Akülerin paralel bağlanması

paralel bağlantı sebebiyle hepsi beraber dolar. ama bunları bir balans yaparak içlerindeki enerjiyi eşitlemeniz iyi olur. 3 aküyü paralel bağlarsanız akımları birleşir.
 
nasıl balans yapabilirim hocam çünkü geçen söktüğümde birisi 11 volt civarı diğeri 11. 7 idi
 
ben de şu an o konuları araştırıyorum 1-2 gündür. lipo batarya alacağım ama şarj aletini ve koruma devresini kendim yapıp mantığını anlamak isterim her zaman. ama internette balans şarj devresi diye aratırsanız bulabilirsiniz.
 
Aynı voltajdaki farklı amperajdaki aküler paralel bağlanabilir fakat seri bağlanmaz. Seri Bağlarsanız düşük amperajlı olan bozulacaktır.
 

Merhaba.

1- Paralel olarak bağlanan akülerde, solar regülatöründen gelen düzenli şarj akımı bu akülerde eşit kollara ayrılıp aküleri çok eşit olarak şarj eder (Amper-h değerleri eşit ise), 1. sinin bu regülatöre göre ilk sırada bağlı kalması veya 3. sünün ise en son sırada kalması neticeyi değiştirmeyecektir.

2- İnvertere bağlı olup şarj yerine deşarj işleminde de akü amper-h kapasiteleri eşitse ayni durum geçerlidir. 2 veya 3 akü ayni oranda amperi eşit deşarjlarla kaybederek ayni oranlarda deşarj olurlar.

3- Çok mecbur kalınmadıkça genellikle paralel akü sistemleri; UPS'lerde, rüzgar türbinlerinde veya solar sistemlerde pek tercih edilmemelidir. Ancak büyük kapasiteli veya 12 volt DC'lik sistemden 24/48 volt DC'lik sisteme geçişin tam olarak yapılamadığı zamanlarda geçici olarak akü kutup başları arasında ciddi volt farkları (0.1-0.3 volt gibi)(1-1.5 volttta yine paralel bağlanırsa voltajın iç dengelenmesi nedeniyle bazı iç kayıplar olur) yok ise paralel bağlanabilir, aküler arasında farkların oluşmadığı uzun sayılmayacak periyotlarda bir sakıncası olmaz, kullanılabilir. 60 + 60 + 90 = 210 A-h'lik toplam akü kapasitesi elde edilir.

4- Bir adet 165 watt.'lık solar panelden elde edilebilecek max. panel akımını 2 adedi sistemde paralel bağlıysa eğer reg.'den sonra ancak 8 - 9 A'yı elde edebilmeniz özellikle dikkatimi çekti. Çünkü 2 adet 165 watt'lık solar paneliniz olmasına rağmen bu solar devrede bağlı olan yalnızca tek 165 watt.'lık panel vardır sanırım. Her ikisi paralel bağlı olsa (Ayrı ayrı schootky diyotlardan sonra paralel kollektörde birleşip reg.' e girmiş olsaydı) 2 kat daha fazla şarj akımının elde edilip inverterden biraz kayıpla çıkması gerekirdi. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

hocam detaylı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

sorun şu ki sistemi site içinde birazda kaçak göçek kurdum

ilk başta sistem balkonda idi. sonra panelleri çatıya taşıdım aküleri inverter regülatör hepsi balkonda kaldı. tabi çatıdan 2.kata inmek için banyo menfezinden yaklaşık 55mt kablo ile balkona taşımıştım (panelleri çatıda paralel bağlayım tek kablo ile) bu durumda 5amperi bile zor gördüm

buradaki arkadaşlarda sağolsun yardımcı oldu kablonun çok kayıp verdiğini anladım (kablo 2x2,5mm ttr Elektrik kablosu idi.

bende sistemş balkondan banyoya en yakın yer olan kilere taşıdım böylece kablo uzunluğunu yaklaşık 25mt ye indirmiş oldum. fakat amper olarak çok bir farklılık yaratmadı. gölgede aldığım değerler arttı.

böyle olunca tekrar çatıya çıkıp iç mekanda kullandığım ve kilere taşıyınca boşa çıkan 25mt kablomu 2 panelden ayrı ayrı bağlayıp 2 kablo olarak kilere kadar çektim. kilerdeki regülatörüme önce tek tek bağladım ve gördüm ki 1 tane panelden gelen kablo ile 4,5 amper diğerini tek bağladığımda ise 4,2amper değerini gördüm. 2sini aynı anda regülatöre girdiğimde yaklaşık 8,5-9 amper değerini görüyorum. aslında bu değeri tek panelde yakalayabilmem gerekli ama kablo kaybı güneş açısı vs ile zaten 165w panelden sanırım 7amper ancak alınır gibi geliyor, çift panelde 14 15 amper almam gerekirken 9 amper ancak alabiliyorum.

sanırım daha iyi ve kalın kablo kullanmam gerekiyor ama maşallah kablo fiyatları uçuk.

sistem evimde Sigorta kutusundan sadece aydınlatmaya bağlı ve kileri hobi odası olarak kullanıyorum orada bir 3lü ile matkap, taşmotoru laptop vb cihazlarımı çalıştırıyorum.

akşamları yatarken 11 volt civarına inen akülerim sabah 10-11 gibi full dolmuş oluyor. bu sebeple 90ah akü daha aldım ki enerji boşa çıkmasın.

bu durumda şarj ve deşarj işleminde 2 adet 60ah ve 1 adet 90ah akü nasıl davranır bilemiyorum.

scoty diyot işine gelince panellerin kendi içinde bu diyotları kullanmışlar bu sebeple birbirlerine olumsuz etki etmediklerini regülatöre tek tek bağlayarak da teyit ettim.



son durumda kablo boyunu kısaltma şansım maalesef yok. elimdeki 600w tommatech inverter ise 12v luk o nedenle panelleri veya aküyüde seri bağlayamıyorum.

bu şekilde sistemde sizce hangi aküyü regülatöre hangi aküyü invertera bağlasam mantıklı olur acaba?

yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim
 
Son düzenleme:
Elimde 60 amper ve 22 amper akü var. Bunları paralel bağlayıp solar sistemde kullanacağım. Fakat araya koymam gereken diyotu nasıl seçmeliyim. Örneğin bunu uygunmudur.
 
Merhaba Arkadaşlar
Küçük bir solar sistem kurdum.
Elimde 12v 24Ah akü vardı, bir tanede ikinci el 12v 60Ah akü aldım
Bu aküleri birbirine paralel bağlayacağım ama amper farkından dolayı
küçük akü erken biteceğinden dolayı büyük aküden akım çekmeye başlıyormuş.
Amacım 12v 84Ah güç elde etmek.
Akülerin arasına diyot bağlamak gerekiyormuş.
(akü ile inverter arasına mı? Küçük akü ile Büyük akü arasına mı?)
nereye bağlanması gerektiğini ve kaça adet bağlanacağı hakkında bilgim yok.



Şimdiden çok teşekkür ederim.



 
Farklı amper aynı volt aküler paralel bağlanabilir. Sorun olmaz yeterki aküler sağlam olsun.
Seri bağlanmaz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…