ac motorların eşdeğer devre formülleri

Raichu

Üye
Katılım
1 Ağu 2009
Mesajlar
482
Puanları
16
Yaş
36
mrb arkadaşlar Elektrik bölümü 2. sınıf öğrencisiyim asenkron ve senkron makinalarla ilgili dersimizde hoca resimdeki konuyu işledi ama malüm üniversitede herşey anlatılmıyo öğrencinin araştırması gerek bende ders tekrarı yaparken resimde işaretlediğim formülde S(KAYMA)'nin neden sadece Ekr ve Xkr ye eklenipte neden Rr ye eklenmediğine bir mantık bulamadım konuya hakim arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim malüm dersi ezberlemektense mantığıyla öğrenmek daha iyi.

teşekkürler
 
Bu formül eşdeğer devrenin çözümü ile bulunuyor. Herhangi bir Elektrik makineleri kitabından ilgili devreyi bulursan formülün neden öyle olduğunu anlarsın.
 
Çünkü E ve X parametreleri frekansla alakalı

örneğin Xkr=2*pi*f*Lkr. Burada f frekans,i L e bobinin (kaçak)endüktansıdır. Frekans değiştikçe kaçak endüktans (L) aynı kalır ama kaçak reaktans yani X değişir.

Asenkron makinanın rotorundaki frekans stator frekansıyla rotorun mekanik frekansının farkına eşittir:

Yani rotor durmakta iken rotor reaktansı Xkr1=2*pi*f1*Lkr iken
hareket halindeyken rotor reaktansı Xkr2= 2*pi*(f1-fm)*Lkr dir. Buradaki fm, rotorun devir hızına tekabül eden frekanstır.

Kayma S= (f1-fm)/f1 olduğuna göre yukarıdaki denklemi Xkr2=2.pi*S*f1*Lkr =S*2*pi*f1*Lkr olarak düzenleyebilir, ve denklemin son halinideki 2*pi*f1*Lkr teriminin durmakta olan rotorun endüktif reaktansı Xkr1'e eşit olduğunu göz önünde bulundurursak, hareket etmekte olan rotor empedansını

xkr2=s*Xkr1 olrak yazabiliriz.

Aynı hesabı Endüklenen gerilim için de yapabilirsiniz. E=K*(AKI)*f*N gibi birşeydi:eek: (unutmuş muyum ne ?Ama her halükarda frekansla doğru orantılıydı) Deneyin, olmazsa tekrar bakarız.

Sarfı omik drienci R, frekansa bağlı olmadığı için böyle bir işleme gerek yoktur.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,781
Mesajlar
930,055
Kullanıcılar
452,556
Son üye
ENES..

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst