Merhaba Arkadaşlar,
Konuyu açan arkadaşın sorusu Akım Trafosu üzerine idi ama konuların büyük çoğunluğu güç trafoları üzerine. En neticesinde, en son olarak bence özetlemek gerekirse,
GUC TRAFOSU ICIN;
Bir trafoyu kimse evde süsüm olsun diye almaz. PARA konuşur. bu nedenle, sen tesisinin (ileriki yıllarıda hesaba katarak binecek yükü öngörerek) kurulu yükünü bil. Ve bu yük senin trafonun yükünün %70-80'ini geçmesin. Yani 800KVA yükün varsa(olacaksa), 1000 KVA trafo sana yeterde artar. Boşuna parana kıyma. Sonuçta kaybın, trafoyu yüklediğin kadardır.
AKIM TRAFOSU ICIN;
Arkadaşım, öncelikle bu akım trafosunu ne için kullanıyorsun. Bir ölçüm ve analizör cihazına bağlıyorsan, bu analizörün büyük olasılıkla akım trafosu sekonder kablolarının giriş noktası max. 5A dir. senin akım trafosunun 1000A değilde arkadaşların dediği gibi %20 fazlası olan 1200A geçtiğinde sekonder akımı ne olacak. Bu senin ölçüölerini ve analizlerini daha fazla etkilemiyecek mi. Akım trafosunun CL'sı ne. Yani sınıfı. ne kadar düşük sınıfta seçersen, o kadar kaliteli çıkış akımı alırsın. bence akım trafosunun göreceği MAX amperin, nominal akımı geçmemesini sağla. Bir cihazın tavsiye edilen akımı varken üstüne geçmek neden ki.
Son olarakda. Unutmadan tekrarlamak istiyorum. Sanırım tekrarlamaya da gerek yok ama. Akım trafosunu değiştirecek olursan, Sekonder uçlarını kısa devre yapmayı unutmuyoruz aman diyim.
Saygılarımla