Akım, Elektriksel Yükü, Aktif, Reaktif?

yonzoglu

Üye
Katılım
11 May 2010
Mesajlar
148
Puanları
1
Yaş
40
merhaba Bir elektronun yükü 1,6 · 10[SUP]-19[/SUP] Coulomb'dur. Yani 6,28 · 10[SUP]18[/SUP] elektronun yükü 1 coulomb'dur.Bir iletkenin belli bir kesitinden saniyede bir Coulomb Elektrik yükü geçerse, akım şiddeti 1 A olur. kaynaklarda böyle geçer peki benim öğrenmek istediğim. bir sistemde cos 0.8 akan akım 10 A yani aktif akım 8 A reaktif akım 6 A ise biz iletkenden geçen elektrik yükünü nasıl buluruz ?
 
Bir iletkenden aktif ve reaktif olarak 2 akım geçmez. İletkenden geçen akım tektir ve bileşke akımdır. Biz bu geçen akımın faz açısı ile gerilimin faz açısını karşılaştırırız ve buna göre sistemin cosfisinin ne olduğunu buluruz. Eğer sistem kapasitif ise akım ileri fazda ve indüktif ise geri fazdadır. Bileşene ayırmak ayrı ayrı akım geçiyor anlamında değildir.

Dolayısıyla işlemlerini 10 Ampere göre yaparak kaç coulombluk bir yük akışı olduğunu bulacaksınız.
 
teşekkürler o zaman bu soruda durum irdeleyelim bir Elektrik santralinin reaktif güç üretmesi isteniyor aktif gücü sabit tutup reaktif uyartım akımı ile ayarlıyoruz burda sonuçta bileşke akım artıyor görünür güçte aynı şekilde peki atıyorum generatör turbini su ile tahrik olsun biz reaktifi arttıdığımızda suyun bir artışı olması gerekiyor mu? veya atıyorum 1MW üretimdeyiz cos değerimiz 1 eğer reaktif güç üretmek için cos düşürdük aktif güçte düşme olurmu ?
 
Güç VA olarak üretilir . VA olarak taşınır. VA olarak dönüştürülür. VA olarak tüketilir. Bunun dışındaki büyüklükleri bazı hesaplamaları yapabilmek için kullanıyoruz.

Kolay gelsin...........
 
Senkron motor ile, senkron jeneratörü karıştırmamak gerekir. Elektrik santrallerinde kullanılan makinalar senkron jeneratör olup, bu makinalar otomatik olarak kendilerine bağlı olan yükün özelliğine göre ihtiyaç duyulan aktif ve reaktif enerjiyi sağlarlar. Bir senkron jeneratörde aktif güç ve rekatif güç nasıl karşılanır?

Jeneraöte bağlı olan yükün aktif gücünü karşılayacak olan şey motorun dönmesini sağlayan kuvvettir. Bu kuvvet hidroelektrik santrallerinde suyun türbinlere girmesiyle sağlanır. Türbine giren suyun miktarı rotorun dönme hızını etkiler. Üzerine yük alan jeneratörün dönme hızında azalma meydana gelir.(Yokuş çıkan araba gibi düşünün, Arabayı yokuşta aynı hızda çıkarabilmeniz için gaza gittikçe artan şekilde yüklenmeniz gerekir, motorun gücü yeterliyse yokuşu çıkabilirsiniz, yeterli değilse çıkamaz yolda kalırsınız). Dönme hızı azalan jeneratörün frekansı azalalır. Frekansın sabit kalmasını sağlayacak bir devre yardımıyla türbine giren suyun mikarı artırılarak ihtiyaç duyulan güç karşılanır.

İhtiyaç duyulan bir başka şey ise gerilimin sabit kalmasıdır. Gerilimin sabit kalabilmesi için AVR(Automatic Voltage Regulator) denilen cihaz uyartım akımını artırarak yada azaltarak elektromıknatısların manyatik alan şiddetlerini ayarlarlar.

Gücü 80 kW ve cosfisi 1 olan bir yükü; (rasgele değer olarak) jeneratör 10 A'lik uyartım akımıyla sağlıyor ve türbine giren suyun miktarı saniyede 100 lt. Makinadaki kayıpları göz ardı edecek olursak, gücü 80 kW ve cosfisi 0,8 endüktif olan yük için makinada durum ne olur düşünelim. Olacak olan şey makinanın uç geriliminde düşmedir. Hızında miline yük binme durumu olmadığı için azalma olmaz. Bu uç gerilimini nominal değere getirebilmek için uyartım devresinin akımı artırılır ve diyelimki 15 A olur.

Bu durumda nihayi olarak şunu diyebiliriz. Bir senkron jeneratörün üzerine bağlı olan yükün reaktif gücünü karşılayan kısım uyartım devresiyken, mekanik gücü sağlayan kısım türbin ve ona giren sudur(Sıvı yakıtlı olanlarda mazot, katı yakıtlarda kömür vs.)

Son olarak şunu söylemekte fayda görüyorum. Bir jeneratöre bağlı olan yükün cosfisini jeneratör ayarlayamaz. cosfi yüke özgü bir özelliktir. Jeneratör o yüke özgü olan aktif gücü ve reaktif gücü üretir yada üretmez diyebiliriz
 
teşekkürler çok güzel bir açıklama olmuş emeğinize sağlık.Bide söyle bir durum var diye düşünüyorum yanlış ise düzeltiniz lütfen .bir teknik gezide hes de 5700 kva jeneratör vardı etiket cos 0.85 aktif güç yaklaşık 4800 kw fakat makina cos 1 çalıştırılıyordu ve 5700 kw idi eger biz sizinde söyleminizle 5700 kva cos 0.85 olan bir yüke sahipsek aktif güçte bir düşme olacağı için turbinde ki su miktarı azalır diye düşünüyorumÇünkü böyle bir yükümüz var 5700 kw değerine çıkamayız jeneratörün kapasitesinden Yani şonuç olarak jeneratörün kva cinsinde max gücü belli biz uyartım akımıni değiştirip endüktif olarak yüklenmemiz durumunda belli bir değerden sonra katif güçte düşme olmaz mı makinenin kapasitesinden ötürü?
 
Sayın yonzoglu evet aynen dediğiniz gibi olur.

sayın hemmuhhemtek bağımsız çalışan jeneratörler için dedikleriniz aynen doğru. Ama enterkonnekte sisteme bağlı jenaratörlerde senkron kilitlemeden dolayı devir ve gerilim ayarı yapılamaz. Devri yada gerilimi arttırmaya çalışırsanız devir ve gerilim artmaz jenaratör üzerine daha fazla yük alır. Çok ısrarcı olursanızda hoş olmayan sonuçlar doğar :)

Kolay gelsin......
 
Sayın testcimurat; Şimdi diyelimki enterkonnekte sisteme 10 MW bir jeneratörü bağlayacağız. Geriliminin, frekansının ve faz farkının aynı olduğu anda jeneratör devreye girdi. Bu jeneratörün 5 MW ile yüklenmesi için veya 8 MW yükle yüklenmesi için(yani üzerine ne kadar yük alacağına karar vermek için) santralde yapılan işlem nedir ve bunun organizasyonu nasıl yapılmaktadır.?
 
Sayın testcimurat; Şimdi diyelimki enterkonnekte sisteme 10 MW bir jeneratörü bağlayacağız. Geriliminin, frekansının ve faz farkının aynı olduğu anda jeneratör devreye girdi. Bu jeneratörün 5 MW ile yüklenmesi için veya 8 MW yükle yüklenmesi için(yani üzerine ne kadar yük alacağına karar vermek için) santralde yapılan işlem nedir ve bunun organizasyonu nasıl yapılmaktadır.?


Şuraya bakarsan sanırım soruna cevap olur.

http://kutuphane.ksu.edu.tr/e-tez/fbe/T00651/serkan_akcay_tez.pdf


Kolay gelsin.........
 
Hemmuhhemtek arkadaşımın yazdıklarına katılmakla beraber şunuda ilave etmek isterim.Jenaratör üzerindeki MVAR (megavar , 600 megawattt lık bir termik santral çalışanı olarak megavar , megawatt ve megavoltamper ifadelerine alışık olduğumuz için örnek verdim.) + yönde olduğunda sistem voltajını yükseltir , - yönde olduğunda sistem voltajını düşürür.Bunu MİLLİ YÜK TEVZİ ve ona bağlı YÜKTEVZİ MERKEZLERİ (ki ülkemizde sayıları 6-7 adettir) ayarlar.Yazın voltajlar düşük olduğu için gruplar dan genaratörlerin üzerine + yönde mvar yük alması istenir.Elektrik tablocu genaratör sargı sıcaklıklarını kontrol altında tutarak ikaz akımını artırarak sistem voltajına yardımcı olur.Mvarı artırarak genaratör çıkış voltajını yükseltir.Çok nadirde olsa bazen tam tersi işlemde yapılır.Ozamanda ikaz akımı düşük ikaz sinyali gemleyecek şekilde kontrollu ve kısa süreli çalışılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,606
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst