AC güç Amfiyi DC ile çalıştırmak - Ters kutuplu kondansatörler

Katılım
25 May 2020
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar merhaba,

Eski bir ses sistemim vardı. O 5+1 denilen modeldendi, yani stereo bir set. Sonra normal 5.1 kanal set alınca eskisini kaldırmıştım. gerçi artık 5.1 olanı da kullanmıyorum hevesim geçti :D Hevesim kablosuz ya da aux lu stereo kompakt sistemler.

Konumuza gelecek olursak, bu eski ses sisteminin kabininde 12-0-12 bir trafo - bir amfi devresi ve bas - tiz - balans - ses seviye kartı var.

Devreye 12 - 12 - GND bağlanıyor. Fotoğrafları ekleyeceğim. Elektrikle normal güzel çalışıyor ama benim amacım direkt DC ile çalışan bir sisteme çevirmek. Bir çok deneme yaptım fakat ses bir süre sonra bozulup, çatlamaya başladı. Votlaj mı yetmiyor acaba deyip 30volt DC ile bile besledim ama olmadı hatta Sol kanalın TDA entegresini yaktım :D

Sonra kondansatörleri ölçtüm. Birinde doğru kutupta enerji varken ( diyotlardan hemen sonra bulunan) diğeri ise eksi değere geçmişti çünkü birbirine ters şekilde bağlanmış kondansatörler var. Hoparlör ilk açıldığında ses normal, zaten gece kısık açtığım için biraz uzun gidiyor, 1 dk sonra falan ise ikinci kondansatör 3 voltun altına düşünce bass ve tiz hoparlör çatlamaya başlıyor.

Çok uğraştım ettim ama beceremedim. Bunu direkt DC ile çalıştırmanın bir yolu var mıdır arkadaşlar. Yani bir kondansatör + - dolu iken diğeri - + şekilde dolması gerekiyor. Ve birinin eksisi diğerinin artısı aynı hat üzerinde.

Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bayram da tatile gideceğim. Yola çıkmadan bitirmek istiyorum, eğer olursa çok iyi olacak bu kablosuz hoparlörüm :D

Teşekkürler,


20200717_023148.jpg20200717_023158.jpg20200717_031905.jpg
 
MErhaba ve geçmiş olsun masraflardan dolayı, gördüğünüz üzere simetrik beslemeye ihtiyaç duyuyor devre, +12, 0, -12v yani 2 adet 12v akü gerekli. Seri devre oluştrun, orta ucu gnd (0), artı uç artıya eksi ucu da -12v etiketli yere bağlayın, diyotlar bir miktar voltaj kırpar bu nednle zaten de akü kullanacağınızdan bunlara gerek dumayacaksınız yine de neyi nereye bağladığınıza dikkat ediniz.

Kolay gelsin, anlamadığınız kelime veya deyim varsa araştırınız.
 
MErhaba ve geçmiş olsun masraflardan dolayı, gördüğünüz üzere simetrik beslemeye ihtiyaç duyuyor devre, +12, 0, -12v yani 2 adet 12v akü gerekli. Seri devre oluştrun, orta ucu gnd (0), artı uç artıya eksi ucu da -12v etiketli yere bağlayın, diyotlar bir miktar voltaj kırpar bu nednle zaten de akü kullanacağınızdan bunlara gerek dumayacaksınız yine de neyi nereye bağladığınıza dikkat ediniz.

Kolay gelsin, anlamadığınız kelime veya deyim varsa araştırınız.

Teşekkürler hocam, hiç aklıma gelmemişti bu tarz bir besleme. Sistem çalışıyor çok güzel şekilde. Diyotları baypass ettim(yani öyle düşünüyorum) GND kısmına ortak kutubu girdim, AC uca değil de diyotların çıkışına da pilden gelen + ve - uçları girdim. Kondansatörlerdeki voltaj değerleri AC trafo ile beslendiği gibi şu anda. Sesi açsam da besleme güzel çalışıyor bozulma olmadı hiç.

Ama sonuç olarak 8 tane lityum pil kullanıyorum ve ikitane bms kartı alıp iki ayrı akü yapacağım. Baya masraflı olacak yine :D Acaba en uygun şekilde nasıl şarj ederim. Şu an 4 + 4 lityum kullandım. 2 tane 4s bms lazım, tek parça 8s bulamadım 10S var aşırı pahalı :D Pil süresinden feragat edip 2x 3s kullansam diyorum onda da bir anlamı olmayacak zırt pırt pil biter.

Bir de bir yerde BMS tek başına şarj kontrol etmez, onun için özel şarj adaptörü lazım falan diyordu. Ben 2 tane 4s seri bağlı bataryayı laptop adaptörü ile şarj edemez miyim ? Toplamda 24 volt oluyor, laptop adaptörü de 19 volt veriyor. Ya da paralel kullanacağım. :D
 
2 tane 12 volt kuru aku ile daha kolay olur. Hem sarji hemde kontrolu.

Lityumda bms ve şarj devresi ozeldir. Yanlis is sikinti çıkarır.
 
2 tane 12 volt kuru aku ile daha kolay olur. Hem sarji hemde kontrolu.

Lityumda bms ve şarj devresi ozeldir. Yanlis is sikinti çıkarır.

hocam onları da taşımak mesele. 2 tanesi çok yer kaplıyor ve ağırlık olarak da fazlalar :D

6S bms aldım. step up devresi aldım bir de. 25 volta ayarladım. Laptop adaptörü ile şarj ediyorum şu an ama tabi onda şarj kontrolcüsü yok sanırım. voltmetre ile ölçüp şarjdan çekicem. Bir de 12 volt lityum şarj adaptörüm vardı üstünde ışık var. Hayalim onu kullanmaktı step up ile. Fakat 25 voltu rahat alabildiysem de şarj için bağlayınca adaptör sürekli enerjiyi kesti korumaya geçti. LAptop adaptöründe böyle bir problem olmadı. 25,2 ile şarj ediliyor şu an. Ama buna bir şarj kesici devre yapmam gerek. Basit hazır bir devre var mı acaba yoksa kendim yapmam için bir kaynak var mıdır ?

Bir ekleme yapayım. Bms devresini beslerken araya ampermetre koyup ölçtüm. Ve piller 24,5 volt olduğu zaman enerjiyi kesmişti bms. Çekilen akım sıfırdı hiç akım çekmiyordu. Sanırım bu BMS de şarj kesme özelliği de var. Nette BMS ler şarj etmez bunlara özel bir devre daha lazım diyorlardı. Bendeki model BW-6S diye bir bir ürün.

Şimdi bir problem daha çıktı nasıl çözsem diye düşünüyorum. :D

Bluetooh bağlayacaktım kablosuz olması için. BMS devrem falan ıvır zıvır hepsi hazır amfi güzel çalışıyor. Bluetooh için de bir 7805 ve iki kondasatör ile bir devre yaptım sabit güzel 5 volt alıyorum hiç oynama yok. Bu da okey.

Fakat sorun seste olmaya başladı. Çünkü TDA2030A entegrelerini soğutucuya direkt bağlamışlar. Bleutooh için enerji verince, eksi voltaj oradan şase yapıyor. Bleutooh'un toprak kısmında da soğutucudaki şase var. Ve hiç bir şekilde ses alamadım. Altlarına yalıtım koymadan önce bir kaldırıp deneyeyim dedim. Vidalarını sötküm havaya kaldırdım kaldırdım bu sefer de hiç ses alamadım.

Fakat bluetooh'u dışarıdan beslersem ses geliyor. Şaseyi hiç bağlamayayım dedim. Tizlerden ses alabildim fakat bass'ı açınca kafasına göre rezonansa girdi.

Ben araya falan da böyle bluetooh devresi taktım hiç problem olmamışsı şasi bağlantısı. Nasıl çözeceğim bilemedim. Ayrı bir besleme yapsam bluetooh için bir tane 3,7 volt pil koysam. Onu şarj etmek için yine aynı şaseye bağlanacak. Mecburen eksiler aynı olacak.

Fotoları ekliyorum. Ses önce ton ve seviye kontrol kartına gidiyor. Aux bağlantısı yani. Orada ton , bass ve ses seviye kontrollerinden çıkıp, amfiye giriyor.
 

Ekli dosyalar

  • 20200719_134719.jpg
    20200719_134719.jpg
    537.1 KB · Görüntüleme: 42
  • 20200719_140815.jpg
    20200719_140815.jpg
    582.2 KB · Görüntüleme: 33
  • 20200719_140819.jpg
    20200719_140819.jpg
    592.5 KB · Görüntüleme: 29
  • 20200719_140825.jpg
    20200719_140825.jpg
    534.2 KB · Görüntüleme: 30
Son hali bu mu, bl modülü altında plastik yok mu, koymadınız mı? Ölçü aleti yok mu, ona gelen gerilim kablolarında ne okuyorsunuz?
 
Son hali bu mu, bl modülü altında plastik yok mu, koymadınız mı? Ölçü aleti yok mu, ona gelen gerilim kablolarında ne okuyorsunuz?

BT modül altında silikon şeffaf bant var hocam. Son hali bu değil kutuya yerleştirirken modülü zemine vidalayacağım (mdf kabin) Şimdilik derli toplu dursun diye böyle yaptım bluetooth'da soğutucadan kaynaklı bir kısa devre mevcut değil kısa devre kontrolü yaptım.

Bluetooh modlü direkt olarak BMS 'den gelen voltajla besleyemiyorum 24 volt olduğu için. Dediğim gibi bir regüle hazırladım. AC devre olduğu için başında köprü diyotlar vardı. Onları iptal ettim pille çalıştırıyorum diye. Köprü diyotların sonundaki Artı ve Eksiye BMS den gelen uçları, GND 'ye de dediğiniz gibi çift modül bağlanmış gibi bir hat çektim ve -12 volt verdim. O büyük iki kondansatörde de sabit 12 volt okuyorum. Simetrik bağlantı işini çözdüm yani.

Ama sanırım topraklama için şebekeyi kullanan amfiyi direkt pille çalıştırınca, ek modül eklersek böyle problem oluyor. Başka bir şey gelmedi aklıma.

Yarın gündüz voltaj ölçümleri yapıp test edeceğim. Bugün kabinle uğraştım. Biraz denedim güzel ses veriyor. Tamamen bitince nasıl olacak merak ediyorum. Tabi bluetooth'u mecburen powerbank ile çalıştırdım, şu şase sorununu halledip direkt onu da içerideki istasyondan besleyecek şekilde yaparsam süper olacak.

Tek eksik kutu üstünde play pause tuşarı olmayacak :D
 
Yardımlarınız için teşekkürler. Projemi bitirdim. Kenarda atıl vaziyette durmasın diye giriştiğim iş tamamen farklı bir kabin ve hoparlör ile sonuçlandı :D Kabinin dışını deri kaplayacağım daha ama şu an için artık onu erteleyeceğim yordu beni :D

Öncelikle eski kabinin bass stilini inceledikten sonra hacmini hesaplayıp yeni yapacağım kabinde referans olması için bir kenara not ettim. Ona göre biraz ayarlamalar yaptım. Çünkü tizler ve diğer malzemeler de kabinin içinde olacaktı.

Tizler için kabin içinde ayrı bir kabinleme yapmadım. Bass yüzünden distorsiyon yapmadılar güzel çalışıyor.

Bluetooh'daki şase problemini de çözdüm. Eksi olarak 26 volt uçlarını değil de -12 volt için aldığım ucu kullandım. Fakat amfide bu sefer de bluetooh modülün kendi iç paraziti çıkmaya başladı. Sesteki toprak ucunu iptal ettim mecburen yine de sorunsuz çalışıyor. Ama sanırım ekstra bir parazit önleyici devre gerekiyor. Harici beslersem BT modülü problem yok belli belirsiz o ses. Ama amfinin kendi enerjisine bağlayınca ses biraz daha belirgin maalesef. Toprağı kaldırdıktan sonra biraz düzeldi demiştim. Hatta başlarda hiç çıkmıyor fakat bir süre sonra tekrar belirmeye başlıyor ince ince.

BMS de ise pillerim hepsi 3,5 voltun üstündeydi. Ama yine de sanki erken kesiyor gibi geldi enerjiyi çok çabuk bitiyor. 1,5 saat falan anca dayanıyor :/ . Sıfır pil kullanmak daha sağlıklı olacaktır elbette ama böyle gittiği yere kadar gitsin :D

Şarj için de 19 volt 5 amper bir laptop adaptörü kullanıyorum. Step up devresi aldım bir tane de, onu da 25,5 volt'a ayarladım diyot'u da hesaba katıp.

Sonuç olarak sesi oldukça güzel oldu. Bass seviyesi, Tiz kontrolü ve ses kontrolünün ayrıca olması da baya işime yarıyor. Gece bassı tamamen kısıp tizleri kullanabilirim.

Çok fazla fotoğraf çektim ama birazını sizinle de paylaşmak istedim :D

Yardımlarınız için teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • 20200720_171722.jpg
    20200720_171722.jpg
    449.5 KB · Görüntüleme: 22
  • 20200721_030245.jpg
    20200721_030245.jpg
    628.1 KB · Görüntüleme: 18
  • 20200721_040649.jpg
    20200721_040649.jpg
    688 KB · Görüntüleme: 22
  • 20200721_115857.jpg
    20200721_115857.jpg
    361.2 KB · Görüntüleme: 19
  • 20200721_120856.jpg
    20200721_120856.jpg
    259.9 KB · Görüntüleme: 20
  • 20200721_135836.jpg
    20200721_135836.jpg
    527.9 KB · Görüntüleme: 20
  • 20200721_171441.jpg
    20200721_171441.jpg
    555.8 KB · Görüntüleme: 22
  • 20200721_222340.jpg
    20200721_222340.jpg
    585.2 KB · Görüntüleme: 22
  • 20200721_223102.jpg
    20200721_223102.jpg
    404.8 KB · Görüntüleme: 18
  • 20200721_223107.jpg
    20200721_223107.jpg
    454.4 KB · Görüntüleme: 17
  • 20200722_125056.jpg
    20200722_125056.jpg
    452.8 KB · Görüntüleme: 28
  • 20200722_125253.jpg
    20200722_125253.jpg
    503 KB · Görüntüleme: 20
Son sözü @Mr_YAMYAM Ustam söyler sanırım konuyu henüz görmedi, tasarım oalrak hala eksikler var. BEnim kıt bilgimle gördüklerim potlar şaselenmeli, ekranlı kablo kullanılmalı.
 
Son sözü @Mr_YAMYAM Ustam söyler sanırım konuyu henüz görmedi, tasarım oalrak hala eksikler var. BEnim kıt bilgimle gördüklerim potlar şaselenmeli, ekranlı kablo kullanılmalı.
Eyvallah hocam.
Ancak konu gördüğüm kadarı ile oldukça vahim durumda.
Böylesine bir montaj dahilinde herhangi bir GROUNDING düzeltilmesi yapabilmek, çölde memba suyu bulmak gibi birşey sanırım :)
Ancak arkadaşımız bilimsel bir yöntem ile sorunu çözmek isterse, şartlar çok ağır olacaktır.
Bilimsel olmayan ama basit anlatımla sorunların çözümü için tek önereceğim şey ise iki bataryanın ortak noktasını referans olarak belirlemesidir.
Ancak bunu yaptıktan sonra adım adım ilerleyebilir ve bir çözüme ulaşabiliriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,740
Mesajlar
929,463
Kullanıcılar
452,467
Son üye
smtozn97
Geri
Üst