Akım trafosunun uçlarına voltmetre bağlayarak voltaj okumaya çalışırsanız teorik olarak sonsuz voltaj görürsünüz ve akım trafosu patlar. Pratik olarak tam yüklü değilse kısa bir süreliğine birkaç bin volt okumalısınız (geçen akıma, trafonun tipine VS göre değişir DENEMEYİN)
Akım trafosunun seri olarak bağlı olduğu devre üzerinde (Seri devrenin hiç bir ucunu açmadan) voltaj okuyabilirsiniz. Bu voltaj da DİRENÇ x AKIM kadar olur devre direnci kullanılan kablo, ölçü aleti VS direnci olacağı için teorik olarak genelde 0 ohm kabul edilir. Özellikle kablo uzunluğuna ve kesitine göre bir direnç olacağı için ( pratikte pek 1 ohm değerini geçmez) İ x R ne ise bu voltaj okunur.
Örneğin 100/5 akım trafosu olsun 80 amper geçiyor olsun 30 metre uzakta 2.5 luk TTR kablo ile analog bir ampermetre göstergeye gidiyor olsun. Kablo omajı 0,4 ohm Ampermetre omajı 0,1 ohm olsun 100/5=20 (katsayı) 8/20= 4 Amper (akım). Akım trafosu k ve l uçlarından ölçerseniz (0,4 + 0,1)= 0,5 ohm x 4 Amper = 2 Volt okumalısınız. Sadece ampermetre uçlarından ölçerseniz 0,1 x4 = 0.4 Volt okumalısınız.
hopeard arkadaşın bahsettiği gibi voltaj okumak için o akıma dayanacak ( watlı ) direnç bağlamalısınız. Bu direnç ne kadar olmalı derseniz akım trafolarının da gerilim trafoları gibi Volt Amper olarak güçleri vardır. örneğin 10 volt amperlik bir akım trafosunun maksimum 5 amper çıkış akımı varsa 10/5= maksimum 2 ohm direnci olmalıdır.( Kablolar ve ölçü aletleri dahil). Ama akım trafosunun bağlı olduğu devre 45 kW yıldız üçgen motor ise ve ilk kalkışta 5-6 katı akım çekiyorsa bağlayacağınız 1,5 - 2 ohm direç üzerinden voltaj ölçeceğim derken güm olabilir.
Ben size basit pratik örnekler ile yol göstermeye çalıştım. Akım trafoları konu olarak beni de aşar. Endüstiyel elektrikte çok kazaya neden olurlar. Bu iş ile uğraşacaksanız daha derin bilgi edinmenizi tavsiye ederim.