Ben uçları ayarlayıp 9.6v 1300mAh ni-cd pili şarj etmek için kullanıyorum bana 4-5 saat şarjda kalsın yeter dediler ama voltaj seviyesi kafamı karıştırdı eğer amper değeride tutaraızsa pili bozmayayım diyorum.Dün şarj etmeden once kontrol ettim 9v yuvasına getirdiğimde avometre 13.7 volt gosterdi ve öyle şarj ettim yanlış mı ?
Merhaba.Bunu her kim demişse de büyük halt etmiştir,bu adaptörle bu iş olmaz değerli arkadaşım.Amper değeri 500 mA olduğu için olamaz,dirençle falan da olmaz bu iş,ya 130 mA'i hiç geçmeyen sabit adaptör (trafo-köprü diyot) çıkışı lazım veya üyelerin çeşitli çözümlerle de belirttiği gibi amperi özel çıkış entegreleri (Çeşitli regüle entegreleri ile) her şart altında 130-140 mA'i hiç geçemeyen şekliyle de tam sabitlemeniz lazım.Voltaj için kurşunlu akülerdeki uygulamalardaki gibi voltajın % 20 fazlasını (Ayni voltta şarj akımı hiç geçemez çünkü) yani 9+1.9=10.9 >yaklaşık olarak 11 volt dc.'yi en az olarak vermek de gerekir,sağlıklı bir şarj için.
Ohm kanununa göre pil devresinden geçen bu volt değeri artarsa (I=V/R'ye göre) şarjlı ni-cd'lu bu pilden geçen mA seviyesindeki akım da artmış olur.Bu adaptör tam 220 vac ile de her zaman çalışmayacak ki,yeri gelecek 240 245 volt ac 'de maruz kalacak (Regüleli adaptör olsa,çıkış voltajı tam sabit kalsa sorun olmazdı,bu kadar) o zaman sizin ölçtüğünüz voltaj 1-2 volt ac kadar daha oynayacak ve I=V/R'ye göre pilden geçen mA değeri olan örneğin (Akımın 1/10 değeri olan) 130 mA'de hiçbir zaman sabit de kalamayacaktır.Bu adaptörle araya direnç koyarak direk kulllanmak diğer üyelerin de belirttiği gibi riskdir,pile yazık etmeyin,ya yeni sabit 130 mA akım veren adaptör temin edin veya akım sabitleyici regüle entegrelerinden tam olarak da yararlanın.Bu adaptörün direk kullanılmasının söz konusu olmasında her halükarda şarj sağlığı açısından çok fazla sakınca bulunmakta.
Not 1: 12-14 saatte normalde daha yavaş şarj olacak pilleri orijinal fabrika çıkışıyla 5-6 saatta tek diyotla (Yarım alternanslı bir dc. doğrultmayla) 1300 mA ve 3.6 voltluk 3' lü ni-cd bataryasıyla arçelik ıslak-kuru pratik süpürgesi bir zamanlar yapmıştı,ama orijinalindeki 1300 mA'lik pili çıkarıp yerine 2200 mA'ilk amperajı günümüzde artırılan bu pil 3' lüsünü koyduğunuzda ancak o zaman 1/10 akım şartı tam yerine gelip bu piller daha sağlıklı olarak şarj olan haline de gelebiliyordu,yani ilk orijinal halinde şarj akımı 1/10 olması gerekirken 1/5'i, 1/6'sı değerinde ve sürekli fişteyken şarjda kalacak haliyle bir dezavantaj olarak da yapılmıştı,bu pratik süpürgeler.
Not 2: Yavaş yapılan bir şarjla ister bu bir kurşunlu akü,isterse ni-cd'lu pil için olsun her halükarda bunların ömür katsayısı veya sağlıkları açısından çok daha iyidir.Çünkü ayni trafikteki gibi
"acele giden ecele gider " sözü burada da direk olarak geçerlidir.Kolay gelsin.