Akıllı Bina Otomasyon İşi

kkalemi

Üye
Katılım
8 Kas 2008
Mesajlar
15
Puanları
1
Selamlar,

Amcam yakınlarda 42 daire ve 3 bloktan oluşan bir site inşaatına başlayacak. Benden yapılara değer katabilecek ne tür akıllı bina teknolojisi kullanabileceğini araştırmamı istedi. Ben bu işleri pek bilmiyorum ama yeni yeni uğraşmaya başladım.

Benim kafamda bir plan oluştu ve o planın özelliklerini aşağıda listeliyorum.

1. Antre veya başka bir uygun alana bir merkez ünite yerleştirilecektir.

2. Merkez ünite evin su, gaz ve Elektrik girişlerini açıp kapayabilecektir.

3. Tüm ıslak zeminlere su sensörleri yerleştirilecek ve sensörler merkez ünite ile irtibatlandırılacaktır. Sensörlerden merkezi üniteye alarm gelmesi durumunda merkezi ünite eve su girişini kesecektir.

4. Mutfak ve antreye gaz ve duman sensörleri yerleştirilecektir. Bu sensörlerden merkezi üniteye alarm gelmesi durumunda merkezi ünite evin gaz ve elektrik girişini kesecektir.

5. Antre ve uygun alanlara hareket sensörleri yerleştirilecektir. Bu sensörlerden merkezi üniteye alarm gelmesi durumunda belirli bir süre beklenecek ve siren çalacaktır. Beklenen süre kullanıcının hırsız alarm sistemini devre dışı bırakması için yeterli olacaktır.

6. Merkezi ünite her zaman devrede olmayacaktır. Ayrıca merkezi ünitenin bazı özellikleri devreye alınabilirken, bazı özellikleri de devre dışı bırakılabilecektir. Merkezi ünitenin hangi özelliğinin devreye alınacağı şifre doğrulaması ile kullanıcı tarafından belirlenecektir.

7. Merkez ünitenin site güvenlik birimi ile haberleşme bağlantısı olacaktır. Merkez üniteye evin içindeki sensörlerden herhangi bir sinyal geldiğinde, merkez ünite bu sinyali güvenlik birimine iletecektir. Ancak güvenlik biriminde evi kumanda edecek herhangi bir sistem bulunmayacaktır.


Evlere böyle bir özellik katmanın amacı tabiki kolay ve daha yüksek fiyatlara satılmasını sağlamak. Ancak daha yüksek fiyata satalım diye maliyetide çok artırmamak gerekiyor.

Bu planın ne kadar sağlıklı ve uygulanabilir olduğunu sizlerle tartışmak istiyorum. Bu bağlamda benim kafamda oluşan soruları listeliyorum.

Soru 1 : Bu sisteme maliyeti uygun ne gibi ilaveler yapabiliriz?


Soru 2, Soru 3 ve Soru 4 aşağıda anlattıklarım ile ilgili olacak.

Merkez ünite dediğim sey aslında hem yangın alarm, hem hırsız alarm sistemlerini içinde barındırıyor. Benim kafamdaki sistem ise söyle çalışacak;

- Merkez ünite olarak bir PLC olacak
- Su ve gaz girişleri motorlu vanalar ile, elektirik girişi ise kontaktör ile kontrol edilecek
- Sensörlerin herhangi birinden sinyal (enerji) geldiğinde PLC ilgli çıkışa enerji verecek ve girişi kapatacak.
- Hareket sensörlerinden sinyal (enerji) geldiğinde PLC sirenin bağlı olduğu çıkışa enerji verecek ve siren çalacak.
- PLC girişine bir şifre anahtarı bağlanacak, istenilen şifre girildiğinde sistem devreye alınacak

Soru 2 : PLC ile böyle bir sistem yapabilirmiyim?

Soru 3 : Bu işi yapacak hazır sistemler var mı? Yani PLC programlamaya filan hiç uğraşmayalım, gidip bir konsol alalım, takalım ve çalışsın?

Soru 4 :Diyelim ki böyle hazır sistem yok ve PLC ile böyle bir sistem kurduracağız; sistem özel imalata girdiği için maliyet çok olur? Ya da tahmini ne kadar olur?

Sizlerden fikir geldikçe yeni sorularım oluşabilir. Simdiden teşekkürler
 
plc böyle bir sistem için bence çok gereksiz ve saçma olur
daha profesyonel çözümler vardır bence internette
 
evet bu dediklerinin hepsi çok kolay bir sistem sorularını tek tek okudum bir maliyet olştu kafamda tek bir villa olsa alt yapı Elektrik dahil bu işin bedeli oniki bin dolar civarında ve kontaktör filan gerekmez tabiki bazı şeylere suya gaza vs bunlara selonet valf dediğimiz su borusunun arasına takılan vanalar vardır vs ve bilgisayardan ziyade bu sistemi kurunca kendi prğramını içinda barındıran santralı vardır isterseniz santralını pç ile bağ kurdurabilir ve uzaktan kumanda edebilirsiniz ama böle bir evde bence pç ile uzaktan kontrol etmek bana göre biraz sakıncalı bir sürü hekırlar filan bu sistemi internet üzerinden çökerte bilir bence en güzeli evi kendi istemi ile kontrol etmek dışa bağlanmadan ve bu maliyet ile anlatıklarınıza bir sürü seneryolar eklenebilir şimdilik bukadar birde bu işin sonu yoktur bence ne eklerseniz maliyet sürekli artar sonsuz limit
 
plc herşey mümkün
 
Bu sistem için PLC kullanılması gereksiz. Bunun yerine LOGO kullanılabilir. LOGO Siemens'in PLC sistemlerinin minyatür hale getirilmiş halidir.


Ayrıca;

Sisteminiz Elektrik kesildiğinde de çalıştırılabilir olmalıdır. Bunun için sistemin tüm özelliklerini UPS ile desteklemek zorundasınız. Ayrıca Logo Basic modulunde küçük bir display Ekran var bunun sayesinde programlayabilir ya da istediğiniz özellikleri kolaylıkla devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıca yine logo modelleri için harici Operatör Panel satışıda var. Doğalgazı kesmek için kullanacağınız Selenoid valflerin Ex-Proof özelliği olması gerekiyor. Eğer bilgisiz bir iş yaparsanız faciaya neden olmanız olası. Ayrıca Doğalgaz ve su hattına bu tür eklemeler yapabilmeniz için Bölgenizin gaz ve su dağıtım şirketlerinden gerekli izinleri almanız gerekir.


Bu sistemin toplam maliyeti her bir daire için UPS, Kontaktör Valf vs. 2000€ yu geçmez.
 
Son düzenleme:
akıllı bina sistemi için legrang firmasınla görüşmen gerekli. dediklerin hepsi var benim teknik servis olarak çalıştığım binalar akılı sistem dediklerinizin hepsi var karamık otomasyon sistemlerinle görüşürsen onlar sana daha ayrıntılı bilgi verirler
 
Soru 2 : PLC ile böyle bir sistem yapabilirmiyim?

Soru 3 : Bu işi yapacak hazır sistemler var mı? Yani PLC programlamaya filan hiç uğraşmayalım, gidip bir konsol alalım, takalım ve çalışsın?

Soru 4 :Diyelim ki böyle hazır sistem yok ve PLC ile böyle bir sistem kurduracağız; sistem özel imalata girdiği için maliyet çok olur? Ya da tahmini ne kadar olur?

Cevap 2 : PLC ile böyle bir sistem yapabilirsin.
Cevap 3 : Bazı uygulamalar için hazır paket programlar vardır ama bu koşulda sen sistme uymak zorunda kalırsın. Kendi senaryolarını kullanamazsın.

Logo kullanacak ama "I/O" sayılsına bağlı olarak yüzlerce logo kullancagına sisteme uygun PLC seçimi yapılması daha mantıklı. Her daireye 2 logo kullanacagın 1 adet başka bişi kullanabilir. dediğim gibi ı/o ve maliyetlere bakar.

kaldı ki istersen PDA dan bile kumanda ederler evi.

Maliyetini çıkartmak zor değil ama net I/O sayısı gerek.

Saygılar sevgiler
 
Merhaba arkadaşlar
Siteye yeni üye oldum ve gezerken de bu yazıyı gördüm.Bir-iki cümle de ben söylemek isterim.
Akıllı ev sistemlerinde hemen her markayla bu söylenenlerin hepsini yapabilmek mümkün.Bence asıl olan, eğer özel bir konsept oluşturulmak isteniyorsa; müşterinin de tercih edebileceği ve istediğinde değişiklik yapabileceği bir sistem olmali.Yani evi alacak olan ben isem ve yüklü bir para da vereceksem, bazı detaylarda kendi zevkimin yansımalarını görmek isterim.
Mesela özellikle en göze batan noktalar olarak anahtarları/ekranları/kumandaları seçebilmeliyim.Bunu yanında sisteme ilaveler veya çıkarmalar yapabilmeliyim ki alacağım ev bana özel olsun.(Özellikle bayanların bu tarz kişiselleştirmeleri isteyeceğini düşünüyorum)Dolayısı ile bence seçilecek sistemlerde altyapı ile tekrar uğraşmadan bunlar yapılabilir olmalıdır.
Bunun için de büyük markaların ortak dili olan Instabus KNX/EIB uyumlu ürünler tercih edilmeli ki gerekli özelleştirmeler "altyapıda değişiklik yapılmadan" kolaylıkla sağlanabilsin.Kaldı ki artık bu sisteme entegre edilebilecek buzdolapları, çamaşır makineleri, fırınlar, vs cihazların da üretimlerinin olacağını duymuştum.
Saygılarımla.
 
Selamlar

Öncelikle yorum yapan arkadaşlara teşekkür ederim.

Yapılan yorumlar ve akla takılan sorular için ilave birkaç şey söylemek istiyorum.

1- Ev sahibinin tercih ve isteklerine göre adapte edilebilecek bir sistem istemiyoruz.
2- Sistemin ev dışından kontrol edilebilmesini istemiyoruz. Sedece evin içindeki bir konsoldan kontrol edilebilmesini istiyoruz.
3- Çıkış sayısına gelince bir tanesi su vanasını kontrol edecek, bir tanesi gaz vanasını kontrol edecek, bir tanesi Elektrik kontaktörünü kontrol edecek ve bir tanesi de hırsız alarm sirenini kontrol edecek. Yani bence 4 tane. Tabi hırsız alarm sireninin çıkışı aynı zamanda site guvenlik birimine de iletilecek ama bence bunun için ayrı bir çıkış gerekmez, aynı çıkış guvenlik merkezinede götürülebilir.
4- Giriş sayısına gelince bir tane su sensörleri için, bir tane gaz sensörleri için, bir tane duman sensörleri için ve bir tane de hareket sensörleri için, yani bence yine 4 tane. Tabi bu sensörlerden birer tane olmayacak herbirinden 2 yada 3 tane olacak ama bunların aynı girişe bağlanabileceğini tahmin ediyorum. Yani bir tane gaz sensörü kolidorda, bir gaz sensörü de mutfakta olsa ve herhangi biri gaz kaçağını tespit etse sistem tüm gaz girişini kesecek. Sistemin hangi sensörden alarm aldığını bilmesine gerek yok.
5- Kullanıcının sistemi kontrol edebilmesi için sabit bir konsol lazım.
6- Bir de Lcd Ekran lazım. Kullanıcının ne yaptığıı görebilmesi için.

Bunlar benim temel Elektronik bilgime göre gereken bileşenler...

Şimdi bu duruma göre yorumlarınızı ve yaklaşık maliyet değerlendirmenizi bekliyorum.

Teşekürler...
 
Merhaba ;

Logo kullanırsan dokunmatik kontrol paneli kullanamazsın.Plc kuyllanılılabilir.Ayrıca dokunmatik operatör Panel ile eve görsellik katabilir ve tüm odalardaki sıcaklıkları ayrı ayrı girebilir evdeki hangi lambaların açık kapalı olduğunu görebilir ve dokunmatik panelden kontrol edebilir ayrıca güvenliği devreye alıp çıkartabilir ve IP kameraları farklı bir panel kullanmadan izleyebilirsin.12-13 bin $ değil 5000 € ya lüks bir ev otomasyon sistemi kurulur.Yaptığımız uygulamalar var bununla ilgili.Bir demo çantamız var gösterebiliriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Mesajlar
930,708
Kullanıcılar
452,690
Son üye
Sessiz_adam

Yeni konular

Geri
Üst