Akım taşıma kapasitesinin hesaplanması

theasus

Üye
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
39
0.75 mm^2 lik bakır bir kablo ne kadar akıma dayanabilir? Bunun matematiksel hesaplaması nasıl oluyor.Bazı yerlerde pratik olarak şöyle hesaplandığını gördüm;
Örneğin bakır kablodan geçecek akım 3 amper olsun kesidini;
3/3= 1mm^2 olarak seçiliyordu.

Acaba bunun matematiksel bir hesaplaması yok mu?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
akım =kurulu güç/gerilim.cos fi burada bulduğun akımı kablo kesitlerinin akım taşıma kapasitesi var ordan bulabilirsin
 
Sayın theasus,
İletkenlerin akım taşıma kapasitesi için net bir şey söylenmesi doğru olmaz.
İletken kesitinin belirlenmesinde alıcının çektiği güç ve iletkenin uzunluğu önemlidir.
Örneğin bir elektrik motorunun beslenmesinde 6 mm2 lik iletken yeterli iken aynı motorun uzun mesafeli beslenmesinde 6mm2 lik iletken yeterli olmayabilir.

Güç ve mesafe birimleri göz önüne alınarak gerilim düşümü formulü bulunmuş ve güç devrelerinde gerilim düşümünün % 3 ten küçük olması istenmiştir. Eğer %3 ten büyük çıkıyorsa bir üst iletken kesiti alınarak tekrar hesaplama yapılır.

%e=0,0124*L*N/S

%e= gerilim düşümü (güç devreleri için %3 ten aydınlatma devreleri için %1,5 dan büyük çıkmamalı)
L= Uzunluk (metre)
N=Alıcının gücü (kw)
S=İletkenin kesiti (mm2)
 
İletken direnci hesaplanır. Mevcut sıcaklıktaki direnç değeri ergime sıcaklığında kaç ohm'a ulaştığı hesaplanır. Uygulanan gerilim belli ergime sıcaklığındaki direnç değeri belli ohm kanunundan iletkeni eritecek akım değeri bulunur. Formülasyon ekte.
Sorunun ne olduğunu anlamak önemli soru bir cihaza kablo çekeceğimde cevap farklı olur tabiiki. Biz iletkenin dayanabileceği erime noktasına ulaşacağı akım değerini buluyoruz.
 

Ekli dosyalar

  • direnç.JPG
    direnç.JPG
    58.3 KB · Görüntüleme: 1,016
gerilim düşümü hesaplamasında formüldeki deyerleri yerine koyarsıksa trifazede 11.4 den küçük olmalı sonuç.mono fazede ise 3.3 den küçük olması gerekmi yomu bize öğretilen buy du okul da ama burdaki formül bizm öğren diğimizden deyişik
 
yukarda arkadaşın bahsettiği formul 3 fazda geçerli, tek faz olursa 0.0124 olan katsayı 0.074 olur, gerisi aynıdır. gerilim düşümü %e si nerden nereye hesaplama yapacaksan ona göre değişir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
gerilim düşümü hesaplama dan direk kablo kesiti bulunamaz mı çekilen güç belli mesafe belli gerilim belli ancaklben direk kablonun kesitini bulmak istiyorum onu bulabilirmiyiz hem monofaze de hemde tri fazede. şimdiden teşekürler.
 
gerilim düşümü hesaplama dan direk kablo kesiti bulunamaz mı çekilen güç belli mesafe belli gerilim belli ancaklben direk kablonun kesitini bulmak istiyorum onu bulabilirmiyiz hem monofaze de hemde tri fazede. şimdiden teşekürler.

Kablo kesiti belirlemede 2 gerek koşulda sağlanmalıdır. 1)Gerilim düşümü hesabı 2)Akım kontrolü (ısınma) hesabı

Uzun mesafeli beslemelerde kesiti belirleyen gerilim düşümü hesabı kısa mesafelerde de akım kontrolü hesabıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,826
Mesajlar
920,804
Kullanıcılar
450,915
Son üye
snapthreads

Yeni konular

Geri
Üst