S1 den induklenen yüksek gerilimi elega etmek için sadece güvenlik amaçlı.
Sn. aoozbek;
elega etmek...?
Ne demek, böyle bir terim var mı acaba..? Şimdi sorsam anlamını sen bile bilmiyorsundur...
elimine etmek... mi demek istedin, bilemiyorum. Neyse, güvenlik amaçlı olduğu doğru...
AKIM TRAFOLARININ (Redüktörlerinin) TOPRAKLANMASI :
Yüksek değerlerdeki elektriksel birimlerin ölçümlerinde (akım, gerilim, güç...vs), ölçü aleti (.... metre ve sayaçlar) yapıları gereği direkt olarak ölçüm yapılacak hatta bağlanamazlar. Bu yüksek değer belirli bir oranda düşürerek ölçü aletine uygulanır. Buna dönüştürme oranı deriz.
Üzerinde akım bobini bulunan ampermetre, wattmetre,elektrik sayaçları, Cos
Φ metre vs.. eğer yüksek akımda ölçüm yapmaları gerekiyorsa üzerinde bulunan akım bobinlerine akımı, akım trafoları sağlar.
Akım trafoları bildiğimiz transformatör mantığı ile çalışırlar, burada birincil (primer) sargı ana hat üzerindeki bara veya ana hat kablosudur, tabii ki doğal olarak tek sarımlıdır.İkincil (sekonder) sargı ise trafonun dönüştürme oranı katsayısı kadar sarımlıdır.
Akım Trafolarının İkincil (Sekonder) Sargılarının topraklanmasının nedenlerine gelince:
1. Akım trafolarının ikincil sargı uçlarının yük altında açık olması (ölçü aletine giden kablo kopukluğu, ölçü aleti klemensinden uç çıkması ...) halinde, ikincil (sekonder) sargının meydana getireceği zıt (MMK) manyeto motor kuvvet ortadan kalkar. Birincil sargıdan (primerden) geçen akıma bağlı olarak trafonun nüvesindeki manyetik akı önemli ölçüde artar. Manyetik akının artması sonucu ise trafo nüvesi mıknatıslama akımına doyar ve sekonder uçlarda bir kaç bin voltluk bir gerilim meydana gelir. Aynı zamanda trafo nüvesi ısınmaya başlar ve belli bir süre sonra izolasyon bozulacağından trafo hasara uğrar. Patlar.
2. Akım trafolarının ikincil sargılarının bir ucunun ( l ) topraklanması gerekir. Bunun nedeni, akım trafosunun birincil sargısı ile ikincil sargısı arasında oluşan bir kısa devrede, birincil sargı devre gerilimi, topraklanan ikincil sargısı uç yardımıyla güç trafosunun nötr noktasından bir kapalı devre oluşturur.
Akım trafosunun ikincil sargı ucunun topraklanmaması halinde ise söz konusu arızada birincil sargı devre gerilimi, ikincil sargıya bağlı olan ölçü ve koruma devrelerine uygulanmış olur. Dolayısıyla bu devre üzerindeki ölçü ve koruma elamanlarının izolasyonu delinir. Aynı zamanda çalışan personel için hayati tehlike doğurur.
Ayrıca bu akım trafosu yüksek gerilimde kullanılıyorsa özellikle metal gövdesi de topraklanmalıdır. Eğer ölçme cihazının üzerinde topraklama klemensi (terminali) varsa bu noktayı da topraklamamız gerekir. Bu topraklama noktasına cihaz içinden, akım bobin uçlarından herhangi bir irtibat (bağlantı) yoktur. Bu noktanın topraklanması her elektrikli cihazda olduğu gibi ölçü aletinin (sayacın) metal gövdesinin topraklanmasıyla arıza nedeniyle gövdeye oluşan kaçak elektriği yoketmek, temas edenlerin can emniyetini sağlamak amaçlıdır.
Kısaca akım trafolarının ikincil sargı uçlarından birisinin (l) topraklanmasıyla, can ve mal güvenliği, çalışanın iş emniyeti sağlanmakla birlikte, devre elemanlarının da yüksek akım ve gerilimlere karşı korunması sağlanmış olur. Topraklamanın olup olmaması
ölçmeye etkisi yoktur.
Bu konu forumda daha önce de anlatılmıştı... <<< (tıklayın)