Yardımcı olmaya çalışan, yorum yapan herkese teşekkür ederim. Kaçak akım rölesini ve nötr kablosunu (kesit artırarak) değiştirince sorun çözüldü. Ancak geride arızalı 3 adet klima, 2 adet adaptör, 1 adet röle bıraktı. Yorumlara, teknik bazı bilgilere ve olayın bütününe baktığımızda herkesin haklı olduğu yerler var.
1. Öncelikle nötrü bir elektrikçi bağlasaydı gevşek olabileceğinden şüphe duyabilirdim ancak ben bağladım ve oldukça sıkıydı. (not:
Elektrik mühendisiyim ve gevşek olursa başıma neler gelebileceğini az çok tahmin edebilirim
Yanan röleyi bu sabah söktüğümde de nötr hala sıkı sıkıya bağlıydı, vidasının üzeri simsiyah olduğundan güç kullanarak ve çevirmekte zorlanarak kabloyu yerinden çıkarabildim. (Yakın bir tarihte bir başka arkadaşımın yeni taşındığı evinde de aynı noktada sorun oldu ve evin tesisatını yapan elektrikçi tüm vidaları vidalama cihazıyla yapmıştı, gevşek olma ihtimali yoktu. Antalya'da bu olayı sıklıkla yaşıyoruz, klimaların şebeke üzerindeki etkileri mi, şebekenin yüklü çalışıyor oluşu mu bilemiyorum)
2. Ancak yaşadığım o bir dizi olayların başlangıcına baktığımızda, ups'in şebeke gerilimiyle ilgili gece vakti verdiği uyarılar ve hemen akabinde zarar gören prizde takılı ya da şebekeye bağlı cihazlar gösteriyor ki işin başlangıcında şebeke voltajındaki değişimler ve bu nedenle evde zarar gören cihazlar var. Aynı saatlerde bir başka komşum da şebeke gerilimindeki değişimi klimasının birkaç kez kararsız çalışmasından farketmiş. (Konuyla ilgisi yok ama bir hafta kadar önce de bir diğer komşumun kliması şebeke gerilimi kaynaklı olarak kart değişimi yaşamış.)
Bu noktada şu sorulabilir peki benle aynı anda gerilimdeki değişimi klimasından farkeden o komşunun kliması neden yanmadı? Açıkçası bunun cevabını vermek zor, belki cihaz nispeten daha geniş voltaj aralığına dayanıklıdır. Benim evde adaptörlerin ve 3 klimamın kartları yanarak zarar görürken buzdolabı, çamaşır makinesi, tv vb. cihazların zarar görmemesi gibi.
3. Cihazlardan bir veya birkaçı arızalı durumda devrede olup daha fazla akım çekmeye başlayınca, bence yukarıda bahsedilen dengesiz yük durumu oluştu ve nötrden vektörel toplamdan hariç akım akmaya başladı. Şöyle ki klimaların anahtarlı otomatik sigortaları da birkaç kez attı ancak ben sorunu şebekedeki anlık gerilim değişimi diye düşünüp cihazlarda bir etki bıraktığını farkedemediğim için tekrar kaldırdım.
4. En nihayetinde aşırı akıma maruz kalan nötr kablosu ve birleşme noktalarından kakr rölesi yandı.
Benim görüşüm böyle, belki bu minvalde teknik daha fazla açıklama yapılabilir ama benim bir mühendis olarak konuyla ilgili birikimim ve deneyimim böyle yorumlatıyor. Kimsenin başına gelmemesi dileğiyle