Adaptör Voltaj Sorunu 12V Ama 16V Ölçüyorum ?

Voltajda akımda yüksek. Pil benim olsa ikisinide düşürürdüm.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
akımı 60 - 80 ma e sabitlemenizi öneririm. Voltajı ara ara ölçün sabit akımda voltaj önemli değildir. Pilin dolu anındaki voltaj 11 volt civarlarında olmalı. O voltaja ulaştığında şarjı kesiniz.
 
18 saat şarj demek bu ve ben her seferinde bataryayı çıkarıp voltunu olçup geri takamam ki ?
 
Evet süre 18 saat ilk şarjda sık ölçebilirsiniz ama kapasiteye göre süre aşağı yukarı belli. Siz 15. 16. saatte ölçebilirsiniz. Tavsiye etmem ama şarj akımını 1/10 akıma ayarlayıp 10 saat gibi bir sürede de şarj edebilirsiniz. Piller çok ısınmıyor ise sorun olmaz. Kimyasal yapısı bozulmaz. Bazen ilk test süreçleri sancılı olabilir.

Veya yukarıdaki devre detaylı incelenip değerler tesbit edilirse şarjı o devre kontrol edebilir. Bir ara bir radyo amatörü sitesinde görmüştüm. Önce sabit akım sonra sabit gerilimle şarj ediyor o devre.
 
bence resımdekı kademe ayarlı adaptorle ben pil şarj yapmam sebebıne gelınce pilin kaç volt olduğunu bılmıyorum farzedelım 6 volt pile bağlamadan 6 volt ayarlarsan pile bağlayınca 3-4 volta duşecektır pil doldukça voltaj yukselecek pil boş 12 volt verırsen şarj esnasında 6 volt gorursun ama pil şarj oldukça voltaj yukselecek 12 volta çıkmıyabılır ama 10-11 volta çıkar şarjlı pillerde voltaj ve akim sabıt verebılırsen en ıdeal şarj o olur sviçmod adaptor bence en ıyısı lm2576adj entegrelı bır adaptor voltajını ayarlı akimida ayarla ıstedığın gıbı şarj et bence iş yapacaksan takım bır sefer alınır en ıyısı alınmalı yahudı ayakkabı alacakmış gıtmış en pahalı ayakkabıyı almış sormuşlar neden pahalı ayakkabı aldın ucuz ayakkabı gıyecek kadar zengın değılım demış
 

Merhaba.Bunu her kim demişse de büyük halt etmiştir,bu adaptörle bu iş olmaz değerli arkadaşım.Amper değeri 500 mA olduğu için olamaz,dirençle falan da olmaz bu iş,ya 130 mA'i hiç geçmeyen sabit adaptör (trafo-köprü diyot) çıkışı lazım veya üyelerin çeşitli çözümlerle de belirttiği gibi amperi özel çıkış entegreleri (Çeşitli regüle entegreleri ile) her şart altında 130-140 mA'i hiç geçemeyen şekliyle de tam sabitlemeniz lazım.Voltaj için kurşunlu akülerdeki uygulamalardaki gibi voltajın % 20 fazlasını (Ayni voltta şarj akımı hiç geçemez çünkü) yani 9+1.9=10.9 >yaklaşık olarak 11 volt dc.'yi en az olarak vermek de gerekir,sağlıklı bir şarj için.

Ohm kanununa göre pil devresinden geçen bu volt değeri artarsa (I=V/R'ye göre) şarjlı ni-cd'lu bu pilden geçen mA seviyesindeki akım da artmış olur.Bu adaptör tam 220 vac ile de her zaman çalışmayacak ki,yeri gelecek 240 245 volt ac 'de maruz kalacak (Regüleli adaptör olsa,çıkış voltajı tam sabit kalsa sorun olmazdı,bu kadar) o zaman sizin ölçtüğünüz voltaj 1-2 volt ac kadar daha oynayacak ve I=V/R'ye göre pilden geçen mA değeri olan örneğin (Akımın 1/10 değeri olan) 130 mA'de hiçbir zaman sabit de kalamayacaktır.Bu adaptörle araya direnç koyarak direk kulllanmak diğer üyelerin de belirttiği gibi riskdir,pile yazık etmeyin,ya yeni sabit 130 mA akım veren adaptör temin edin veya akım sabitleyici regüle entegrelerinden tam olarak da yararlanın.Bu adaptörün direk kullanılmasının söz konusu olmasında her halükarda şarj sağlığı açısından çok fazla sakınca bulunmakta.

Not 1: 12-14 saatte normalde daha yavaş şarj olacak pilleri orijinal fabrika çıkışıyla 5-6 saatta tek diyotla (Yarım alternanslı bir dc. doğrultmayla) 1300 mA ve 3.6 voltluk 3' lü ni-cd bataryasıyla arçelik ıslak-kuru pratik süpürgesi bir zamanlar yapmıştı,ama orijinalindeki 1300 mA'lik pili çıkarıp yerine 2200 mA'ilk amperajı günümüzde artırılan bu pil 3' lüsünü koyduğunuzda ancak o zaman 1/10 akım şartı tam yerine gelip bu piller daha sağlıklı olarak şarj olan haline de gelebiliyordu,yani ilk orijinal halinde şarj akımı 1/10 olması gerekirken 1/5'i, 1/6'sı değerinde ve sürekli fişteyken şarjda kalacak haliyle bir dezavantaj olarak da yapılmıştı,bu pratik süpürgeler.

Not 2: Yavaş yapılan bir şarjla ister bu bir kurşunlu akü,isterse ni-cd'lu pil için olsun her halükarda bunların ömür katsayısı veya sağlıkları açısından çok daha iyidir.Çünkü ayni trafikteki gibi "acele giden ecele gider " sözü burada da direk olarak geçerlidir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
@binbaşı peki ben bu adaptörün devamına resimdeki devreyi uygulasam en sağlıklı hale ulaşır mı ? Ve bu şemadaki kondansatör ve dirençler kaçlık olmalı yardımcı olur musunuz ?
 
@binbaşı peki ben bu adaptörün devamına resimdeki devreyi uygulasam en sağlıklı hale ulaşır mı ? Ve bu şemadaki kondansatör ve dirençler kaçlık olmalı yardımcı olur musunuz ?
bu devreyı kullan kondansator değerlerı yazıyor ikincisi D2 led ,T1,R4 devreden çıkar R1 yerıne 5 k pot veya kademelı komıtator her kademe arasına 470 ohm drenç tak 12 kademelı için tavsıyem toplamda 5 k ohm olmalı drenç değerı örnek verıyorum 1 kademede 3 volt 2 kademede 5 volt 3 kademede 6 volt 4 kademede 7.5 volt 5 kademede 9 volt drenç değerı yukseldıkçe voltajda yaklaşik kesın olmıyabılır ama voltaj değişmelerınde bu kademelerden aldığın volt ve akim bir noktaya kadar (trafonun gucune)gore sabıt kalır bu arada R3 drencı akim sinirlayıcı olarak koymuşlar onuda belırteyım kafanda soru işaretı kalmasın kolay gelsın

bir ılave duzeltme şemada R2 değerı yok 270 ohm olmalı 220 ohmda olur
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…