyor.
Sorum şu: Bu cihazlar ile sıcaklık değil de güç kontrolü yapmak mümkün mü? Derli toplu ve güvenilir olmaları benim için avantaj(çok pahalı olmadıkları sürece).
Yada, Güç kontrolü için güvenilir, derli toplu başka bir çözüm var mı? Çünkü hazır PID cihazları alınca kullanmadığım sıcaklık kontrolü, sensör girişi gibi özelliklere de para veriyorum. Eğer böyle bir çözüm varsa daha ucuz olmalı?
 
Çalışma geriliminizin AC 220V olduğunu tahmin ederek; Sadece güç kontrolü ise dimmer leri inceleyiniz.
 
AC güç kontrol otomasyonunda phase angle controller yöntemi (AC kıyıcı devreler), kullanıyoruz ,,,, gecen yıl 0- 500kw arası resistans konrolü yapan otomasyon tasarlamıştım, ekteki resimdeki ssr ler var , bunlara uzerinde yazan değerde potansiyometre takarak resistans güc kontrolü yapabilirsiniz, en ucuzu bu,,,,,bir firmada calısıyor iseniz gefran ssr ürünlerini kullanın gitsin, düsük maliyetle iş yaparsanız , kendinizi ve emeğinizi değersizleştirirsiniz,,,
 

Ekli dosyalar

  • ssr kıyıcı.PNG
    ssr kıyıcı.PNG
    273.9 KB · Görüntüleme: 32
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Firma değil, öğrenciyim. Kişisel olarak üretim yapmaya çalışıyorum.
Phase angle yönteminin ni-cr rezistanslar için kullanılmamasını öneren yazılar okudum. Elektriksel gürültü falan yazıyordu.
https://shift-controls.com/blogs/technical/power-controller-selection
https://www.google.com/url?sa=t&rct...e-phase.ashx&usg=AOvVaw2OVd36GraaAkAmxzHfYV3I


ac dimmerlarda bu yöntem mi kullanılıyor bunun gibi: https://www.kartalotomasyon.com.tr/urun/220v-4000w-ac-dimmer

Zero cross SSR lara doğrudan pot takıp işin içinden çıkabiliyor muyuz gerçekten? Ben PWM sinyali gerekiyor diye biliyordum. Basit bir pot kontrol edebiliyorsa çok güzel olur. Peki bu durumda AC gücün periyodu ne oluyor? Bir saniye mi?

Çakma ve dandik SSR lar ile ilgili çok sorun yaşanıyormuş. Kaliteli bir SSR seçmeye çalışacağım.

Bir yandan dimmerlara da bakıyorum, aşağıdaki videoda güzel bir uygulama var. Ama uzun vadede sağlıklı bir tercih olur mu?
 
Son düzenleme:
benim anlamadığım nokta şu: zaten güç kontrolü sıcaklık kontrolü olarak karşımıza çıkmaz mı bu senaryoda? gücün fazlaysa yüksek sıcaklık gücün azsa düşük sıcaklık yayacaktır zaten.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Mesajlar
932,770
Kullanıcılar
453,065
Son üye
jros

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst