Çaycının ücretinde sorun yok zaten asgari ücret seviyesinde maaşı AGİ yi ekledin mi yaklaşık oluyor zaten.
Sorun işin ehli ve eğitimli insanları kazandığı ücrette. Son 5 yıl malum ekonomide çok önemli bir şeyler denendi, sonuç ortada, belki bu sürece 30 yılda varacağımıza bir kaç senede vardık. Ev, araba fiyatları, kiralar, gıda, giyim, ulaşım fiyatları da anormal seviyede yükseldi. Buna karşılık orta direk dediğimiz ülkenin ekonomik yükünü çeken grubu bu artışı karşılayacak ücreti bulamadı. Herkese aynı ücreti vermeye çalışan bir model var karşımızda; tecrübenin, eğitimin ve işin zorluğu hesaba katılmadan bir kaç meslek dalı dışında herkes aynı ücreti almalı kafası oluştu. Bilerek ya da bilmeyerek bunu dayatıyorlar. O zaman ne olur, kimse okumak istemez, herkes en kolay işe geçmeye çalışır, nitelik iyice düşer, sonuç ağır fakirlik ve işsizlik olur. Yasa dışı iş alanları çoğalır.
Bir
Elektrik ustası çaycıyla aynı maaşı alacaksa, niye elektrik ustası olsun.
Şu an kamu kurumlarında da korkunç bir ücret dengesizliği var, 30 yıllık başmühendisin işe yani girmiş 18 yaşında ki çaycıdan daha az geliri var. Şaka gibi dünyada örneği olamayacak bir saçmalık. İşin komiği düzeltilemiyor, çok net saçma bir durum var ve düzeltilemiyor. Kamuda memur ücretleri arasında dengesizlik ve memur-işçi arasında ki dengesizlik komedi filmi olur.
Özel sektör zaten kafayı sıyırdı, kim kime dum duma, emeklilerin durumunu söylemeye gerek yok.
Bizim gibi gelişmekte olan, gelişmeye çabalayan ülkelerde teknik hizmetler en önde olması gerekirken, sağlık sektörü bizde en önde. Üstelik teknik hizmetler garip bir şekilde toplumda basit işler sınıfında görülmekte. Topluma bu dayatıldı... doktoru general, mühendisi astsubay zanneden insanlar var, bir japon ve bir çinli bunu duysa ağzı açık kalır.
Elbet bu durumlar düzelir ve denge tabii ki gelir. Gelene kadar bu tür saçma ücret dengesizlikleri göreceğiz.
Not: SGK, haftalık izin, yıllık izin, fazla mesai ücreti zaten zorunluluktur, yan hak sayılmaz. İlanda prim ve yemek yan hak sayılabilir.