akünün gücünü öğrenebileceğim ölçüm cihazı

timsah85

Üye
şarjlı matkap aküsünü ohm metrenin 20 dc konumuna getiriyorum örneğin 14 v akü ölçüyorum ve bu voltajı 14 gösteriyor ama akü çabuk bitiyor boşta olsa doluda olsa 14 v gösteriyor gücünü nasıl ölçerim yani bana el emeği yapacağım bi ölçü aleti lazım akünün kuvvetini öğrenebileceğim yardımcı olursanız sevinirim.

ŞArjlı matkabın voltajını yük altında ölçmelisiniz.

Batarya çıkışına 14 volt lamba bulunmaz ama bir lamba olur bir direnç olur rezistans teli olur benzer şekilde bir sunni yüke bağlayıp yük altında voltajına bakmalısınız.

Eğer bataryanızı 1 yıl gibi bir süre sık sık kullandıysanız artık ömrünü doldurmaya başlamış olabilir. NiCAD piller ömrünü hızlı bitiriyor çünkü hafıza efekti ile yarıda şarj bataryayı öldürüyor.

şarjlı matkap aküsünü om metrenin 20 dc konumuna getiriyorum örneğin 14 v akü ölçüyorum ve bu voltajı 14 gösteriyor ama akü çabuk bitiyor boşta olsa doluda olsa 14 v gösteriyor gücünü nasıl ölçerim yani bana el emeği yapacağım bi ölçü aleti lazım akünün kuvvetini öğrenebileceğim yardımcı olursanız sevinirim.
ölçtüğünüz değer akünün gerilm değeridir akünuzun kac saat dayanacagi ise size amperaj değerini verir yani amperaji ne kadar yuksek olursa okadar uzun sure calistirir matkabı aku boş ken ve matkabi calistirmaya calisirken gerilimin 14 volttan 3 volt 0 volt ngibi degerlere döşer bostayken 14 volt görünür ama bostur.

İste bunu ölçmek için bana bi alet lazim bunu el emeği yapabilirmiyim ornegin lamba yada ledlerle

nasıl yapıldığını anlatırsan yaparım çok fazla bilgim yok mekanikçiyim

şarjlı matkap aküsünü om metrenin 20 dc konumuna getiriyorum örneğin 14 v akü ölçüyorum ve bu voltajı 14 gösteriyor ama akü çabuk bitiyor boşta olsa doluda olsa 14 v gösteriyor gücünü nasıl ölçerim yani bana el emeği yapacağım bi ölçü aleti lazım akünün kuvvetini öğrenebileceğim yardımcı olursanız sevinirim.

Bülent abi,
Arkadaşımız zaten voltmeter ile dc 20 volt kademesinde ölçtüğünde voltajı görüyor. Sorun ölçümde değil bence dediğine gore batarya boşken bile 14 vot okuyor.

asıl sorun yük altında voltaj ölçülmeli düşüncesindeyim yanılıyor muyum?

yükü bir yere atalım bi kere yani önümüzde 14,4 volt şarjlı matkap aküsü var sayalım om metrenin 20 v dc kademesine getirdik ölçtük 14 v verdi burda hemfikiriz ama (akü doluda olsa boşta olsa bu voltajı veriyor)
akü bir andada bitebiliyor bir kaç saat içindede yani eskisinden daha kötü akü bitmiş bunu düz mantıkla düşündük benim istediğim bu akünün bitik olduğunu ölçmek yani akü 14 v gösteriyor ama gücü mesela birden 8 v düşüyor veya daha düşük bunu nasıl ölçerim.

8v düştüğünü gördüysen zaten ölmüş kendini göstermiş, akücülerin yaptığı gibi boşta ölçüm sonrasında lamba yakılarak yapılan ölçüm neticeyi ortaya seriyor. Ha elimde bir tablo skala yok faydalanman için şöyle izah edeyim, voltmetre bağlıyken 14v gördün tetiğe bastın 1 dk.ya yakın kullanımda gerilim 1v altına düşmezse pil iyidir sağlıklıdır, 1,5-2 v uzun ömürlü değil 2 den fazlası bitik akü :(

om metreyle 8 v altına düştüğünü gördüğümde zaten pil bitiktir bunda hem fikiriz ama benim anlatmak istediğim örnekle anlatıcam aküyü ölçtüm voltaj 14v boşta doldurdum matkaba taktım ilk aldığımda matkabı örneğin 5 saat gidiyodu şimdi ise 1 saat gidiyor doldurduktan sonra ama yine ölçü aleti ile ölçtüğümde 14 v gösteriyor ama pilin ömrü bitmiş voltaj aynı işte ölçmek istediğim bu benim buna benzer bi ölçü aleti yapmışlar ampullerle paralel bağlanmış hatta şema şöyle ( 2 adet 100w araç ampulu birbirine paralel voltmetre yani ölçü aleti proplarına bağlanmış dişi olan kısımlarını ölçü aletine takıyoruz propların erkek olan kısımlarını akünün artı ve eksi sine deydırdiğimizde voltmetreden 2ve 5 saniye içinde voltaj düşüyorsa bu pil bitiktir diye iddaada bulunuldu ama ben güvenemediğim için başka araştırmalara girdim.

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Kullanıcılar
453,065
Son üye
jros

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri