Adi anahtar kullanarak vaviyen tesisatı yapılabilir mi?

sağlıksız olur
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
adi anahtarla vavyen tesisatı yapılıyor diyr biliyorum bir abim bunu yapmıştı en kısa zamanda açıklamasını yaparım
aklımda kalan faz ucu bi anahtara nötr ucu bi anahtara verilerek yapılıyor.
adi anahtarla vaviyen tesisatı yapılmaz senin abin vaviyen anahtar kullanmıştır. bahsettiğin bağlantıyıda daha az kablo çekmek için yapmıştır. fakat yapılan bağlantı tehlikeli bir bağlantıdır. nötürü kestiğinizde lamba üzerinde faz olur ampul vb. değiştirmelerinde çarpılma tehlikesi yaşanabilir.
 
Bir lambayı 2 farklı yerden yakmak için vaeviyen düzenek ve anahatar bulunmuştur. Bunun en basit ve pratik yöntemi bu. O nedenle başka yöntemlerle bunun yapılabildiğini, ya da bu olmalı, birisi yaptı gibi yazılar var. Ama bir tane bağlantı şeması yok. Çünkü böyle çözüm yok..

İkinci olarak nötr hattının üzerine anahtar vs konmaz, anahtar sadece faz üzerine konur. Bu hem yönetmeliklerin getirdiği bir kural olduğu gibi can güvenliği için de gerekli basit ve olmazsa olmaz bir kuraldır. Bir lambanın dışı vidası daima nötre doğrudan arada hiçbirşey olmadan bağlanır. Yukarda bahsedildiği gibi nötre bir anahtar konduğunda nötr bağlantısı kopacağı için ve diğer anahtar kapalı iken lamba yanmayacak ama lambayı değiştiren kimse vida kısmında 220V olduğu için kaçınılmaz olarak çarpılacaktır.

Özetle nötr üzerine anahtar koyarak usta geçinen birinin hakettiği yer de kapının önüdür.
 
sail14 doğru söylüyor her ihtiyaç için ekipman yapılmıştır. yapıcağımız işe göre ekipman kullandıkmı hem daha sağlıklı hemde daha tehlikesiz işimizi görmüş oluruz.
 
vaviyen.jpg
2 adi anahtar 2 röle ile vaviyen tesisatı çizimi.
 
Yapılır. elkmuhendis30 arkadaşımızın çizdiği devre ile yapılır. Sadece röleleri tıkıştıracak yer bulmak biraz sıkıntı yaratır. Birde rölelere nötür inmek gerekecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,957
Mesajlar
922,090
Kullanıcılar
451,153
Son üye
akifsoysal9

Yeni konular

Geri
Üst