AC ile DC arasındaki farkları maddeler halinde söylermisinz acaba yeniyimde

antikor

Üye
Katılım
11 Şub 2008
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
40
AC ile DC arasındaki farkları maddeler halinde söylermisinz acaba yeniyimde.
 
-AC akımın şiddeti ve yönü zamana göre değişiklik gösterir. DC Akımda ise akım şiddeti sabittir.

Bunun dışında aralarında ki tek fark kullanım alanlarıdır. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima ve fırın gibi cihazlar direk alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar. Alternatif akımı doğru akıma çevirmek için regüle devreleri kurulur. bu devreler alternatif akımdaki sinus dalgalarını kırparak dc akıma çevirmeye çalışır.
 
1) Güç çevriminin tanımı ve kullanım alanları:



Günlük hayatta kullanılan cihazların ihtiyaç duydukları gerilimler ve gerilimlerin büyüklükleri değişiklik gösterir. Bu yüzden elimizde bulunan AC veya DC gerilim kaynaklarının ya gerilim değerlerinin büyütülmesi veya gerilimler arası dönüşümler yapılması gerekir. AC’ yi DC’ ye çevirmek için redresörler, DC’ yi AC’ ye çevirmek için osilatörler, AC gerilimin seviyesini değiştirmek için ise trafolar kullanılır.



2) Güç çevriminin nedenleri:



Elektrikli cihazların ihtiyaç duydukları gerilimlerin cinsleri ve büyüklükleri birbirinden farklıdır. Kimi cihazlar AC’ de kimi cihazlar DC’ de çalışır. Bu sebepten dolayı elimizde bulunana kaynaklardan faydalanır, gerilimleri birbirine çeviririz.



3) Güç çevriminin özellikleri :



AC-DC güç çevirimi : AC akımın DC akıma dönüştürülmesini ifade eder. Bu işlemi redresör ( doğrultucu ) dediğimiz devreler sağlar. Redresörlerde kullanılan diyot ya da tristörler vasıtasıyla AC-DC çevirim işlemi sağlanır.

AC-AC güç çevrimi : AC’ den AC’ ye gerilim dönüşümü genellikle transformatörler vasıtasıyla sağlanır.

DC-AC güç çevirimi : DC’den AC’ ye güç çevirimi konvertisör denilen cihazlarla sağlanır. Bu tip güç çevirimi yüksek güçlü oto amplifikatör beslemelerinde ve kesintisiz güç kaynaklarında kullanılır.



4) Güç çevrimi özellikleri arasındaki farklar:



· AC-DC güç çevrimi küçük DC gerilimlerle çalışan cihazların beslenmesinde kullanılır. Mesela bir radyo-kaset çaları çalıştırmak için 220V AC gerilimi 6-12V civarı DC gerilime çeviririz.

· AC-AC güç çevirimi trafolarla yapılır. Yükseltme ya da düşürme amaçlı kullanılabilir.

· DC-AC güç çevirimi daha ziyade AC besleme ihtiyacının gerektiği ancak buna imkan olmayan ve cihazların akülerle çalıştırılma zorunluluğu olan alanlarda kullanılır.


Dalgalı akım veya alternatif akım (AC akım) genliği ve yönü peryodik olarak değişen elektriksel akımdır ([Only Registered Users Can See Links]). Yönü sabit olan doğru akıma ([Only Registered Users Can See Links]) göre terstir. AC bir gücün olağan dalga biçimi bir sinüs dalgasıdır. Yine de farklı uygulamalarda üçgen ve kare dalga gibi değişik dalga biçimleri de kullanılmaktadır.
Okullarda, evlerde, işyerlerinde, ve sanayide kullanılan elektrik akımı bir pilden yada akümülatörden elde edilen elektrik akımından farklıdır. Bir pilin yada akünün verdiği akım sürekli olarak aynı yönde akar ve buna doğru akım denir. Şehir elektriğine bağlı bir ampulden geçen akım ise sürekli ve düzenli bir biçimde yön değiştirir. Prize bağlı ampulden geçen akım da kısa zaman aralıklarıyla yön değiştirir. Prizin verdiği akım sıfırdan başlayıp kısa bir sürede belirli bir değere yükselir, daha sonra tekrar sıfıra düşer ve yönünü değiştirip ters yönde akmaya başlar. Bu tür değişen bir akıma alternatif akım denir. AC veya ~ sembolüyle gösterilir.
Alternatif akım üreten santraller; Hidroelektrik Santraller ([Only Registered Users Can See Links]), Termik Santraller ([Only Registered Users Can See Links]) ve Nükleer Santraller ([Only Registered Users Can See Links]) olmak üzere üç çeşittir.

alıntıdır!



Saygılarımla...
 
abiler teşekkürler ....................................................................
 
Çok güzel açıklanmış, ben de yeni mühendislerim teknik bilgiler içinde boğulmadan , sanki basit bir ders gibi örnekli anlatımlar çok daha iyi bizim için.
teşekkür ederim
 
Umarım bu bilgiler burada sadece ekranda kaldığı gibi kalmaz. Sizlerinde beyinlerinde ciddi anlamda bir yer ederek kalıcı olur. Amaç insanlara hatta insanlığa faydalı olabilmek. Arkadaşlar bilgilerimizi bilmeyenlerden esirgersek bilgilerimiz bizim beynimizi kemirir dahada yorar. ilginiz ve alakanız için ayrıca sağolun. Amaç emeğe değer verip saygı ve sevgi çervevesinde çıkarsızca tıpkı bir lokma ekmek paylaşır gibi bu bilgilerimizide paylaşalım. Hepinize sevgi ve saygılarımla hoşçakalın. Kolay gelsin...
 
arkadaşım teşekkür ederim anlatım örneklerle olduğu için daha bi hafızada kalıcı oluyor
 
Saol yiğen
 
bence bu konu en iyi grafiklerle akılda kalır... ac ve dc nin önce gerilim sonra sonra akım sonra da güç grafikleri incelenirse hafızanızdan ebedi silinmeyecektir. sürekli emanet bilgisayar kullandığımdan çok fazla yardımcı olamıyorum ama grafikler bence kesinlikle incelenmeli... arkadaşlara şimdiden kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,059
Mesajlar
932,631
Kullanıcılar
453,041
Son üye
İHSAN DOĞAN

Yeni konular

Geri
Üst