Akıllı Bina otomasyonu hakkında açıklama

Klavyeah

Üye
Katılım
28 Ağu 2006
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
test
Bina otomasyonu, yüksek modern yapılarda veya küçük, fakat lüks villalarda, çalışmakta olan elektrikli sistemlerin otomatikleştirilmesi için yapılan yazılımsal ve donanımsal işleri kapsayan bir kavram olarak görülebilir.

Uygulama alanları


Çok farklı uygulama alanları, tipleri ve kapsamları mevcuttur. Yüksek modern binalarda veya büyük alışveriş merkezlerinde, merkezi havalandırma sistemlerinin sıcaklık ve nem gibi parametre kontrolleri ile ilgili cihazların çalışma zamanlarının programlanması bu örneklerden biridir. Genel kurulum amacı binalarda kullanılan ısıtma soğutma ekipmanlarının kapasite kontrollerini yaparak enerji tasarrufu elde etmektir, bazı hesaplamalara göre kurulumu yapılan "Bina Otomasyonu Sistemi" altı ile sekiz ay arasında kurulum maliyetlerini amorte etmektedir.

Başka bir uygulama alanı da villalar gibi lüks isteyen müşterilerin taleplerini karşılamaktır. Bu tip uygulamalarda merkezi ısıtma-soğutma ekipmanlarının kapasite kontrollerinin yanında aynı zamanda örneğin perdelerin, aydınlatma sisteminin, havalandırmanın uzaktan bir kumanda ile açılıp kapatılması gibi isteklerin karşılanmasıdır.

Genel yapı

Genel yapıyı üç basamaklı olarak düşünmek mümkündür. En alt basamakta, kumanda edilecek fiziksek ekipmanlar ile ilişikte bulunan "Saha Ekipmanları" olarak adlandırılan elektrikli kumanda ve ölçüm elemanları vardır. Kumanda elemanlarına örnek olarak "Vana Motoru", "Damper Motoru" gibi analog sinyaller ile kumanda edilen cihazlar örnek gösterilebilir. "Sıcaklık Sensörü", "Nem Sensörü", "Basınç Sensörü", "Aydınlık Seviye Sensörü" gibi saha ekipmanları da analog giriş sinyalleri olarak örnek gösterilebilir.

İkinci basamakta saha ekipmanlarından alınan ve saha ekipmanlarına gönderilen bilgilerin eletriksel sinyallere çevrilmesine yardımcı olan "Giriş-Çıkış Modülleri" yer almaktadır. Kontrol cihazlarında yorumlanacak giriş-çıkış bilgileri "Analog" ve "Dijital" olmak üzere iki ana grupta yorumlanabilir. Dijital sinyaller 0 ve 1'ler ile ifade edilen kesin değerleri ifade etmek için kullanılabilir. Örneğin bir havalandırma kanalında hava akışı olup-olmadığını ölçmek için kullanılan "Fark basınç anahtarı" ilgili kanalda hava akışı var ise 1, yok ise 0 bilgisi üretmektedir. Farklı olarak bir hava kanalında statik hava fark basıncını ölçmeye yarayan "Fark basınç sensörü" o anda hava kanalının ölçüm yapılan iki noktası arasındaki statik basınç farkını örneğin 50 Pa olarak ölçmektedir. Dolayısıyla Analog sinyaller bir aralıkta sürekli değerler vermektedir. "Giriş-çıkış modülleri" saha ekipmanları ile bilgi alışverişi yaparken "0-10 VDC", "2-10 VDC" veya "4-20 mA" gibi standartlaşmış farklı sinyal tiplerini kullanır. Saha ekipmanları ile bağlantıları her bir cihaz icin ayrı ayrı fiziksel olara elektrik kabloarı ile gerçekleştirilir. Her bir modül tek bir cihaz için kullanılabileceği gibi bir modüle birden fazla cihaz da bağlanabilen modelleri vardır.

Üçüncü basamakta kontrol cihazı yer almaktadır. Kontrolör, giriş çıkış modülleri ile tek bir haberleşme kablosu ve haberleşme protolü kullanarak haberleşir ve kısa zaman çevrimlerinde aldığı bilgileri yorumlayıp, önceden programlandığı şekilde çıkışlar üretir.

Çalışma mekanizması

Büyük ve birden fazla kontrolör gerektiren sistemlerde bir üst basamak olarak, kontrolörler arası haberleşme hattı mevcuttur. Bu seviyede kontrolörler aralarında bilgi alışverişi yapmaktadırlar. Ayrıca bu hatta yerleştirilecek bir "Merkezi Bilgisayar" da, uygulama mühendisinin hazırlayacağı arayüzler sayesinde kullanıcılara, tüm sistemi gruplar halinde bir arada görme ve kumanda etme fırsatı verecektir.

Bu tip uygulamaları yapan çok sayıda, çok uluslu firma mevcuttur ve genelde her firma kendine has programlama dili, kullanıcı arayüzü programı ve haberleşme protokolüne sahiptir.

Sektördeki yeni eğilimler doğrulusunda firmalar artık "LON-Bus", "BACNet" gibi belirli başlı bir takım standart haberleşme protokollerini desteklemektedir. Ayrıca yeni çıkan kullanıcı arayüzü programları "Web" tabanlı grafikler ile internet üzerinden ulaşımı da desteklemektedir.

Kaynak: Wikipedia
 
tesekkurler paylasımınız ıcın acaba evdekı klımamı eve gelmeden dısarıdan calıstırabılırmıyım.bunun ıcın nasıl bır duzenege sahıp olmalıyım
 
Tabİkİ eve gelmeden klİmanizi ÇaliŞtirabİlİr veya kombİnİzİ yakabİlİr veya bahÇenİzdekİ sulama sİstemİn de ÇaliŞtirip ÇİÇeklerİnİzİ sulayabİlİrsİnİz o kadar basİtbİr olaykİ sadece diŞardan erİŞİme mÜsaİt bİr ev gÜvenlİk sİstemİ İle bunlari yapabİlİrsİnİz.
reklam olmasin dİye marka vermİyorum artaŞtirip sİz bulun yada merakli İsenİz bana sorun

İnterektİf olan alarm panellerİ var diŞardan telefonunuzu arayip(panele baĞli olan)
ayni faks sİstemİnde olduĞu gİbİ bellİ bİr Çalma sayisindan sonra hatti ÜstÜne alan Panel sİzden Şİfernİzİ gİrmenİz İÇİn bİr ton gÖnderİyor sİzde Şİfrenİzİ gİrİp panele mÜdahale etme Şansina sahİp olabİlİyorsunuz alarm sİstemİnİ kurma veya İptal etme veya panelİn ÜstÜndekİ pgm ÇikiŞlari ÜstÜnden daha evel baĞlamiŞ olduĞunuz rÖle İle İstedİĞİnİz yukarda saymiŞ olduĞum her İŞİ yaptirabİlİrsİnİz ortalama 3 pgm ÇikiŞi bulunur baĞzi alarm sİstemlerİnde bÖyle bİr alarm sİstemİ panelİ İle hem evİnİzİ korumuŞ hemde İstedİĞnİnİz amaca uygun hİzmetler almiŞ olabİlİrsİnİz.
bunun ortalama panel malİyetİ 200 yenİ tÜrkİŞ lİrasi yaptiĞi İŞe gÖre sudan ucuzzzz
 
Teşekkürler.
 
selam arkadaslar.
ev otomasyonu konusu gercekten ucu acık bir konu. oyleki uygulayan kisi ile uygulatan mal sahibinin hayal gucune baglı hersey.
mesela sizin anlattıgınız gibi uzaktan baglantı ile kontrol edilebicegi gibi. evde otururken Televizyon seyrederken kapıya geleni gormek hatta tv kumandasından kapıyı acmak vs vs bunu dahada uzata biliriz. benim kendi hayalimdeki proje (ama bunun icin once ev yapmam lazım) merkezi elektrili supurge. bu fikrin bendeki cıkıs sebebi sohbet ederken yada tv seyrederken acılan supurge sesi ki sizlerde tahmin edersiniz.
bunun icin insaat asamasında uygun bir boru tesisatı ve yanında tabiki kumanda tesisatı.
neticede bir dusunun binanın altında uygun biryere yerlestırılmıs blower ve seviye kontrollu toz kazanı gerisi ayrıntı klepe swicleri indüktif ve kapasitif sensör birazda abartırsak vakum kontrol sensörü. fakat henüz uygulanmamıs olması ile beraber aklımdaki tek endise yeni plastik kapı ve pencerelerin kapalı oldugunu dusunursek ve bu sırada supurgenin evde uzun sureli calısacagını var sayarsak evde olusması muhtemel negatif hafa basıncı. ilk bakısta kucuk hava menfezleri ile cozulabılır gorunsede kısın soguk geliyor diye kapatılma ihtimali her zaman var. sizce uygulanabilir gorunuyormu yoksa zihni sinir bir projemi diyorsunuz.
 
arkadaşlar bir elektrik arızasıyla karşılaştım ama çözemedım. bina asasörü ilk kalkışta yüsek bir akım çekiyor,aynı andada voltaj dösüyor
.voltmetreyle ölçtüğümde voltaj net 380volt. asansörün kalkışıyla düşüyor bir iki saniye sonra nolmala dönüyor .yardımcı olursanız sevınırın.saygilar
 
merhabalar akıllı bina konusun da ödevime yardım edecek varmıdır acaba
hem proje hem de teknik konular da danışabileceğim
 
villa veya residence otomasyonu konusunda yardımı olabilirim
knx , bacnet , dali aydınlatma otomasyonu , uzaktan izleme , uzantan kontrol vb ...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,043
Mesajlar
932,497
Kullanıcılar
453,012
Son üye
bunarenes

Yeni konular

Geri
Üst